|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
-
raszej
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
Nie mam komarów  . Ale nie wiem może jest to ta sama świetlówka, dlatego te pytanie może ktoś mądrzejszy odpowie 
-
wegrzyn19161
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Generalnie ciekawe czy taka lampa coś daje poza nabijaniem kasy producentowi? Moim zdaniem lampa poza swoją dobraną mocą do samego zbiornika musi mieć ustawiony odpowiedni przepływ wody aby spełniała swoją rolę jak trzeba. Z tymi świetlówkami to oczywiście kolega ma racje... do baniaka się nie nadaje. Można zrobić niezłe kuku zwierzakom w zbiorniku. Należy użyć typowego przepływowego sterylizatora. Co do mocy to jest to oczywiście kwestia samego zbiornika ale im większa tym lepiej. Sam mam podłączoną w razie potrzeby 36W. Oczywiście też znajdą się osoby, że po co albo, że konieczne (niektórzy używają tego w systemie ciągłym). Poszukaj jakiegoś pewnego rozwiązania min. 9-11W np. firmy JBL. Używki można kupić za ~100zł.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
- Wspieram stronę kontem Premium
Lampa podana dla przykładu by objaśnić koledze czego ma szukać. Nie podał poj. zbiornika co jest istotną sprawą w doborze lamy UV. Używałem osobiście taką w zbiorniku 144l i dała radę, choć jest przewidziana do mniejszych. Miałem taka akurat pod ręką i użyłem, podmiany i inne zabiegi nic nie pomogły, dopiero ta lampa sobie poradziła.
Jak kolega ma mniejszy zbiornik to w zupełnie wystarczy, przy większym potrzeba większej lampy. Przystawki do filtrów nie są potrzebne i można sobie zakupić samą lampę za dużo mniejsze pieniądze.
-
raszej
●
Będzie trzeba kupić lampe myślałem że świetlówki jest to samo. Trochę szkoda 100zł na na raz ale trudno już mam dość tej zielonej wody nic nie pomaga
-
wegrzyn19161
●
Kup lampę bo w 95% jest ona konieczna, zaciemnienia i duże podmiany na nic się zdają. 2-3 dni użycia lampy i po zakwicie śladu nie będzie.
-
raszej
●
Da rade ta poniżej ? Moje akwarium to 112l
- Załączniki
-

- Lampa_UV_7w__Na_pierwotniaki__Poznań_Dębiec_•_OLX_pl.png.png (302.96 KiB) Przeglądane 1460 razy
-
wegrzyn19161
●
Powiązane tematy
Hej
Nowa lampa od firmy Chihiros. ?si=xftj2hGi6a4MtJzm
Hej
W tym filmie prezentujemy zupełnie nową lampę Twinstar S serii 5. Twinstar w końcu wprowadził na rynek inteligentną lampę LED sterowaną aplikacją! ?si=zHqoT_U-z4-Z-73a
Hej
Test Zenona. ?si=_yTP2L1_x7mJLl9M
Witam,
szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm.
Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...
Dzień doberek,
Jestem w trakcie zakładania nowego akwa 112l (70x40x40) OTWARTEGO.
Cały czas myślę nad obsadą do niego, na pewno chciałbym parkę barwniaków szmaragdowych i zastanawiam się co do nich ...
Witam,
Mam akwarium 450 litrów i nie wiem jaką lampę UV-C założyć?
Mam filter zew. Aquael Hypermax Link który ma węże 19mm.
Filter ma dwa wyloty co oznacza że musiałbym zamontować 2 lampy UV-C?
Rober...
Hi zakupiłem tą lampę do kostki 30x30 i mam problem z nią mianowicie w aplikacji presety są zbugowane nie działają poprawnie kolumny z lewej strony jak kafelki
1A 2A 3A
1B 2B 3B
1C 2C 3C
1D 2D 3D
1...
Czy lampa led, która ma ok 4 lata może powodować problemy w zbiorniku, typu brak wzrostu roślin, albo problemy z glonami? Nie wiem, na ile takie rzeczy się "starzeją". Wizualnie "świeci...
Poszukuje lampy 120cm z funkcja wifi do sterowania światłem plus dodatkowo żeby miała tryb włączenia nocnego-niebieskiego światła, nie bedzie to lampa główna nad zbiornikiem ale dodatkowa (wysoko pod ...
|
|