Jakie testy przed startem?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Cześć! Po latach wracam do własnego akwarium. Akwarium dojrzewa już jakiś czas, widać w nim życie roślin (przez ten czas przewinęły się już glony, woda sama klaruje się po ataku pierwotniaków). Przymierzam się do wprowadzenia rybek. Zanim jednak to nastąpi, chciałbym mieć pewność, że ten straszny azot się już zneutralizował. Jakie testy, nie tylko na azot, polecacie? Co warto sprawdzić? Nie chcę iść z synkiem do sklepu, by wybrać jakiegoś kamikadze, który na własnej skórze sprawdzi, czy woda w akwarium jest ok.
-
bartarti
●
- Ranga: Początkujący
bartarti napisał(a):Cześć! Po latach wracam do własnego akwarium. Akwarium dojrzewa już jakiś czas, widać w nim życie roślin (przez ten czas przewinęły się już glony, woda sama klaruje się po ataku pierwotniaków). Przymierzam się do wprowadzenia rybek. Zanim jednak to nastąpi, chciałbym mieć pewność, że ten straszny azot się już zneutralizował. Jakie testy, nie tylko na azot, polecacie? Co warto sprawdzić? Nie chcę iść z synkiem do sklepu, by wybrać jakiegoś kamikadze, który na własnej skórze sprawdzi, czy woda w akwarium jest ok.
Żeby sprawdzić, czy woda jest odpowiednia dla żywych stworzeń wystarczy Ci test na NO2. Dodatkowo można też sprawdzać NH3, ale uważam to za zbędny wydatek.
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
I tylko to sprawdzenie NO2 wystarczy? Patrząc na liczbę parametrów podawanych na różnych forach, zastanawiałem się, czy czasem przed kupem rybek, najpierw nie trzeba kupować zestawu małego chemika...
-
bartarti
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
bartarti napisał(a):I tylko to sprawdzenie NO2 wystarczy? Patrząc na liczbę parametrów podawanych na różnych forach, zastanawiałem się, czy czasem przed kupem rybek, najpierw nie trzeba kupować zestawu małego chemika...
Zależy też jakie ryby chcesz wpuszczać. Niektóre mają duże wymagania odnośnie twardości i pH wody, wtedy przyda się test na pH, kH i gH.
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
Dzięki, mirek5566. Akwarium 56 l., na pocz. jakieś mało wymagające rybki - te, które znam i te, które będą się dobrze czuły. Jeszcze raz Ci dziękuję.
-
bartarti
●
Powiązane tematy
Bardzo proszę o pomoc w określeniu czego brakuje tej roślinie. Dodam, że liście u nasady są mocno osłabione i odpadają.
:|
Edit:
Wyciągnąłem roślinę z akwarium i zauważyłem, że kłącze w 1/3 jest p...
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Cześć
Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab.
Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
Mała zabawa dla rozruszania towarzystwa :)
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...
Witam. Po długiej przerwie planuje odpalić baniak od nowa. Zastanawiam się nad kupnem nowego oświetlenia. Posiadam 2 lampy Chichiros a1200 120 cm jak dobrze pamiętam. Chciałbym kupić teraz sinkor LED ...
Tak jak w temacie, bo te orginalne już nie chcę trzymać 😞
|
|