Problem z twardością wody w low-techu.
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam! Mam problem z twardości wody w zbiorniku, który założyłem dwa tygodnie temu.Używam wodę tylko z filtra RO,którą testowałem dwoma różnymi testami kropelkowymi.Parametry to: KH1,GH1,PH6,4.Woda w akwarium jest o wiele twardsza :KH4,GH16,PH7,5.Nie nawoże Co2. Podłoże w akwarium to call aqua black earth plus piasek a także kamienie scenery stone i płaski kamień ,który użyłem do przyklejania korzeni.Akwarium nawoże call aqua green ,oprócz tego dawkuje potas i carbo a także używam jbl aquadur do mineralizacji wody RO. Myślę, że jakieś skały utwardzają wodę.Można coś z tym zrobić, żeby zbić GH?Docelowo chciałbym trzymać kiryski karłowate,neonki zielone,otoski i krewetki red chilli.
-
remic79
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeżeli stawiasz na jakieś skały , które mają wpływ na wodę to Twoja walka z twardością nie ma sensu do czasu kiedy ich nie usuniesz..
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-
gazownik
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
gazownik napisał(a):Jeżeli stawiasz na jakieś skały , które mają wpływ na wodę to Twoja walka z twardością nie ma sensu do czasu kiedy ich nie usuniesz..
To raczej nie wykonalne na tą chwile. Czy jest jakiś sens odstawić mineralizator i lać tylko czyste RO?Ktoś tak już próbował?
-
remic79
●
Ale ze co chcesz coś utrzymać w akwarium na czystm RO?
-

onem
●
- Miasto: Wysoka
onem napisał(a):Ale ze co chcesz coś utrzymać w akwarium na czystm RO?
Nie tylko na czystym RO ,bo mam skały ,które utwardzają wodę,łącznie 10kg na 100lwody netto i podłoże,które jest aktywne .Chodzi mi głównie o rybki,żeby je nie męczyć w twardej wodzie a także o rośliny,żeby niebyło niedoborów np.Mg czy Ca.
-
remic79
●
A czy aby LT nie powinno mieć z założenia twardej wody?
-

pitero21
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
pitero21 napisał(a):A czy aby LT nie powinno mieć z założenia twardej wody?
Mniej światła, mniej nawozów. Twardość dostosowana dla wymagań roślin i zwierząt w akwarium.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-
gazownik
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Z tego co ja czytałem i co umnie stosuje to LT to "olewkowe akwarium". RO do LT no to burżujstwo. Podłoże też za bardzo nie podobne do LT 
-
zwierzaczek
●
- Ranga: Początkujący
Remic myślę że musisz trochę postępować. To forum jest skarbnicą wiedzy, tylko korzystać. Twoje dylematy są z gatunku podstaw tematu akwarystyki. Taką teorię poprostu trzeba przyswoić.
-

onem
●
- Miasto: Wysoka
onem napisał(a):Remic myślę że musisz trochę postępować. To forum jest skarbnicą wiedzy, tylko korzystać. Twoje dylematy są z gatunku podstaw tematu akwarystyki. Taką teorię poprostu trzeba przyswoić.
Będe Ci bardzo wdzięczny,jak mnie trochę oświecisz swoją wiedzą na w/w temat 
-
remic79
●
zwierzaczek napisał(a):Z tego co ja czytałem i co umnie stosuje to LT to "olewkowe akwarium". RO do LT no to burżujstwo. Podłoże też za bardzo nie podobne do LT 
Dla mnie 'olewkowe akwarium' ,to bardziej kompromis między ilością czasu ,którą mogę poświęcić na pielęgnację akwarium a pracą i rodziną. 
-
remic79
●
Powiązane tematy
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Cześć
Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab.
Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
|
|