Jaki niedobór/nadmiar? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jaki niedobór/nadmiar?

Liczba wyświetleń: 3558·Odpowiedzi: 6
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

26 gru 2003, 15:59 Jaki niedobór/nadmiar?  (#1)  

Witam,
Ostatnio zaobserwowałem, że z limnophilą sessiflorą, cabombą i lysimachią dzieją się jakieś dziwne rzeczy. Rośliny mają zdeformowany stożek wzrostu, młode liście są poskręcane i brązowieją. Poza tym rośliny rosną wydlużając swoje łodygi i tak np. u limnophili odległość między liśćmi w pionie wynosi 7 cm u lysimachii ok. 4 cm. Jak dalej tak będzie to zostaną mi bardzo długie gołe łodygi ze zniekształconym stożkiem wzrostu na szczycie.
Parametry wody:ph - 7.0, gh - 19, kh - 11, co2 - 33 ppm
Oswietlenie - 3x18W, TLD 965,940,Aquarelle
Dołączam fotki

ANDREW

enigma Wrocław

27 gru 2003, 10:23   (#2)  

Ten osad na limnphili to glon, ten rodzaj bardzo lubi twardą wodę i wysokie pH. A o niedoborach takich jak w przypadku wąkrotki to poczytaj sobie na stronie triamonda:

http://aip.pl/~triamond/objawyniedoborow.html[/url]
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

Marcin Baranowski Białystok

27 gru 2003, 15:56   (#3)  

IMHO jest to niedobór mikroelementów, stawiałbym na Zn, B lub Cu. Czym, ile i jak często nawozisz?

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

27 gru 2003, 17:55   (#4)  

Nawożę tym czym nie powinienem a jest to POKON rozcieńczony w stosunku 1:3 z wodą destylowaną. Podaję go 2 ml dziennie. Dodatkowo 0,05 ppm Fe i przez ostanie 3 dni dałem 0,15 ppm Zn. Cały czas szukam Symfoni Złotej i pewnie dopóki jej nie znajdę będę borykał się z coraz to nowymi niedoborami. Dodam jeszcze ze zauwazyłem nowe objawy u E. rubin - liscie składają sie jakby na pół wzdłuż nerwu głównego,a stare liście Hygrophili salicypholi robią się przezroczyste, pojawiają sie na nich drobne plamki i w końcu opadają.
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam,
Andrzej

ANDREW

Barth3z Świdnica

29 gru 2003, 18:15   (#5)  

Ojejku! Te dawki sa smiertelne.
Podam stezenia pierwiastkow w Pokonie wzgledem TMG, wnioski sam wysuniesz.
Bor 50-krotnie wiecej niz w TMG,
Cu 80x,
Fe 4x,
Mn 12x,
Mo 10x,
Zn 250x !!!! - a cynku dodales jeszcze osobno. :)
Nawet rozcienczajac 3-krotnie to i tak za duzo, przyjmujac podawanie TMG 8ml/80L/tydzień. Wstrzymaj nawozenie Pokonem, kup AquaPlant Zooleka lub PlantaMin Tetry bo to mozna dostac w kazdym sklepie dopoki nie zalatwisz Symfoni Zlotej.

Pozdrawiam
Barth3z

Barth3z
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Świdnica

29 gru 2003, 20:07   (#6)  

No to ładnie !!
Dzięki za uświadomienie!! Pokon więc odstawiam i zapodam pewnie większą podmiankę wody i wezmę się za powazne poszukiwania Symfoni. Ciekawe w jaki sposób moje rybki znoszą tak wysokie stężenia !?

ANDREW

Waldemar Żak

09 sty 2004, 15:59   (#7)  

Moje nie zniosły i "przesiadłem się" na podrabiane TMG :wink:

Waldemar Żak

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Dozownik nawozów jaki ?

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4170
Witam Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
image000000 (5).jpg

Niedobór ?

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 9832
Witam czego to może być niedobór lub jakąś inną przyczyna? Akwarium 180 l 160 netto wystartowało ok 3 miesiące temu Akwarium na podłożu aktywnym rotala intense Oświetlenie 80w LED RGB Czas świeceni...
akwarium.jpg

Jaki mineralizator RO? Dobór nawożenia po mineralizacji.

MrKojiro w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 15080
Cześć, Po kilku dziwnych przygodach z glonami i niepewną kranówką postanowiłem kupić filtr RO. W związku z tym mam masę pytań, ale najpierw opis akwarium: 27l - kostka 30cm Oświetlenie led 5630 12W...
IMG_20230329_191619.jpg

Jaki nawóz do akwarium ze sporą obsadą ryb.

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8717
Witam. Mam akwarium 73L ze sporą obsadą ryb gdzie mam dość wysokie No3=25 i Po4=2. Podaje vimi all in one codziennie 7ml, ono jakos szczególnie nie zwieksza No3 i Po4 ale wydaje mi się ze powinienem z...

Jaki mineralizator?

_norbert_2 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2896
Witam jaki mineralizator byście polecili do akwarium 54l na wodzie ro, na podłożu jałowym bez podawania co2 z niewielką ilością niewymagających roślin ,żeby GH było w okolicach 8. I też żeby ph było w...

Nadmiar potasu a mineralizator

nyos w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4609
Używam mineralizatora Seachem Equalibrium do GH i AquaVitro do KH, problem polega na tym że oba z nich zawierają dużo potasu. Chcąc mieć wartość GH=8 KH=4 mam już potas wg. testu JBLa na poziomie ok. ...

Jaki mineralizator kupić

Piotrek190275 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5531
Witam wszystkich mam takie pytanko jaki mineralizator kupić. Chodzi o Qual Dropa: KH Bulder czy GH One Plant. Pytanie to zadaje ponieważ przechodzę z Kranówki na RO. A że jestem laikiem w tym temacie...

Jaki mineralizator ro

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2601
Dzień dobry Już od dawna walczę z glonem cladophora. Pisałem już o tym. To dziadostwo nie ustępuje od bardzo dawna. Pomyślałem, ze nie będę brać kranówki ani kranówki z ro tylko stworze sobie już na ...

Jaki mineralizator do 800l

wachcio w Nawożenie · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 10431
Witam Zastanawiam się nad przejściem w moim akwarium 800l (ok 700l wody) całkowicie na wodę RO gdyż do tej pory używałem RO/kranówka w stosunku 1/1 ale niestety kranówka ma żółtawe zabarwienie uwidac...

Jaki stosunek Ca - Mg- K ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 33973
Witam ! Mam pytanie jak w temacie ponieważ nigdzie nie doczytałem jaki powinien być stosunek tych związków względem siebie w akwarium ?

Statystyki

Ten temat przegląda 283 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 283 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.