Czy podpiąć jeszcze kolejny kubełek ?
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Aktualnie mam w 200 litrach netto 2 filtry podpięte wraz z narurowcami i Sera 1000, są to: Eheim 2275 i eheim 2274, mam w szafie jeszcze Hydor 450, który póki co nie jest wykorzystywany, ale zastanawiam się czy jest sens podłączyć go do moich 200 litrów jeszcze dodatkowo ?
-
Kalejdoskop
●
- Ranga: Poznaje temat
-

astar
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Mam miejsce w szafie i wolny filtr więc o tym pomyślałem, chociaż pewnie to i tak spora nadfiltracja, jak nie jest to potrzebne to odpuszczę
-
Kalejdoskop
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jaką masz tam obsadę? ? Gdyby to było malawi i jeszcze w dodatku przerybione to mógłbyś myśleć o kolejnym filtrze. W innym przypadku w niczym to nie pomoże. Dwa filtry w takim akwarium wystarczą w zupełności.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-
gazownik
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Koledzy mają rację, 2 filtry do Twojego akwarium w zupełności wystarczą.
Ale jeśli filtr się kurzy a kilka złotych miesięcznie dodatkowo za prąd nie są przeszkodą - możesz go śmiało podłączyć i wypełnić np. samą gąbką i wkładem Seachem Purigen.
W kolejnym kubełku możesz mieć gąbkę Ehfisusbtrat, watę i węgiel, a trzeci przeznaczyć na samo złoże bakteryjne.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Dzięki za zainteresowanie tematem. O prąd mi nie chodzi, więc myślę że spróbuję i podłączę ten filtr, zobaczę jak się będzie ta opcja sprawdzać. Gąbka Ehfisusbtrat to jakiś specjalny rodzaj gąbki ?
-
Kalejdoskop
●
Powiązane tematy
eheim5.jpg
Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
Czy grzałkę pokrytą "rosą" od środka, tak jak na zdjęciu wymienić jak najszybciej czy może zostać? Zauważyłem to w czasie prac porządkowych w akwarium, więc nie wiem od kiedy jest ta "r...
Akwarium będzie 240l, podłoże to żwirek z substratem i piach na przodzie akwarium, roślinki łatwe w uprawie, obsada to neonki, bocje, pandy, zbrojniki i pewnie do tego kilka skalarów. Zastanawiam się ...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika:
- 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150
- 3 ...
Cześć wszystkim.
Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...
Witam,
po zlikwidowaniu ostatniego akwarium o pojemności 630L przymierzam się do projektu akwarium około 900L. Dokładne wymiary nie są jeszcze znane ale na pewno będzie to około 900L i mam pytanie odn...
Czy ma ktoś doświadczenie z wyżej wymienionymi filtrami?
Chciałabym zrezygnować z filtrów wewnętrznych na rzecz jednego filtra zewnętrznego.
Filtr do akwarium 200l, obsada to kiryski i molinezje (do...
|