Sinice, okrzemki nitki powracający problem - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Sinice, okrzemki nitki powracający problem

Liczba wyświetleń: 4442·Brak odpowiedzi
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam na forum, jestem tu bo liczę na fachowe rady. Otóż dwa miesiące temu bo nie pamiętam dokładnie kiedy wystartowałem z akwarium od początku. Przyczyną restartu była bardzo duża ilość sinica, "walczyłem" z nimi na różne sposoby nic nie pomagało tylko wzmacniało je jeszcze bardziej. Dziś po dwóch miesiącach problem powoli powraca.

Zaczynając od początku akwarium to 64l, oświetlenie początkowo po restarcie było 13W LED nie znam specyfiji, świeciło po 5godzin przez 1,5miesiaca a od 2-3tygodni jest Aquael leddy slim 10w plant. świeci po 6godz z racji dużej ilości glonów. W planach jest dołożenie drugiego oświetlenia tej samej firmy tylko już plant. Filtracja, początkowo był to wewnątrzny eheim z starej aranżacji (i chyba tu popełniłem błąd bo gąbką była delikatnie wypłukana) a od 2 tygodni jest to Aquael fzn 2 z gąbką i większą ilością ceramiki. Podłoże to bazalt i zwykły piasek. Pod bazaltem kulki gliniano torfowe z dodatkiem węgla. Rośliny miały być na start ale z racji problemów zostały i pokrywają większą ilość powierzchni akwarium (hygrophilia, orzechowiec, bacopa caroliniana, strzałki , kryptokoryny, moczarka). Wszystko rosło dopuki nie pojawiły się okrzemki a w następstwie nitki i sinice, tych drugich jest najmniej. Podmiany wody co tydzień 20% (kranówki od stanej 24h) i przy podmianach dodaje potas ale już od 2 tygodni zrezygnowałem z racji glonów. NO3 na poziomie 20mg/l mierzone testem firmy zoolek 3 krotnie. Akwarium w tej chwili jest bez ryb jedyne co jest to 4helenki i od dwóch dni wypławki. I co w tym przypadku robić gdy akwarium straszy swoim wyglądem bo rośliny są strasznie osłabione przez okrzemki i od niedawna sinice. Ma ktoś pomysł jak temu zapobiec? I gdzie popełniam błędy?

Afir
Ranga: Początkujący

Powrót do Glony

Powiązane tematy

20250709_200422.jpg

Problem z glonami i roślinkami

pening270 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4286
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
IMG_0354.jpg

Za zielono w akwarium, nitki,pył

Sebaa w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5976
Witam szanowne grono, jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie. Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
466009645_842234617900880_7975423113078137804_n.jpg

Zielenice i glony zielone nitki na roślinach

densen w Glony · Odpowiedzi: 81 · Wyświetlenia: 36597
Witam Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
IMG_20241213_182009.jpg

Problem z glonami?

czarny2100 w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5331
Czesc, Mam akwarium od 40 dni 72 l No3-5 Po4-0 mierzone testami z zoolek,czytałem że testy do bani więc będę musiał się zaopatrzyć w coś lepszego K- 8 Fe-4 Podłoże JBL AquaBasis Plus Jeśli chodzi o C...
image.jpg

PO4 a nitki

marian9669 w Glony · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 11727
Cześć, mam pytanie co do zależności pomiędzy PO4 a nitkami. Otóż od dłuższego czasu zmagam się właśnie z tym niemiłym problemem i nie potrafię znaleźć przyczyny. Kilka info o akwarium: 30l, oświetle...
akwa1.png

Zielenice / krótkie nitki i parametry w akwa

pearman w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6661
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...
IMG_20240528_123929.jpg

Problem z glonami

Lejla w Glony · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7407
Witam, w lutym tego roku założyłam akwarium 240l i od około miesiąca mam problem z glonami które są na częściach filtra, korzeniu, roslinach i szybach. LED to sinkor 35w Filtr tetra ex 1000 Ph to oko...
IMG_3331.JPG

Problem z glonami

kruczek w Glony · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5909
Moi drodzy sprawy przedstawiają się następująco: Posiadam akwarium ok 30 litrów. Akwarium jest po całkowitym restarcie łącznie z wymianą podłoża na podłoże aktywne z lawą wulkaniczną, nowymi roślinkam...

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1808
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

problem z okrzemkami1111

staff-1985 RK w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3005
akwarium 60/30 -oświetlenie około 60 watt led korea samsung led naturalne świeci okolo 10H. Podłoże -substrat podżwirowy JBL Basis + zwykły żwir płukany + lava soil podłoże aktywne AquaForest + p;aża ...

Statystyki

Ten temat przegląda 314 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570937
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 314 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.