Dziury w liściach roślin.
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Ostatnio zauważyłem ze pojawiają się coraz częściej na rożnych roślinach dziury np na henku,na starych liściach.
112l filtr jlb901 swiatła 66wat co2 z butli 24h
Fe - 0.30 no3- 30(wartośc kranu jak i akwarium) po4 0.8 no2 0 k 15 gh 13 kh 5 ca 80 mg 23
Podłoze jlb mandeo + JBL AquaBasis + jlb balls .
Start od 22.01.2017 . Od miesiaca mam atak nitek kosiarki i Otoski powoli ogarniają. Nawozy jakie stosuję to - classic z aqua art co podmianę,i co dzien po4
W czym jest problem ?Pozdrawiam
-
zi0allegro
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zacznij nawozić Potas  W przypadku gdy masz Magnezu 23 to potasu powinieneś mieć drugie tyle  Lej Potasiora  problem zniknie 
-

bieniolubo23com
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Zbij NO3 do max 20ppm i podnies PO4 do 1,5-2,0 ppm. Delikatnie mozna podniesc K, ale delikatnie  Ile swiecisz? Jakich testow uzyles? Ile dokladnie tego CO2 podajesz? Jakie masz PH?
-

forman2
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Berlin
Powiązane tematy
Witam,
od jakiegoś czasu pojawiają się dziury w roślinach i zatrzymał się wzrost roślin.
Świecę 11h dziennie z czego pierwsze 2 i ostatnie 2 godziny to świt i zmierzch.
Parametry wody:
PH - 7.6
Gh - 1...
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
Akwarium od kilku lat. Oświetlenie led kombinowane. Wg info winno być w granicach 0,5-07W/l. Całość na zwykłym żwirku. Pojemność 120 l. Podmiany wody co tydzień po 20 litrów RO (mineralizowana). CO2 p...
Cześć, zmagam się z tematem wybarwienia jakiś już czas - bez zadowalającego skutku ;) Oto co próbowałem i efektów niemal nie widać:
- azot = 0, nie podawany przez 3 tygodnie, znaczące spowolnienie wz...
Cześć,
generalnie miałem nie mieć jakiś super wymagających roślin ale nawet i te mają swoje słabsze dni. Obecnie w zbiorniku 720l brutto na zwirku, zbiornik dojrzały 4mce,nieodmulany:
1) Nurzańce
2)...
Witam,
Jestem początkującym akwarystą, mam problem z zielonymi palmami na liściach np. anubias ale również na roślinach czerwonych. Testuję wodę na no3 ( ok 20) i po4 ( ok 0,5).
Azotu nie mogę zbić f...
Akwa 120 litrów i CO2 z butli. Co tydzień podmiana 20 l wody RO, co 3 tygodnie - 30 litrów RO.
Od kilku tygodni utrzymuje mi się stały poziom NO3 (10-20 mg/l), K - 15 mg/l. Fosfór w pożądanym zakresie...
Cześć,
rozpoczynam nowy wątek, aby nie mieszać w innych założonych przeze mnie.
Chciałbym rozpocząć nawożenie w moim Iwagumi. Akwarium ma miesiąc i dojrzało.
Mam dwa gatunki roślin Eleocharis parvula...
Dzień dobry
Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza?
Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jed...
|
|