Filtr RO - co zrobić żeby się nie przelało.... - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Filtr RO - co zrobić żeby się nie przelało....

Liczba wyświetleń: 3940·Odpowiedzi: 11
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Przez lata, woda z filtra RO leciała do wiadra a wiadro (lub beczka) była w brodziku prysznicowym, także wiele razy nawet jak zapomniałem woda miała bezpieczny odpływ....

Aktualnie takiego komfortu nie mam, juz 2 razy zapomniałem i woda RO wtłaczana do wiadra lub akwarium (czasami leje bezpośrednio do zbiornika a czasami jeszcze wiadro) przelała się na podłogę. Ustawiałem ALARM na komórce, ale to nie daje gwarancji 100%. Znacie jakieś sposoby pewne, jakieś pływaki elektryczne? sam nie wiem? :?: :|

marlowe
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Jasne że się da. Bierzesz Arduino, czujnik pływakowy, elektrozawór, podłączasz, piszesz program i działa

Wojtekxxx9
Ranga: Stały bywalec

Można zmonotować najprościej chyba:
Czujnik pływakowy poziomu cieczy
Buzer Brzęczyk Buzzer z generatorem
Bateria 9V
Gniazdo baterii 9V
koszt około 20zł

Sprawdza się w 100%, no chyba że wyjdziesz z domu.

ironic76
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
weder Gdynia
Może coś takiego ?

https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... l?p=473019

Za 100zł na godzinę mogę stać i pilnować, żeby się nie przelało hahah :mrgreen: :wink:
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

piotrosie Osie-Bydgoszcz
Jak za 100zł tez jestem chętny :D :D :D no i kawka...
proponuje coś takiego http://magu.pl/aqma-refill-automatyczna-dolewka ,Marcin świetnie opisał można łatwo zmienić w kodzie na poczet naszych potrzeb.

piotrosie
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Osie-Bydgoszcz

A ja kiedyś myślałem nad użyciem zaworu napełniającego do spłuczki. Myślę, że bez problemu można zamontować na przykład na rancie beczki. Z tym, że chyba trzebaby zrobić połączenie WODA z ujęcia -> zawór napełniający -> filtr RO...

Jeśli kiedyś będę potrzebował więcej RO niż teraz to na pewno coś wykombinuję....

buda102

dominiksz Olsztyn
Witam
U nas w akwarium istnieje pudełeczko przelewowe.Osmozę dolewam bezpośrednio do akwarium i nawet jak coś się przeleje to od razu do kanalizy. Pudełeczko specjalnie robione pod dolewkę z osmozy. Szerokość ok 5 cm więc praktycznie niewidoczne.

dominiksz
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Olsztyn

penti Zabrze
Ja zbieranie wody RO i jej przelewania rozwiązałem w ten sposób:
Może kogoś zainspiruje ;)

Całość znajduje się w piwnicy. Zbieram tygodniowo 25l, docelowo będzie około 80-90 litrów/tygodniowo.
Wygląda to tak:
Beczka 125 litrów:

W środku wkleiłem rurę kanalizacją oraz kawałek profila do którego za pomocą trytytek mogę zamontować resztę sprzętu na dnie.

Na rurze za pomocą trytytek przymocowałem zawór spłuczkowy, a do niego rurkę z wodą Ro

Rozważałem rozwiercenie rury i zamontowanie na stałe zaworu spłuczkowego, jednak zostawiłem na trytytkach, ponieważ pływak trzyma się stabilnie i mogę cały czas korygować jego wysokość.

Całość układu zaopatrzyłem jeszcze w zawór czterodrożny na wyjściu z filtra RO, ponieważ przeważnie filrt Ro uruchamiam rano i zostawiam na kilka godzin, czasami na noc. Zawór czterodrożny po napełnieniu bańki odcina również przepływ na spuście odpadu z filtra RO. Gdy by go nie było, woda cały czas przelewał by się przez odpływ do kanalizacji.

Na koniec wkleiłem w dnie zawór do spustu wody

W ten sposób beczkę mogę zostawić w otwartym zaworem zasilającym filtr RO na cały dzień i noc, nasypać mineralizatora i o nic się nie martwić. Na drugi dzień wodę mam gotową do podmiany.

Koszty jakie poniosłem to: beczka 25zł, zawór czterodrożny 25zł, zawór spłuczkowy 30zł, zawór spustowy z beczki 7zł,
Grzałkę, filtr do mieszania mineralizatora, rurę kanalizacyjną, profil itp znalazłem w czeluściach mojej piwnicy :D

Jedyne zmiany jakie planuję, to zastosowanie mocniejszego filtra do mieszania wody. Pasuję też beczkę umieścić wyżej , aby swobodnie przelewać wodę do baniek 20l, teraz mogę podstawić jedynie 5l.

penti

Miasto: Zabrze

korben28 Rzeszów
Ja używam zwykłego programatora, wiem po jakim czasie ile wody się zrobi i ustawiam odpowiedni czas, a zegar steruje elektrozaworem odcinającym dopływ wody do filtra.

korben28
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Rzeszów

@penti, niezła pomysłowość ;). Też muszę przemyśleć sprawę z jakimś cyrkulatorem na dnie, żeby woda się nie zastała ;) Mam juz pomysł jak to zrobić, jak wykonam dam znac

marlowe

wykonałem......

Prosta konstrukcja, ale akwarystyka nauczyła mnie żeby korzystać z jak najmniej skomplikowanych rozwiązań ;)

marlowe

zmijka85 Rzeszów
Jak pisał penti:
"Całość układu zaopatrzyłem jeszcze w zawór czterodrożny na wyjściu z filtra RO, ponieważ przeważnie filrt Ro uruchamiam rano i zostawiam na kilka godzin, czasami na noc. Zawór czterodrożny po napełnieniu bańki odcina również przepływ na spuście odpadu z filtra RO. Gdy by go nie było, woda cały czas przelewał by się przez odpływ do kanalizacji."

Nie rozumiem po co stosować zawór czterodrożny odcinajac odpływ skoro można odciąć za jego pomocą zasilanie membrany, efekt końcowy ten sam ale bezpieczniej dla membrany. Jak czytałem o restryktorach to było napisane, że stosowanie większych niż zalecane (czyli większe tłumienie odpływu) skutkuje szybszym zużyciem membrany, to odcinanie odpływu calkowite tym bardziej logicznie myśląc.

Wysłane z MediaPad T1 8.0 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Nie znam się, więc się wypowiem.

zmijka85

Miasto: Rzeszów

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

aquael-bt.jpeg

Aquael Filtr Ultramax BT

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 38406
Hej Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael. ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg

Hygrophila lancea Chai - czy komuś się przyjęła?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3665
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu. Nam również nie udało się jej utrzymać,...
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg

Aquael Multikani 1000 - modułowy filtr kanistrowy do 400 l

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2743
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
nalot na roślinach.jpg

Pojawiajacy się nalot na roślinach

Deore w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2042
Witam wszystkich. Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin. Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce. A...
hypermax.jpg

Aquael HYPERMAX - nowy filtr zewnętrzny

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 82 · Wyświetlenia: 58300
hypermax.jpg Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax. Link do sklepu: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 391
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Nowy filtr i obawy przed wymianą.

miszelhdr w Filtracja · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 1475
Witam wszystkich ! Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony. Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1763
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Tych konkursów z nami już nie ma...

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1275
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC... szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)

Oświetlenie po pozbyciu się zielenic

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2413
Cześć. Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...

Statystyki

Ten temat przegląda 400 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 399 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.