|
|
Hygrophila Corymbosa Minima
Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Witam wszystkich.Chodzi mi jak w temacie o roślinę Hygrophila Corymbosa Minima.Już długi czas ciężko mi jest ją wyhodować,zawsze miałem z nią jakieś kłopoty.A teraz jak zaczęła mi odbijać i rosnąć to znowu jakiś feler.Minowicie brzegi liści starych jak i nowych zwijają się do środka,aż całkowicie przylegają.Poza tym roślina jest zdrowa,nie widać u niej braków,więc nie wiem co morze być przyczyną.Podam parametry(robiłem dzisiaj)i kilka zdjęć. Ca-45-50mg/l Mg-7,5mg/l pH-6,3 kH-? NO3-6-7mg/l PO4-0,30-0,35mg/l K-9mg/l Fe-0,25mg/l temperatura 26-27stopni Co2-24H na dobę Akwarium ma 1,5 roku Mo że ktoś z was ją hoduje i zna jej biologie?Ja nie wiem, czy parametry są złe, czy temperatura za wysoka?Pomóżcie mi.Pozdrawiam.Marcin.
-

bieniolubo23com
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Jest to jedna z moich ulubionych roślin na drugi plan. Miałem ją zarówno w poprzednim akwarium jak i w obecnym. Co do parametrów wody to niestety nie pomogę bo nigdy nie mierzyłem, ale umnie woda jest lekko twarda. Z moich obserwacji wynika, że ten gatunek w moim odczuciu jest czuły na braki potasu. Co za tym idzie - odpowiednich proporcji Ca:Mg:K. Braki potasu szybko pokazuje w postaci książkowych dziurek w blaszce liściowej. Lubi całkiem żyzne podłoże. Generalnie jest bardzo wdzięczną rośliną. W poprzednim akwarium miałem podobny problem zawijania liści. Chociaż logika podpowiadała że to raczej coś z fosforem, to praktyka pokazała że kombinacje na poziomach K:Mg dawały lepszy lub gorszy rezultat. Dokładnie nie pamiętam co pomogło - jak pisałem, nawoziłem bez testów. Obecnie mam aktywne podłoże. Znalazłem u siebie jeden liść który jest delikatnie skręcony ale w znacznie mniejszym stopniu niż to kiedyś bywało. I jest to stary liść który niedługo pójdzie do wycięcia. Mam nadzieję,że bardziej nie namieszałem. Powodzenia!
-

pitee
●
- Miasto: Mińsk Mazowiecki
Dzięki pitee za odpowiedz  Szkoda,że tak mało odpowiedzi w tak bardzo ważnej kwestii.Warto się dzielić bilogią poszczególnych gatunków roślin.Nie tylko przechwalać się jaki tam się ma piękne akwarium  Co do tego co napisałeś pitee zgadzam się z tobą,że jest wrażliwa na potas.Ja u siebie też podam kilka ppm potasu.Wydaje mi się,że przy moim wapniu 50mg/l i magnezie 7,5mg/l mogę sobie na to pozwolić.Tak wyglądała moja althernanhera przy 5mg/l potasu A nuż,widelec,akurat się poprawi wygląd mojej Hygrophili  A jeszcze jedno pitee jesteś z Mińska Mazowieckiego a ja jestem z okolić Stanisławowa.A mówią,że świat jest wielki 
-

bieniolubo23com
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Rzeczywiście, świat jest mały  tylko pamiętaj, że każde akwarium jest inne. Nie szalej z potasem za bardzo bo im woda jest bardziej miękka tym łatwiej go przedawkować.
-

pitee
●
- Miasto: Mińsk Mazowiecki
Dzięki jeszcze raz pitee.Będę uważał z potasem spoko 
-

bieniolubo23com
●
Powiązane tematy
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
Witam,zbiornik założyłem około 2 miesięcy temu, co2 ,4 belki świetlne 2x sunny i dwa razy plant każda po 14W. Aktywne podłoże, świece po 9h. Gh 8, kh 3, ph 6.8, azot około 10, CA 70,Mg 9, Fe lekko wyk...
Cześć
Mam następujący problem. Na liściach nadwódki pojawiają się dziury. Głównie na najstarszych liściach oraz tych w średnim wieku. Akwarium ma 1,5 roku, jest na ziemii ogrodowej. Woda ro + mineral...
hyp-1.jpeg
Na pierwszy rzut oka Hyhrophila pinnatifida przypomina pokrojem gatunek Bolibits heudelotii. Osiąga jednak znacznie większe rozmiary oraz piasiada inne, o wiele atrakcyjniejsze zabarwieni...
Czołem.
Niby to niewielki „problem”, ale zastanawiam się, dlaczego Hygrophila corymbosa nie chce u mnie rosnąć? Nic się z nią złego nie dzieje, a w zasadzie NIC się nie dzieje. Nie rośnie, nie gnije, ...
Witam. Jako, że ponownie zaczynam moją przygodę z akwarystką proszę o pomoc w zdiagnozowaniu dziwnego koloru roślin - tylko rośliny łodygowe - Hygrophila corymbosa mini i zwykła (być może takie mają b...
Od pewnego czasu Hygrophila Corymbosa nowe liście wypuszcza czerwone. Co jest przyczyną?
NO3 - 10
PO4 - 0,5
PH - 6,8
20190912_181212.jpg
Witam. Jak już wcześniej wspominałem jestem laikiem jeśli chodzi o rośliny w akwa. Czy mogę sadzonki rośliny wymienionej w temacie posadzić w jednym pęku czy zgodnie z zaleceniami sadzić w odstępach? ...
Witam.Chodzi mi o roslinę tak jak w temacie.Oto zdjęcie:
20170414_103119.jpg
Wygląda fatalnie trzymam ją w poligoniaku 13 litrów.liście są zdeformowane,brzegi zwijają się do dołu,blaszka liściowa wy...
Witam,
Problem mam z roslinka Hygrophila polysperma(tzn tak mysle ze to jest ona)
jej liscie sie jakby rozpuszczaly, staja sie coraz ciensze az wkoncu odpadaja.
http://imageshack.us/photo/my-images/8...
|
|