Przesiadka na większe akwarium - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Przesiadka na większe akwarium

Liczba wyświetleń: 3972·Odpowiedzi: 2
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Anonim 56655
Witajcie
Mam akwarium 72l, w których jest aranżacja z grey mountain stone oraz otoski i neonki. Problem z tym akwa jest taki, że przez pierwsze 2-3 miesiące pH było oki, bo podłoże otrzymywało je na 6.8. W tej chwili pH jest 7,6, mimo tego że zaczęłam wymieniać wodę na demineralizowaną, jest nasypane w ch***e szyszek olchy, dolewałam troszeczkę rozcieńczonego kwasu siarkowego. Po wlaniu herbatki z olchy lub kwasu pH potrafi skoczyć na 6,8 a potem rośnie,rośnie, rośnie. Już mi kiedyś phmetr pokazał nawet 7.8.

Żal mi rybek, więc koniecznością jest przeorganizowanie zupełnie akwarium. Pomyslelismy, że to też dobry moment żeby być może podmienić je na większe. Rozmyślam o akwa 80(85)/50/60. Nie musi być zalane do końca, żeby nie było aż tak ciężkie, chociaż szafka nowa też będzie potrzebna pewnie, ale nie wiem jak to zrobić z rybkami i filtrem.

Zakładając że mam już oba akwaria, urządzam aranżację, sadzę rośliny - część będzie ze starego akwa - kiedy przełożyć filtr i rybki? Rybkom nie będzie przeszkadzało że pływają w gołym akwarium z podłożem przez jakiś czas?
Tym razem nie zamierzam się bawić w aktywne podłoża, torf na spód, żwirek albo piasek, korzenie, dragon stone który mam i już sprawdziłam że nie zmienia pH wody.

Bardzo podoba mi się ta aranżacja i chciałabym zrobić coś podobnego.
https://goo.gl/photos/NLvQ2Gd9EbvEnmpD6
Załączniki
Album_udostępniony_–_Agnieszka_M__-_Zdjęcia_Google.png.png

Anonim 56655

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Co do Ph wody to u mnie była podobna sytuacja. W moim 112 litrowym akwarium lana była woda kranówka, ph neutralne dosyć twarda. start był w porządku zero glona poza punktowymi na szybach itp. po jakimś czasie zaczęły mi się robić wszędzie okrzemki, cała masa, zabiły mi mnóstwo roślin. Podmiana wody i lanie carbo nie pomogło. woda zmieniała ph na tak mocno zasadowe że głowa mała (dokładnie nie pamiętam) nie stosowałem Co2. Kiedyś pokusiłem się o dolanie carbo do wody kranówki i zrobiłem test ph i okazało się że carbo podwyższało mi ph. Pomogła mi podmiana wody na ro

dejmian
Ranga: Początkujący

Silveraun Toruń/Olsztyn
Na pytanie, kiedy możesz zasiedlić nowe akwarium powiem CI tak:
Zawsze wczesne zasiedlenie wiąże się z ryzykiem ale ja robiąc restart i dolewając zawsze trochę dojrzałej wody ze starego baniaka (tak na oko 20%), używając dojrzałego filtra wpuszczam towarzystwo już po kilku godzinach.
Nie zdarzyło mi się jeszcze aby po takiej operacji były jakieś upadki.

Co do Ph - nawet jeżeli przejdziesz na 100% Ro + co2 to ph zapewne ustabilizuje ci się na około 6,8 i w tej granicy będzie się trzymało. Bez co2 może wzrosnąć nawet i powyżej 7.
Przy małych akwariach ja stosuje taki myk aby było stabilne na niskim poziomie ( u mnie 6).
Na 100l akwarium brutto (wody 85-90l netto) dodaje 1l podłoża aktywnego Environment. Przy wodzie RO ten jeden litr trzyma stabilnie Ph na poziomie 6 przez ok 6 miesięcy. Jak długo utrzyma przy kranówce tego niestety nie wiem - na pewno dużo krócej.

Silveraun
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Toruń/Olsztyn

Powrót do Szkło i meble

Powiązane tematy

808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20112
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 632
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
YouTube

Film - Mj- akwarium na produktach Chihiros

Jacek Pawłowski w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2148
Hej Dwa filmy, pewnie będą kolejne. Jak widać na filmach Chihiros ma dużo ciekawych produktów. Miłego oglądania. &t=?si=ABZ-EW5Yem0dbFB- &t=?si=_sCVoYriRddyU-W7
Screenshot_2025-12-07-10-12-40-610_pl.tablica.jpg

Stelaż pod akwarium 150cm

craze121 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5934
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60 Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm Całkowita wysokość to 80cm z blatem . Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
image.jpg

Przeciekające akwarium zaraz po starcie

Borygoemilka w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1988
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 822
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Akwarium 90x50x50 + szafka lub stelaż

TenOdTego w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1701
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50 Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...

Akwarium i szafka diversa

Bzykachu w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1657
Witam! Zakupiłem akwarium profilowane diversa startup60 (z ramką) z szefką diversa comfort (z maskownica) Wymiary szafki i akwarium podawane były takie same po ustawieniu akwarium na szafce okazało s...

Jaki silikon - akwarium 530l

lotus w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1550
Cześć, Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie? 1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...

Jaka grubość maty pod akwarium?

Valeska w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2529
Hej, stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...

Statystyki

Ten temat przegląda 358 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 358 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.