Parametry wody z miejskiej SUW - proszę o rozszyfrowanie
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Hej, poprosiłam o wyniki badań kranówy w mojej okolicy. Spodziewałam się bardziej szczegółowych ale ok.
Najbardziej ciekawi mnie twardość ogólna - 301 mgCaCO₃/l-średnio twarda (dopuszczalne 60-500) Przyzwyczajona do testów kropelkowych Zoolek GH i KH dostałam to co wyżej, jak to się przekłada na "ludzki" język, jakie mam GH i KH? (pomiar kranówy z dziś GH 22, a KH 14)
Reszta wyników:
pH - 7.5 Mangan < 2.5 (dopuszczalne 50) Żelazo < 20 (dopuszczalne 200) - ?!! testy w akwa pokazują mi 0.1--0.2 mg/l (chyba, że o MIKROGRAM chodzi?) Azotyny <0.016 (dopuszczalne 0.5) Azotany <4.7 (dopuszczalne 50) Azot amonowy <0.05 (dopuszczalne 0.5) Mętność 0.49 (dop. 1)
Pewnie trzeba brać poprawkę, że te parametry ulegają zmianie jak już dotrą do mojego kranu, po drodze kilometry starych rur itp.
-
violinka
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jak chcesz mnie posłuchać to radzę od razu kupić filtr RO. Przy takich parametrach wody kranowej, w akwarium roślinnym, będziesz miała zawsze problemy,jak nie z tym to z tamtym. Kranówa ma za wysokie CaCO3 i na dodatek trochę azotanów,ale ok.5 to nie problem. Ja dawno zrezygnowałem całkowicie z kranówy i jestem bardzo z tego zadowolony. Wybór oczywiście należy do Ciebie.
-

piksel123
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Mam tylko 3 raczki CPO, kulki gałęzatki rosną jak szalone, aż pękają. Reszta roślin ma korzenie na pół zbiornika, piękne, soczyste i białe ale na zewnątrz wszystkie po miesiącu szlag trafia, nawet rogatek, który pewnie w byle kałuży rośnie - u mnie się obsypuje i średnio wygląda. Chcę iść w stronę mchów, bo akwa ze słabym światłem, raczki to lubią. Zakup większego akwa nic nie da, bo kranówę mam kamień, momentami GH 25, Kh 15, więc i tak litry jałowej destylowanej. Na 12 testów wody niemal wszystko w normie, a NIC nie przekracza typu azotany. Wszystkie możliwe wspomagacze kupione, węgiel w płynie, potas, magnez, żelazo, mikro, makro, fosfor, kulki gliniane, szyszki olchy, liść ketapang, w filtrze jako wkład lawa i firmowe saszetki Aquael do poprawy wody... Ten filtr RO, woda o jakich parametrach dzięki niemu z kranu leci? Jakiś konkretny model z w miarę tanimi wkładami, bardzo dostępnymi polecasz? Woda z niego będzie gotowa do akwa? Pzdr
-
violinka
●
- Ranga: Początkujący
Jako ,że violinka jest początkująca to wybaczam. Niestety, dużo wiedzy do ogarnięcia przed Tobą. To do rzeczy: Rogatek rośnie właśnie nie w kałuży, tylko najlepiej się ma w świeżej czyściutkiej wodzie o wartkim przepływie. Jeżeli masz słabe oświetlenie to zastanów się po co masz tyle wspomagaczy,one w zasadzie są niepotrzebne,co najwyżej trochę potasu. Filtr RO to osobne urządzenie, które podpina się w instalację wody kranowej i woda z niego ma w zasadzie zerowe parametry, tak jak woda destylowana. Trzeba ją, zanim się wleje do akwarium, mineralizować np.Seachem Eqilibrium,Vimi,lub innymi, do pożądanych dla Ciebie parametrów KH, GH,potas,magnez,do wyboru przez akwarystę. Jeżeli idziesz w mchy, jak sama piszesz, to najlepiej, wręcz koniecznie, trzeba utrzymywać wodę krystalicznie czystą, a nie jakieś tam 300 CaCO3. Czytać i czytać, nie boli, a nie od razu przy jakimkolwiek problemie pisać posty. Jeżeli uważasz ,że piszę tego posta za ostro pouczając Ciebie, to z góry przepraszam,ale jak czytam niektóre, to niekiedy ręce opadają i większość społeczności forum nie chce na takie odpisywać. Pozdrawiam i życzę udanej zabawy i przyjemności z akwarystyki.
Na temat tego co napisałaś,napisano tysiące postów.
-

piksel123
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Powiązane tematy
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Cześć
Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab.
Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Cześć, pomoże ktoś zidentyfikować co mi podnosi pH?
Woda kranowa pH 7,4
Woda w akwarium w ciągu dnia dobija pH 8,5
Akwarium 45l
Podłoże to jbl manado dark z substratem jbl aquabasic plus i mała ilość ...
|
|