Niedobory, czy nadmiar ? Potrzebuje fachowego oka
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam ,od pewnego czasu mam problem z roslinami A mianiwicie borykam sie z brakiem kwitnienia ,malym stożkiem u roslin łodygowych Parametry wody No3 20-15 Po4 2-1,5 K 25 Mg 9 Ca 40 Gh (wychodzi)9 Kh 5 Zdjecia do wgladu Pomoze ktoś? Postawić diagnoze?
-

Marelo78
●
- Ranga: Poznaje temat
Miękka woda i wysoki potas to przeciwności 
-

onem
●
- Miasto: Wysoka
onem napisał(a):Miękka woda i wysoki potas to przeciwności 
Potwierdzam, przerobilem... U mnie po kumulacji potasu wyszly objawy niedoboru magnezu. Potas mi chyba sie gdzies zmagazynowal bo mam problem z zejsciem ponizej 23-24, mimo ze od 4 tygodni go nie podaje (tylko z fosforem troche wchodzi).
-

Crossley
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Jelenia Góra
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No to tak myślałem Uzywam lini easy life , tam wszedzie potas w Po4,No3,nawet w profito. Fakt jest jeden ze potasu nie uzywam od 7dnia istnienia zbiornika. Dzis aby obnizyc potas uzylem 30l wody RO z kranem 20l W sumie 50l wody to 1/3 wody w zbiorniku Wieczorem test I nic dalej 25mg/l Co gorsze kranowa znowu przybrala znamiona innej niz była i podniósł sie azot a co gorsze fosfor polecial na 3 Masakra. Licze na to ze nie bedzie gorzej po tej podmianie ,ale to jutro ocenie.
-

Marelo78
●
Dla tego zrezygnowałem całkiem z kaneksu za rzecz RO,. I żadnych zagadek Wiesz co masz bo sam mineralizujesz
-

onem
●
- Miasto: Wysoka
Powiązane tematy
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?
Używam mineralizatora Seachem Equalibrium do GH i AquaVitro do KH, problem polega na tym że oba z nich zawierają dużo potasu. Chcąc mieć wartość GH=8 KH=4 mam już potas wg. testu JBLa na poziomie ok. ...
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...
|
|