Czy azot NO3 podawany w płynie zawsze ma w składzie także potas K ? Mam dość sporo potasu u siebie w zbiorniku a niewiele NO3 stąd pytanie czy można podać bezpośrednio NO3 bez potasu?
Nie, nie zawsze. Zależy z jakiej soli go sobie zrobisz. Do wyboru masz najczęściej: azotan amonu, azotan sodu, azotan wapnia, azotan magnezu, mocznik. Co kupisz, z tego robisz
Piotr Baszucki w Nawożenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1885
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/easy-life-easycarbo-bio-nowa-naturalna-wersja-wegla-w-plynie_1_intro.jpg
Nowość w ofercie Easy-Life. W sprzedaży pojawiła się nowa odsłona jednego...
pawel_s w Nawożenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5541
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
bpjl w Nawożenie· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7587
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
100>P Piotr Stochmal w Nawożenie· Odpowiedzi: 398 · Wyświetlenia: 297646
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
mirek5566 w Nawożenie· Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 76426
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
prot w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3905
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
przemx23 w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3076
Witam.
Planuję zakup filtra RO.
Tym filtrem prawdopodobnie będzie INVITAL RO Advanced.
Jedyną wątpliwość jaką mam to częstotliwość korzystania z tego filtra.
Mianowicie czy częstotliwość korzystania z...
pk77 w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5572
Co sądzicie o tego typu rozwiązaniach? Szczepy bakterii, które pomagają utrzymać czystość w akwarium i przetwarzają resztki organiczne? Nie mam doświadczenia, ale na papierze brzmi to bardzo dobrze. Z...
Holender120 w Nawożenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5258
Witam.
Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.?
Wywolac to może jakiś konkretny glon?
Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.
BATERIA w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2788
Cześć, obecnie korzystam z mineralizatora Aquaart Hydromineral i jestem zadowolony, ale chciałem rozdzielić mineralizację osobno na GH i KH żeby mieć nad tym trochę większą kontrolę. Zamierzam przejść...
Statystyki
Ten temat przegląda 491 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 570951
• Liczba wątków: 48798
• Użytkownicy: 36926
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 490 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej