|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
mam zamiar dzis zainstalowac bimbrownie w moim akwarium. W tej chwili mam PH
w granicach 6.3 , TWW wody nie znam.
Z tego co doczytalem CO2 spowoduje obnizenie go. Czy ktos moze powiedziec
oriantacyjnie o ile ? (akwa 54L, korzen, 2 platki, bojo, 2 black moly, 8
neonkow, 3 ostoski 5 x amano)
W akawrium mam korzen.Przed jego dodaniem mialem CO2 na poziomie ok 7, korzen obnizyl je do obecnego poziomu.
Czy wg Was bede musial zadbac o podniesienie PH? Jesli tak to czym i w jaki
sposb najlepiej i najbezpieczniej.
pozdrawiam
manach
-
marbo
●
Chyb błąd przed dodaniem korzenia Ph miałeś 7 a nie CO2.Radzę sprawdz sobie TWW bez tego ani rusz.Nawet nie jesteś w stanie określić ile w tej chwili wynosi CO2.Może się okaże że co2 jest ok,w co wątpię.Aby prosto według tabeli sprawdzić co2 musisz znać Ph i Twardość Tww.Jest zasadą że po dodaniu korzenia ph spodnie ale i Tww, u mnie ph spadło z 7,5 do 7 a Tww z 5 do 4.Musisz uważać przy bimbrowni raz masz dużo Co2 potem coraz mniej, Ph ci spadnie mocno na początku potem będzie wracać do stanu poprzedniego tak więc wartość Ph się zmienia.Radzę kontrolować i uważać.W moim baniaku bez nawożenia CO2 Ph 7.5 a przy załadowaniu bimbrowni spada niekiedy nawet do 6.Średnio utrzymyje parametry Ph 6,5 Tww 4 wynika że Co2 38 .Pytasz czy musisz podnieść Ph to wszysko zależy od wielkośći Tww.
Wyciągnij wnioski i sprawdz najpierw Tww, zapoznaj się z tabelą obliczania Co2 a jeszcze jedno Co2 max do 40 bo ryby cie mogą paść.
-
akwadar
●
Powracam do mojego pytania odnosnie bimbrowni i onbizenia prze CO2
wartosci PH (wykonalem zalocone przez Was testy)
A wiec:
akwarium:: 54L
oswietlenie:: 2 x 14W (Sylvavia Grolux i Fresh Water)
filtr:: wewnetrzny ( w nim m.in wklad z wegla aktywnego)+ oddzielne
napowietrzanie
obsada:: 1 x bojownik, 8 neonek, 2 platki, 2 molinezje, 3 otoski, 5
krewetek amano
rosliny:: alternanthera cardinalis (wymaga sporo swiatla i naworzenia
CO2), rotala rotundifolia, cryptocoryne wendtii "green", anubias "nana",
moczarka, mech jawajski na korzeniu, zabienica, nurzaniec
parametry wody:
temp: 26 st C
NO2: 0
NO3: pomiedzy 5-10 (po okolo tygodniu od podmiany)
KH: 7
GH: 16
PH: 6,2
PH spadlo z 7 do 6,2 po wlozeniu do wody korzenia.
Moje pytanie to czy po zaaplikowaniu CO2 (bimbrownia) PH nie spadnie
zbyt drastycznie i czy mam byc przygotowany do jego podnoszenia? Jesli
tak to czym (soda, kamienie wapienne, granit, krzem czy moze jakas
chemia albo inne specyfiki)?
Pozdrawiam
manach
-
marbo
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
marbo napisał(a):PH spadlo z 7 do 6,2 po wlozeniu do wody korzenia. Moje pytanie to czy po zaaplikowaniu CO2 (bimbrownia) PH nie spadnie zbyt drastycznie
Przez ten korzeń prawdopodobnie nie będziesz mógł oszacować poziomu CO2 na podstawie zależności pH/KH. PO dodaniu CO2 pH napewno spadnie, jednak to jak bardzo zależy już od dawki gazu.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
W akawrium mam korzen.Przed jego dodaniem mialem CO2 na poziomie ok 7, korzen obnizyl je do obecnego poziomu.
A jaki korzeń zastosowałeś-dębowy, bukowy, czy olchowy?
Nie jestem do końca pewny, ale wydaje mi sie, że nie jest to bez znaczenia.
Pozdrawiam
Wiktor
-
wiktor
●
- Ranga: Początkujący
1) co do korzenia - nie mam pojecia jaki jest. Po prostu w skepie akwarystycznym kupilem ten, kotry mi sie najbardziej wizualnie podobal... (kupilem juz spreparowany i zatopiony)
2) Zdecydowalem sie na podlaczenia na probe dzwonu i do niego butli niskocisnieniowej z CO2. Co ranozasilam dzown z niej kilkukrotnie "psikajac". Acha przedtem zdecydowalem sie na podniesienie PH (dodatel czegos na bazie chyba ługu - kilka kropel). Zapuscilem wczoraj... i obeserwuje i mierze ...
Dlaczego butla::
Pomyslalem ze na pocztaek bedzie mi latwiej to kontrolowac niz bimbrownice. A jak tu juz naucze sie jak CO2 wplywa na moja wode to po zurzyciu butli przejde na bimbrownie.
Na razie moge powiedziec ze roslinkom chyab sie podoba :D rybki nie narzekaja.
Jedyny poslizg jaki zrobilem to to ze podnieienie przeze mnie PH nalozylo sie z awaria wodocigowa (przelaczono mnie chyba na inne ujecie) - a co za tym idzie inne parametry wody. Efekt -> inne PH - a ja durak nie pomyslalem o tym ( ech..... ) efekt: 2 otoski u wielkiego akwarysty (swoja droga nie mam do nich szczescia wszystkie inne rybki be problemow mi sie hoduja a otoski ojjjj jak na razie dla mnie najtrudniejszy gatunek rybek do otrzymania).
jak bede cos wiecej wiedzial bede sie dzielil swoimi doswaidczeniami (aha - PH przed podlaczeniem CO2 w efekcie bylo w granicach 7,8)
manach
-
marbo
●
Powiązane tematy
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
bezco2.jpg
In this video I discuss the four most important criteria for success when managing low tech planted aquascapes.
1. Substrate: Aquasoils are the best option and superior to other substra...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Witam, zakładam akwarium 120L HT.
Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2
Akwarium - 80x35x50
Podłoże - Platinium Soil Normal
Zestaw Co2
Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...
Dzień dobry wszystkim!
Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...
Witam, czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek forumowiczów zna i mógłby podać "przepis szwagra" na ten modny ostatnio specyfik jakim jest węgiel w płynie ? Spodziewam się, że tak jak w przypadku in...
Witam, Dzisiaj na stronie sklepu natrafiłem na CO2 w płynie.
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tetra-plus-250ml-p-20913.html?osCsid=6df84e45f95e8
A teraz pytanie do was : Jak się sprawdza w waszych...
Witam , chce sie wziąć w końcu lepiej za akwarium i szukam odpowiedzi od osób , które miały nie jedno akwarium , żeby mieć pewność. Chce zamówić sole i sam nawozic bez testow, metoda EI, tylko bez co2...
Chciałbym założyć akwarium z trawnikiem, i mam pytanie czy trwanik będzie poprawnie rósł z co2 z bimbrowni plus węgiel w płynie.
|
|