Hygrophila Corymbosa Minima - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Hygrophila Corymbosa Minima

Liczba wyświetleń: 3002·Odpowiedzi: 4
Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Zaloguj się, aby zmienić widok

18 cze 2017, 14:16 Hygrophila Corymbosa Minima  (#1)  

Witam wszystkich.Chodzi mi jak w temacie o roślinę Hygrophila Corymbosa Minima.Już długi czas ciężko mi jest ją wyhodować,zawsze miałem z nią jakieś kłopoty.A teraz jak zaczęła mi odbijać i rosnąć to znowu jakiś feler.Minowicie brzegi liści starych jak i nowych zwijają się do środka,aż całkowicie przylegają.Poza tym roślina jest zdrowa,nie widać u niej braków,więc nie wiem co morze być przyczyną.Podam parametry(robiłem dzisiaj)i kilka zdjęć.
Ca-45-50mg/l
Mg-7,5mg/l
pH-6,3
kH-?
NO3-6-7mg/l
PO4-0,30-0,35mg/l
K-9mg/l
Fe-0,25mg/l
temperatura 26-27stopni
Co2-24H na dobę
Akwarium ma 1,5 roku

Może ktoś z was ją hoduje i zna jej biologie?Ja nie wiem, czy parametry są złe, czy temperatura za wysoka?Pomóżcie mi.Pozdrawiam.Marcin.

bieniolubo23com
Ranga: Zainteresowany tematem

pitee Mińsk Mazowiecki
Jest to jedna z moich ulubionych roślin na drugi plan. Miałem ją zarówno w poprzednim akwarium jak i w obecnym. Co do parametrów wody to niestety nie pomogę bo nigdy nie mierzyłem, ale umnie woda jest lekko twarda. Z moich obserwacji wynika, że ten gatunek w moim odczuciu jest czuły na braki potasu. Co za tym idzie - odpowiednich proporcji Ca:Mg:K. Braki potasu szybko pokazuje w postaci książkowych dziurek w blaszce liściowej. Lubi całkiem żyzne podłoże. Generalnie jest bardzo wdzięczną rośliną. W poprzednim akwarium miałem podobny problem zawijania liści. Chociaż logika podpowiadała że to raczej coś z fosforem, to praktyka pokazała że kombinacje na poziomach K:Mg dawały lepszy lub gorszy rezultat. Dokładnie nie pamiętam co pomogło - jak pisałem, nawoziłem bez testów. Obecnie mam aktywne podłoże. Znalazłem u siebie jeden liść który jest delikatnie skręcony ale w znacznie mniejszym stopniu niż to kiedyś bywało. I jest to stary liść który niedługo pójdzie do wycięcia. Mam nadzieję,że bardziej nie namieszałem. Powodzenia!

pitee

Miasto: Mińsk Mazowiecki

Dzięki pitee za odpowiedz :wink: Szkoda,że tak mało odpowiedzi w tak bardzo ważnej kwestii.Warto się dzielić bilogią poszczególnych gatunków roślin.Nie tylko przechwalać się jaki tam się ma piękne akwarium :? Co do tego co napisałeś pitee zgadzam się z tobą,że jest wrażliwa na potas.Ja u siebie też podam kilka ppm potasu.Wydaje mi się,że przy moim wapniu 50mg/l i magnezie 7,5mg/l mogę sobie na to pozwolić.Tak wyglądała moja althernanhera przy 5mg/l potasu :|
A nuż,widelec,akurat się poprawi wygląd mojej Hygrophili :wink: A jeszcze jedno pitee jesteś z Mińska Mazowieckiego a ja jestem z okolić Stanisławowa.A mówią,że świat jest wielki :lol:

bieniolubo23com

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
pitee Mińsk Mazowiecki
Rzeczywiście, świat jest mały ;) tylko pamiętaj, że każde akwarium jest inne. Nie szalej z potasem za bardzo bo im woda jest bardziej miękka tym łatwiej go przedawkować.

pitee

Miasto: Mińsk Mazowiecki

Dzięki jeszcze raz pitee.Będę uważał z potasem spoko :wink:

bieniolubo23com

Powrót do Rośliny

Powiązane tematy

hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg

Hygrophila lancea Chai - czy komuś się przyjęła?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3666
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu. Nam również nie udało się jej utrzymać,...
20221017_072412.jpg

Hygrophila Corymbosa, zwijaja sie liscie

kubaluka w Rośliny · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 11072
Witam,zbiornik założyłem około 2 miesięcy temu, co2 ,4 belki świetlne 2x sunny i dwa razy plant każda po 14W. Aktywne podłoże, świece po 9h. Gh 8, kh 3, ph 6.8, azot około 10, CA 70,Mg 9, Fe lekko wyk...
20210415_163017.jpg

Dziury w liściach - hygrophila

Konrad_1 w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5479
Cześć Mam następujący problem. Na liściach nadwódki pojawiają się dziury. Głównie na najstarszych liściach oraz tych w średnim wieku. Akwarium ma 1,5 roku, jest na ziemii ogrodowej. Woda ro + mineral...
YouTube

Hygrophila pinnatifida

roslinyakwariowe.pl w Rośliny · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 37616
hyp-1.jpeg Na pierwszy rzut oka Hyhrophila pinnatifida przypomina pokrojem gatunek Bolibits heudelotii. Osiąga jednak znacznie większe rozmiary oraz piasiada inne, o wiele atrakcyjniejsze zabarwieni...

Hygrophila Corymbosa - nie rośnie

Arturrro w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2371
Czołem. Niby to niewielki „problem”, ale zastanawiam się, dlaczego Hygrophila corymbosa nie chce u mnie rosnąć? Nic się z nią złego nie dzieje, a w zasadzie NIC się nie dzieje. Nie rośnie, nie gnije, ...

Hygrophilia corymbosa bordowiejące liście

Plazi21 w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2191
Witam. Jako, że ponownie zaczynam moją przygodę z akwarystką proszę o pomoc w zdiagnozowaniu dziwnego koloru roślin - tylko rośliny łodygowe - Hygrophila corymbosa mini i zwykła (być może takie mają b...

Hygrophila Corymbosa czerwone liście

Badman w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1799
Od pewnego czasu Hygrophila Corymbosa nowe liście wypuszcza czerwone. Co jest przyczyną? NO3 - 10 PO4 - 0,5 PH - 6,8 20190912_181212.jpg

Hygrophila corymbosa

Bartasf w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1468
Witam. Jak już wcześniej wspominałem jestem laikiem jeśli chodzi o rośliny w akwa. Czy mogę sadzonki rośliny wymienionej w temacie posadzić w jednym pęku czy zgodnie z zaleceniami sadzić w odstępach? ...

Hygrophila Corymbosa Minima

bieniolubo23com w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1795
Witam.Chodzi mi o roslinę tak jak w temacie.Oto zdjęcie: 20170414_103119.jpg Wygląda fatalnie trzymam ją w poligoniaku 13 litrów.liście są zdeformowane,brzegi zwijają się do dołu,blaszka liściowa wy...

Mam problem z Hygrophila polysperma

Tomek_89 w Rośliny · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 9521
Witam, Problem mam z roslinka Hygrophila polysperma(tzn tak mysle ze to jest ona) jej liscie sie jakby rozpuszczaly, staja sie coraz ciensze az wkoncu odpadaja. http://imageshack.us/photo/my-images/8...

Statystyki

Ten temat przegląda 184 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 184 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.