Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Mam problem z Alteranterom rose . Jej nowe listki są jakieś zdeformowane i powykręcane . Czytałem że to może być niedobór wapnia . Niestety nie mam testu na Ca . Dzisiaj zmierzyłem parametry wody na które mam testy . Ph- 6 GH- 4 KH - 2 lub 1 (praktycznie po dodaniu pierwszej kropli odczynnika już miałem kolor końcowy ) NO3- 10 PO4- 1 Fe - 0,1
Jak myślicie przyczyną jest niedobór wapnia czy może to być coś innego ?
-
Mortimer
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-
ironic76
●
Zdjęcia słabe ale jakoś dziwnie zielona masz tą alternantherę- taki ma kolor liścia czy to glon? Przy Gh 4 może to być niedobór wapnia, może to być też nadmiar potasu- orientujesz się ile możesz go mieć w akwa- w jakich ilościach go podajesz? Jakie masz podłoże?
-

Biegronka
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kwidzyn
Zielone liście to glon porastający Alternatere ( i parę innych roślin w moim akwarium , ale mam to opisane w osobnym wątku ) . Niestety nie mam jeszcze testu na potas . Mój nawóz makro to "Macro RED" . Zwykle podaje go według zaleceń na butelce (dwa naciśnięcia dozownika) ale od tygodnia to w sumie nawoziłem tylko raz bo zbijałem NO3 do 10 (miałem 25 ) żeby ten glon zaczął schodzić z liści .
Podłoże to " Advanced Soil Plants"
-
Mortimer
●
Powiązane tematy
Witam czego to może być niedobór lub jakąś inną przyczyna?
Akwarium 180 l 160 netto wystartowało ok 3 miesiące temu
Akwarium na podłożu aktywnym rotala intense
Oświetlenie 80w LED RGB
Czas świeceni...
Witam .
Zbiornik na podłożu master soil
50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k
K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10)
Ph6.9-6.3
Gh/kh 8/1
No3 5
Po4 0.2
Ca/mg...
1. 120x50x50- 300 litrów
2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia
3. Co2 butla z elektrozaworem
4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance
5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
Witam,
Mam problem w swoim akwarium, prawdopodobnie związany z zbyt dużą ilością wapnia (112 mg/l), która jest obecna w mojej kranówce. Powoduje to w efekcie blokady innych pierwiastków, zwłaszcza mag...
Dzień dobry
Posiadam kostkę 35 litrów nieskoenergetyczną (nie low tech bo jest co2), czyli 6W światła LED i Co2 na ziemi ze żwirkiem i piaskiem.
Staram się regularnie codziennie podmieniać 1-1.5 li...
w połowie roku przeszedłem z kranówki na RO w ramach walki z wysokim Si, którego nijak nie szło zbić do jakiegoś akceptowalnego poziomu (okrzemki pokrywały wszystko).
Okrzemki zwalczyłem, ale padają m...
Witam szanownych kolegów ;)
Tydzień temu we wtorek przeszedłem z linii AA (najpierw rhizoclonium, później oedogonium, zielenice itd. ;) na pełną linię Ferki. Do końca tygodnia byłem zadowolony ze sta...
Witam,
mam pewien problem z utrzymaniem prawidłowych parametrów wody. Głównie martwi mnie niewłaściwy stosunek wapnia Ca do magnezu Mg. Woda RO, bez mineralizacji. Wysoki wapń pochodzi prawdopodobnie ...
Witam
załączam fotkę i jeśli ktoś miał podobny problem to proszę o jakiekolwiek informacje
Żelazo (Fe)
Objawy nadmiarów:- na liściach pojawiają się żółte i żółto-brązowe plamki przechodzące w dziur...
witam ostatnio mam problem z roślinnością kto pomoże zdiagnozować czego tu brakuje i drugie ppytanko na przodzie zbiornika przy szybie a dokładnie na niej pod podłożem taki śliski nalot sie robi brązo...
|
|