Anubias - czyżby zakwitł? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Anubias - czyżby zakwitł?

Liczba wyświetleń: 2397·Odpowiedzi: 2
Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Zaloguj się, aby zmienić widok

21 mar 2017, 20:24 Anubias - czyżby zakwitł?  (#1)  

Witam
Zaczynam dopiero swoją przygodę a dzięki forum uzupełniłem bardzo dużo braków. Do ideału daleko ale dziś podczas zakładania nowego oświetlenia pod pokrywa ujrzałem ze moje dwa anubiasy zakwitły

Wiem ze kondycja owych anubiasow jest daleka od dobrej bo wysypały się na liściach zielenice ale walczę z tym i tym bardziej mnie to zszokowało i ucieszyło jednocześnie. No bo skoro kwitnie to chyba dramatu nie ma. Wiem ze to mało wymagające rośliny ale w końcu jakiś plus.
Tak się chciałem pochwalić .
Miłe widziane uwagi.

pypsior
Ranga: Poznaje temat

Anonim 53985

30 mar 2017, 12:39 Re: Czyżby zakwitł??  (#2)  

W moim akwarium anubias coin laef też zakwita.

Anonim 53985

U mnie nie kwitnie. Może ma za ciemno? Jest w takim miejscu, że światło nie pada na niego bezpośrednio. Może dlatego nie kwitnie?
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-75237.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej

astar
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Powrót do Rośliny

Powiązane tematy

20231121_123333.jpg

Anubias skręcone liście

andrzejkowac w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3010
Witam mam pytanie odnośnie uprawy anubiasa widocznego na zdjęciu Jak widać stan jego jest bardzo kiepski ..Był on mocno pokryty krasnorostami których się pozbyłem wymoczywszy go w roztworze kwasku cyt...
IMG_20230530_221454.jpg

Anubias na dobranoc

FoCuS_PL w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1427
Anubiasy rosły u mnie od wielu lat. Pojawiły się pewnie ze dwadzieścia lat temu. Jakaż była radość gdy to, co początkowo uważałem za nowy liść, okazało się być kwiatem. Pierwszym jaki wyrósł w moich ...
YouTube

Anubias sp. "Pinto"

vasteq w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 241
Ot taka sobie większa wersja Anubiasa "White". Compare flowgrow.jpg Bez nazwy-1 flow.jpg Pinto Black flow.jpg Bez nazwy-1.jpg Small Portion.jpg
YouTube

Anubias coin leaf

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1827
Anubias barteri var nana „coin leaf” Odmiana o charakterystycznym owalnym kształcie liści przypominającym monetę.

Anubias kłącze

mihuu w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2240
Witajcie, szybkie pytanie mam. Czy jeżeli obetnę z kłącza Anubiasa lub Microsorium wszystkie liście, to roślinka przeżyje i wypuści nowe listki - czy nie przetrwa takiego zabiegu?

Pleśń na roślinie w kubeczku invitro - Anubias

skorpion9 w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2083
Cześć, piszę z konkretnym problemem, w kubeczku pojawiła się pleśń na anubiasie. Listki roślinki zaczęły się podwijać pod siebie. Pytanie, próbować sadzić w akwarium? Czekam na resztę roślin i może o...

Dlaczego anubias ma takie liście

Anonim 53985 w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2809
Liście anubiasa są jasno zielone a żyłki liścia ciemna zieleń Parametry wody PH 7.2 NO3 10 PO4 1 NO2 O NH3 0 K 30 MG 15 FE 0.25 KH 17 GH 19 CO2 24h 1b/s Akwarium 112l Podmiana wody raz w tygodniu 4...

Anubias "White"

vasteq w Rośliny · Odpowiedzi: 41 · Wyświetlenia: 29188
Jedna z chyba najrzadszych odmian Anubiasa. Starsze liście są biało zielone, młode są całkowicie białe. Bardzo ciekawie wygląda dojrzała roślina w trakcie wypuszczania wielu młodych liści. aw.jpg ...

Anubias: jak przycinać korzenie, jeżeli w ogóle?

cosurgi w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4458
Problem mam taki, że niektóre korzenie Anubiasów nie rosną wzdłuż Korzenia (dekoracji) tylko rosną w dół. Zajmują przez to sporo miejsca "pod sobą". Zastanawiałem się czy nie byłoby dobrze t...

Najmniejszy Anubias na Świecie - Pangolino

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 9112
pangolino.jpg Anubias nana 'Pangolino'.

Statystyki

Ten temat przegląda 226 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 226 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.