Narosl - pleśń na korzeniu
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam. Niedawno otworzylem akwarium. Wrzucilem tam korzenie. Nie pytajcie o rodzaj drzewa, bo nie wiem - dostalem w prezencie. Wygotowalem w soli dwukrotnie. Plukalem czyscilem itd. Od kilku dni pojawila sie biala narosl (na zdjeciu). Wygotowalem w solance i jest znowu! Co to jest? Czy to normalne? Jak z tym walczyc?
-
VitoVitano
●
- Ranga: Początkujący
Normalna sytuacja, nie ma co się przejmować. Nalot z czasem sam zginie. Można przy podmianach wody ściągać wężem pleśń. Zbrojniki trochę pomagają jeśli je masz. Trzeba zwracać uwagę na filtr , prefiltr jeśli go masz bo nalot może go przytkać.
-
korzon
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Wałbrzych
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ok. Dzieki na info. Chyba uzbroje sie w zbrojnika 
-
VitoVitano
●
Otoski tez robia robote 
-

acmeus
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Pszczyna
Dziobią to też ślimaki i RC
-

pitero21
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
-
Też miałem krewetki i otoski po 3 tygodniach odeszło
-
grzbyk
●
Nic z tym nie kombinuj. Zostaw jak jest i dokup Otosków. Zobaczysz jakie będą miały brzuchy po tym  Uwielbiają to! Generalnie jak wiele rzeczy w baniaku. Samo przyszło samo pójdzie 
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Powiązane tematy
Cześć,
Potrzebuję pomocy w identyfikacji tego glona
Czy czarna lub szaroczarna plecha, która tworzy się na korzeniu tylko głównie pod spodem i w zacienionych miejscach to jest jakaś pleśn, bakteria czy glon?
Uniosłem korzeń lekko do góry, żeby zrobić z...
Dzień dobry,
Potrzebuję pomocy w identyfikacji i ocenie niezidentyfikowanego nalotu moim akwarium.
Posiadam zbiornik, kostkę, 30x30x30 z krewetkami, wystartowany 2 msc temu i kilka tygodni temu zacz...
Dzień dobry
Korzenie Anubiasa Barteri pokryte są bardzo glonami nitkowymi, być może Cladophora. Liście są zdrowe ale roślina przestała rosnąć być może przez problem związany z glonem.
Usuwanie mech...
Witam, zastanawiałem się jak mogę usunąć stare pozostałości po kleju na korzeniu który nadal jest w akwarium. Czy ma ktoś sposób by usunąć te plamy bez konieczności zasłaniania ich roślinami lub wycią...
Przepraszam z góry za mało szczegółowe informacje. Nie jestem w stanie podać więcej informacji niż te 'organoleptyczne'.
Określę moje problemy w punktach:
1. Mam narośl na korzeniach, wygląda na ple...
Cześć. Co to może być? Zaznaczam że nie mam możliości izolatki. Inna obsada w porządku. Nie zauważam jakis dziwnych znaków.
Sory za jakiś zdjęcia ale ciężko wyłapać.
Pozdrawiam
Witam
Dopiero zaczynam przygodę z akwarium mam je od kilku miesięcy. Nie duże 25l.
Problem jest taki iż od jakiegoś czasu najpierw na jednej z roślin pojawiły się czarne tak jakby włoski. Z czasem za...
Cześć,
piszę z konkretnym problemem, w kubeczku pojawiła się pleśń na anubiasie. Listki roślinki zaczęły się podwijać pod siebie. Pytanie, próbować sadzić w akwarium? Czekam na resztę roślin i może o...
W itam, czy to co mam na korzeniu, czy to jest normalne i czy to nie ma wpływu na rośliny ? T aka wata, jak to rękoma wyciagam to takie brązowe jest. P o wyciągnięciu z wody tak na boku to microsorium...
|
|