Mleko dzień po starcie zbiornika. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Mleko dzień po starcie zbiornika.

Liczba wyświetleń: 2484·Odpowiedzi: 7
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
tysonpb Kraków
Witam. Wczoraj zalałem akwarium wodą, dodam ,że moja kranówka nie nadaje się do akwarium więc zalałem je wodą źródlaną Żywca Zdrój oraz destylowaną w proporcji 70/30, przed pójściem spać woda "kryształ" wstaje rano i "mleko". Po zasadzeniu roślin i udekorowaniu akwarium odpaliłem nigdy wcześniej nie używanie filtry zewnętrzny i wewnętrzny oraz wlałem do akwarium bakterie firmy AZOO . Nic więcej nie robiłem w akwarium. Jak mogę się tego pozbyć ? Czy mam dolewać więcej bakterii niż zaleca producent w trakcie zakładania akwarium? Czy napowietrzać wodę? Zasłaniać akwarium kocem ? (na forum wyczytałem ,że pozbawienie akwarium dostępu do światła może pomóc ?) czy konieczne są podmiany wody ?
Proszę bardzo o porady osoby mające kiedyś do czynienia z tym problemem oraz osoby wiedzące jak można temu zaradzić .

tysonpb
Ranga: Początkujący

Miasto: Kraków

szarlej Tarnów
Jak wlałeś bakterie to po prostu czekaj. To co widzisz to są pierwotniaki i zmętnienie minie w ciągu kilku dni.

szarlej
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Tarnów

tysonpb Kraków
szarlej napisał(a):Jak wlałeś bakterie to po prostu czekaj. To co widzisz to są pierwotniaki i zmętnienie minie w ciągu kilku dni.

A czy da przyspieszyć się pozbycie tych pierwotniaków np. przez dolewania większej ilości bakterii, napowietrzanie, zaciemnianie, podmiany wody chodź tych chciał bym uniknąć ze względu na to ,że postanowiłem używać wody źródlanej Żywca Zdrój, która jest dość droga, bądź może jakieś inne sposoby ? Czy któryś z wymienionych przeze mnie sposobów jest skuteczny ?

tysonpb

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
szarlej Tarnów
Cierpliwości. Po prostu czekaj - samo minie. I przemyśl jeszcze raz tego Żywca Zdrój - woda mineralna niezbyt się nadaje do akwarium. Jeżeli faktycznie kranówka się nie nadaje (co z nią jest nie tak?) to pomyśl o filtrze RO.

szarlej
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Tarnów

tysonpb Kraków
szarlej napisał(a):Cierpliwości. Po prostu czekaj - samo minie. I przemyśl jeszcze raz tego Żywca Zdrój - woda mineralna niezbyt się nadaje do akwarium. Jeżeli faktycznie kranówka się nie nadaje (co z nią jest nie tak?) to pomyśl o filtrze RO.

Nie leje wody mineralnej tylko źródlaną .

tysonpb

pitee Mińsk Mazowiecki
Miałem tak samo, drugiego dnia mleko w akwarium (ale na kranówce). Mi praktycznie od zaraz pomogła podmiana i wlanie dodatkowej porcji bakterii. Mozesz tez spokojnie poczekać - za killa dni będzie po temacie.

pitee
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Mińsk Mazowiecki

pietach Wschowa
Ja mam mniejsze akwarium, używam wody OAZA kupowana w biedronce 1,5zł/5litrów.
Nie zauważyłem negatywnych skutków, wodę w kranie mam mocno twardą.

Co do mlecznej wody - poczekaj, samo minie.
Pewnie też niedługo pojawi się brązowy nalot (okrzemki) - to też samo minie.

W akwarystyce trzeba trochę cierpliwości.
Pośpiech wskazany tylko przy zbieraniu wody z podłogi :mrgreen:

pietach
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wschowa

Od 3 miesięcy jeden baniak mam na oazie źródlanej z biedronki. Wszystko jest ok.

Wojtekxxx9
Ranga: Stały bywalec

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

image.jpg

Przeciekające akwarium zaraz po starcie

Borygoemilka w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2012
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...
IMG_20240915_125340_1.jpg

Jakość klejenia zbiornika

paka747 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3447
Cześć,  Odebrałem ostatnio zamówiony zbiornik 300L. Klejony na zamówienie czarnym silikonem. Szkło od frontu opti. Grubość 10mm. Zastanawiam się nad jakością klejenia. W jednym miejscu warstwa silik...
Messenger_creation_b70d4c21-1ce0-48b5-aed1-a18fbbc8dfb8.jpeg

Red Cherry, problem z wodą? Różnica pH dzień/noc?

ToPiLoPiX w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4784
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
Image1722536282.962591.jpg

Czy filtr HBL 801 wystarczy do zbiornika o długości 60cm?

hector9 w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1998
Witam, posiadam zbiornik o wymiarach 60x40x40 (cm) i planuję zakup filtra sunsun HBL 801, ale czytałem w internecie artykuły, że HBL 801 to za mało do zbiornika 60 cm. Czy ktoś kto używał może mi dor...

Dobór oświetlenia do zbiornika

z.krzysztof w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 4664
Witam Dawno mnie tu nie było w sensie dodania wątku :) Planuję założenie zbiornika o wymiarach 130 dł x 45 szer. i 50 wys. szkło opti. Chciałbym poznać Wasze propozycje odnośnie oświetlenia - będzie ...

Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika?

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1575
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1717
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Drugi filtr zewnetrzny do zbiornika 240l

pening270 w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4937
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?

Rozmiar zbiornika

irezumi w Szkło i meble · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4469
Witam, od jakiegoś czasu kusi mnie powrót do akwarystyki po dobrych kilku latach przerwy. Rozważam zbiornik niewiększy niż 100 cm i tutaj mam dwa typy: 90x60x45 lub 100x50x50. Pytanie do Was, który by...

Chłodzenie zbiornika za pomocą chłodziarki

kwokus w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 884
Cześć, nie znalazłem żadnego tematu związanego z chłodzeniem zbiornika chłodziarką i tu mam do was pytanie, Interesuje mnie w zasadzie wszystko gdyż nie są to małe pieniądze ^^ - hałas - pobory prą...

Statystyki

Ten temat przegląda 310 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570975
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 310 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.