Witam. Od kilku tygodni borykam się z dziwną chorobą Bystrzyków. Rybki jedzą ale stały się bardzo nieśmiałe i cały czas siedzą w chaszczach. W ich przezroczystych ciałach pojawiają się czarne kropki które z czasem obejmują coraz większą powierzchnię . Potem gdy rybka jest już poważnie czarna w środku zaczyna szybko oddychać ma problem z utrzymaniem poziomu (głową do gory) a następnie rybka puchnie aż odstają jej łuski i zdycha. Straciłem już w ten sposób 5 sztuk. Czy to pasożyty wewnętrzne? Czy może zgoła coś innego? Jak coś takiego leczyć? Rybki karmione płatkami Tetra mrożona artemia i czerwonymi robaki też z mrożonki. W akwarium mam jeszcze Ramirezki które są zdrowe. Odwiedziłem kilka dni temu sklep w którym rybki kupiłem i tamtejsze też mają czarne kropki w środku. Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Kusztyk2 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5531
Witam.
U swoich skalarów zauważyłem małe białe kropki . u jednego ze skalarów znajdują się w okolicy pyszczka a drugiego na tylnej płetwie . Są małe i ciężko widoczne dlatego ciężko zrobić zdjęcie ,te...
paka747 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1997
Cześć,
Od tygodnia w akwarium trwa spór o teren przy grocie do składania ikry dla zbrojników. Zmienił się dominujący samiec. Wczoraj zauważyłem zmiany na skórze zbrojników w okolicach pyska, płetwy b...
Blamad w Zwierzęta· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8539
Witam,
potrzebuję pilnej pomocy z choróbskiem które atakuje mi razbory galaxy.
Około dwóch miesięcy temu do obsady akwarium dokupiłem w przypadkowym zoologu dwie razborki, tak by wzmocnić swoje stadko...
fkluma w Zwierzęta· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2434
Witam wszystkich kolegów i koleżanki
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu choroby ,chodzi o glonojada który dostał wyłupiaste oczy jak na zdjęciu .Proszę napiszcie czy można mu pomóc .
wactcher89 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1232
Cześć wszystkim
to mój pierwszy post na tym forum więc chciałbym się przywitać. Akwarystyką zajmujsię się już kilkanaście lat ale nie mam dużego doświadczenia w rozpoznawaniu chorób bo w zasadzie si...
Juta w Zwierzęta· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7794
Witam, mam akwarium od 2 tygodni, mam w nim od tygodnia kilka neonków, kosiarkę, i pare innych które już nie pamietam jak się nazywają, zauważyłam od wczoraj ze neonki maja białe kropki co to może ozn...
Wojciech w Zwierzęta· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4400
Dziś zaywazyłem ze jedna z moich razbor galaxy dziwnie się zachowuje pływa po całym akwa jakby była odurzona z dała od stada po zaobserwowaniu zauważyłem ze grzbiet jej zblakł i taki jakby czerwony sz...
gosias287 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3341
Cześć
Końcem grudnia założyłam akwarium- 189 l. W zaufanym zoologu kupiłam 35 szt Danio niebiańskie i 7 przylg siatkowatych. Po kilku dniach od wpuszczenia dwie rybki zrobiły się blade- ale to praktyc...
Kasiulka91 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3718
Hej, mam problem ze ślimakami. Pierwsze objawy to rozpadające się wieczko . Napewno nie uraz mechaniczny . Później robi się dziura w stopie ślimaka , która z czasem obumiera i ślimak umiera. Już 3 śli...
Statystyki
Ten temat przegląda 235 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
• Liczba postów: 571616
• Liczba wątków: 49482
• Użytkownicy: 36916
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 235 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej