Witam drogich akwarystów. Moj pierwszy post na formu który dotyczy mojego akwarium, w którym Mam problem z Woda, a wiec pływa w nim dużo małych nie czystosci, kurz, pył, brud, czli poprostu brudna Woda, i nie wiem jak sobie z tym poradzić a szukam po Google i nic ciekawego nie mogę znaleźć. Problem pojawił się po restarcie na początku grudnia 2016, podmieniam wodę okolo 100l kazdego tygodnia od 2 miesięcy bo pojawiły sie Krasnorosty które juz wyginely. Normalnie podmieniam jakies 70l. Jezeli ktos ma jakiś pomysl z mila checia wypróbuje.
Moje akwarium to; Akwarium Juwel Top 300
Jbl Cristalprofi greenline E1501; Ceramika Biologiczna Ażio Active Jbl tormec cp e1500 (torf) Wata 100% polyester
Oświetlenie LED wlasnej roboty
Mała bimbrownia też własnej roboty
Substrat do roślin; Dennerle DeponitMix Professional 9in1
Sorry juz pisze; Test wykonany Tetra WaterTest Set; PH 7.5 KH 4 °dH GH 7°dH NO2 <0.3 mg/l CO2 4mg/l Oswietlenie to paski led każda kolumna 5 m x 3; Jedna listaw cool withe, dwie listwy zmieniajace kolory, i jedna listwa warm light.
Jeżeli masz dostęp do cienkiej włókniny to dotnij sobie ją tak aby delikatnie wychodziła z każdej strony za przykrycie górnego kosza.Środek wytnij w miejscu otworu na przykryciu w innym razie jest możliwość lekkiego wyciągania włókniny do wirnika. Cienka włókna uszczelni a zarazem nie będzie przeszkadzać przy zamykaniu filtra.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
Tak. Ta uszczelka nie do końca powstrzyma wszystko. Cienka włóknina będzie tutaj bardzo dobra.Ja stosuję taką co używana jest do przemysłowej wentylacji jako filtr.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
Szukałem trochę na Google i doszedlem do wniosku ze moj Google. Jest w miarę nowy i nie potrzebuje Uszczelki bo ma rzebiona nakladke na kosz i ta nakladka zakrywa obie strony kosza, po za tym otwarem filter i media są brudne wiec Woda musi przez nie przechodzic.
Worek to nie to samo co włóknina... Włóknina zachowa się jak uszczelka , większą lukę zakryje w mniejszej ściśnie ... Na worku nie uzyskasz tego. Praktycznie na 100% nie masz szczelności w filtrze przez co nie wyłapuje drobnych nieczystości. Może zmieniłeś wkład? ? Podłoże? ? Wpuściłeś kopiące rybki?? Jeśli nic z tego to pozostaje szczelność filtra i najprawdopodobniej jest to szczelność pomiędzy górnym koszem a tym elementem przyczepianym do głowicy.
Nie wiem skad taka wloknine kupić na eBay szukalem ale nic nie znalazlem, a co do zmian to uzylem nowego substratu Dennerle DeponitMix Profesional 9in1
lukaszmut w Oświetlenie· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7239
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
marki51 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1429
) Akwarium 300 l. 100/60/50h. założone 23.06.2025
2) oświetlenie: led 2x 24W. Od godz 11:00 do 19:00
3) Rodzaj podłoża: żwirek 4-6mm.
4. Rodzaj systemu CO2 - brak
5. Rodzaj filtracji - Aquael Ultramax...
Witam szanowne grono,
jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie.
Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
kinga tajmer w Glony· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9142
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Qwasir w Glony· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10055
Witajcie, od majówki walczę z pyłem na szybach i doszedłem do momentu, w którym sam nie potrafię już tego opanować i zwalczyć.
Sytuacja wygląda następująco. 2 akwaria, 64l i 200l. Małe na podłożu akt...
Badman w Podłoże· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9194
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
coolfon1988 w Nawożenie· Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7932
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
slaw1313 w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5127
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...
Statystyki
Ten temat przegląda 420 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 420 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej