Witam mam problem odnośnie rdzawego nalotu na roslinach, filtrze, i innych elementach w akwarium 40l. Zrobiłam podmianke wody 30% wody destylowanej bo moja kranówka ma za wysokie kh ale w dalszym ciągu problem nie został zniwelowany.;/
Baniak raczej na pewno świeży. Mogą to być okrzemki ale bardziej stawiam na wysyp bakterii nitryfikacyjnych. Te też na pewnym etapie widać w początkowej wazie startu i są często mylone z okrzemkami właśnie. Jak cykl azotowy się ustabilizuje to i nalot zniknie (bakterie zjedzą co mają w nadmiarze to i ich liczba ulegnie zmniejszeniu). Nalot ten powinien bardzo łatwo schodzić pod palcami.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
Baniak ma około miesiąca, nalot bardzo łatwo schodzi pod palcem, parametry nadal mi trochę skaczą, bo gdy już obniżyłam kh i ph to z drugiej strony no2 i no3 mi urosło ;/ woreczek na no3 zawiesiłam wiec trochę spadło ale z no2 mam dalej problem. Wyrzuciłam te sztuczne roślinki bo na żywych tak się ten nalot nie osadza, choć sadzonki mchu pokryły się z kolei "pleśnią"(??)
Po pierwsze to nie grzeb w tym zbiorniku co chwila. Wywal wszystko co sztuczne i dosadź ew. więcej roślin. Następnie możesz zaaplikować jakieś bakterie do zbiornika np. Seachem Stabilty. Po trzecie... czekaj i nie grzeb. Zero ryb! Nie wkładaj chemii itp. rzeczy. Daj czas zbiornikowi a w tym czasie poczytaj co to jest cykl azotowy. Zbiornik się ustabilizuje (cykl azotowy zamknie) i dojrzeje na tyle aby w miarę się to wszystko kręciło. Daj temu czas. Nie panikuj.
Obserwuj! Szybkie działania są wskazane jedynie przy wycieraniu podłogi
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
NO2 i NO3 w dalszym ciągu podwyższone natomiast amoniaku brak. Tylko pojawiły się kolejne niepokojące zjawiska: Zielony nalot na jednej z roślin, pleśń na mchu i brązowy nalot na żywych roślinach
dodo2456 w Glony· Odpowiedzi: 46 · Wyświetlenia: 50010
Witam piszę bo mam problem z brazowym nalotem na roslinach ktory utrzymuje sie już doś dlugi czas , nie są to okrzemki bo już je miałem i minely wystepuje on glownie na dolnych partiach roslin , poza ...
Kuba47 w Glony· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2913
Dzień dobry. Mam od 3 tygodni nowy zbiornik. Od kilku dni pojawiły się u mnie glony nitkowe oraz dziwny nalot na roślinach. Osad jest koloru szarawego. Gównie osadza się na liściach roślin. Większe sk...
Deore w Rośliny· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2120
Witam wszystkich.
Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin.
Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce.
A...
densen w Glony· Odpowiedzi: 81 · Wyświetlenia: 37232
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
Robert1984 w Rośliny· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4022
Witam, czy ktoś może zdiagnozować gdzie leży mój problem?
1 problem to czarne plamy na większości liści
2. Problem to Vallisneria robi się brązowo-czerwona
Moje parametry:
-baniak 180L
-światło led...
sgruszkiewicz w Glony· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3211
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
Premek1983 w Rośliny· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2774
Witam.
Mam takie akwarium 60l. Akwarium ma 1 rok.
Wszytko ładnie pięknie jednak na roślinach pojawia się taki brązowy nalot. Ciężko go usunąć mechanicznie.
Zdjęcia w załączniku
Co to jest ? Jak si...
Tutorial Jurijsa prezentujący zakładanie akwarium 180cm na skałach dragon i roślinach Aqua-Art - polski akcent :)
Listę roślin tego producenta znajdziecie tutaj: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/ros...
Każdy kto kiedyś uprawiał rośliny w formie emersyjnej lub wabi-kusa prawdopodobnie spotkał się z problemem szkodników żerujących na liściach. Zdecydowanie polecam przyjrzeć się spodniej części liści.
...
Statystyki
Ten temat przegląda 376 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571025
• Liczba wątków: 48815
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 375 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej