|
|
Compo Bio - ziemia do akwarium
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam, posiadam taką oto ziemię - pytanie do Was czy mogę jej użyć przy zakładaniu akwarium. Czy ktoś ma z nią doświadczenia? Chciałam ją najpierw wysuszyć na wiór.
-
Mokusia
●
- Ranga: Początkujący
Ja bym tego do baniaka nie włożył. Kompost, guano... Kup zwykłą ziemię bez dodatków w markecie i będzie ok.
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
Więc chodzi właśnie o te składniki, mimo że bio i bez sztucznych nawozów to właśnie przez to nieodpowiednie? A jakie ph powinna mieć ziemia? Te 4:0-5:0 to za nisko?
-
Mokusia
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mokusia napisał(a):Więc chodzi właśnie o te składniki, mimo że bio i bez sztucznych nawozów to właśnie przez to nieodpowiednie? A jakie ph powinna mieć ziemia? Te 4:0-5:0 to za nisko?
pH może być (chociaż nie rozumiem tego (CaCl2), bo ziemia i tak Ci nie zakwasi na stałe wody do takiego poziomu. Jak wlejesz kranówkę, to po 2 tygodniach pH w akwa będzie takie jak ma kran. Co do kompostu i guano, to ktoś tu już na forum narzekał na taką ziemię. W guano spodziewam się dużych ilości mocznika, co tam jeszcze jest nie wiadomo, podobnie jak w kompoście.
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
Wracam do pomysłu mieszanki - myślisz mirek5566, że mogę wałkować tutaj po raz kolejny te temat? Spróbuję : 1) na sam spód lawa pokruszona 2) ziemia ogrodowa zmieszana z zeolitem w ilości 1/8 ziemi 3) kulki gliniane pokruszone wymieszane z ziemią i zeolitem 4) żwir kwarcowy
:p
-
Mokusia
●
Powiązane tematy
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Hej
Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
Witajcie drodzy forumowicze,
Potrzebuje porady, kupiłem akwarium z zawartością które przebudowuje, chciałbym uzyskać jasne podłoże, czytałem ze biały piasek chociaż bardzo mi się podoba średnio się na...
podloze-fluval-bio-stratum-plant.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dan...
Dzień dobry
Wiem, ze ten temat był już poruszany. Czytałem . Chciałbym zrobić na środku akwarium wyspę i w części zanurzonej dla podtrzymania konstrukcji miałbym odpowiednio wyrzeźbione cegły. Dziurę...
Witam założyłem ostatnio nowe akwarium 40l. Kupiłem sobie dobrze oceniane podłoże aktywne aquarium soli firmy tropica którego nie płuczę się przed wsypaniem. Od założenia akwarium po dwóch tygodniach ...
witam po 7 latach wróciłem do akwarystyki za namową syna :)
Akwarium 60l
Podłoże Aqua Art Aqua Substrate II+
duża obsada roślin prostych
Filtr MULTIKANI 800 2 moduły 1 standard w drugim wata i aqua ...
Witam.
Posiadam 30l ziemi aqua soil i chciałbym jej użyć do baniaka. Jedyne pytanie, które mnie nurtuje to czy mogę ją jeszcze użyć. Ziemia była zakupiona chyba z 4 lata temu i nie wiem czy ma jakiś ...
Czesc,
Planuje postawic zbiornik na nowo, jako podloze chce dac od dolu lawa wulkaniczna, potem ziemia do kaktusow wymieszana z roztartymi kulkami gt i perlitem ogrodowym, i przykrywam to piaskiem. P...
Witam, kupiłem czarną lawę i zbadałem magnesem neodymowym, okazuje się że lekko przyciąga magnes, brązowa lawa też bardzo delikatnie miejscami przyciąga magnes, czy taka lawa może zacząć rdzewieć po c...
|
|