Glony na liściach roślin w akwarium
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam ! Mam problem z glonami porastającymi liście ( najbardziej widać to na roślinach czerwonych ) . Parametry akwarium(92l) : 1. Moc i rodzaj oświetlenia : 2 świetlówki T5 24W (6500K) 2 świetlówki T8 jedna 18 W(6500K) druga 20W(8000K) 2. Podłoże "Advanced Soil Plants" 3. Nawożenie Co2 butlą . Nawożenie 8 h razem z oświetleniem 4. Filtr kubełkowy Tetra EX 800l + lampa UV(filtr chodzi 24h/dobę) Parametry chemiczne NO3- 25mg/l PO4-1mg/l Fe-0.25 mg/l Nawożenie: 1. Macro Red 2. Easy-Life Profito 3. Azoo Red Advan Podmieniam wode raz na tydzień(50%) Co może być tego przyczyną? Miał ktoś podobny problem ?
-
Mortimer
●
- Ranga: Początkujący
Zielenice, zmniejsz micro i NO3 ok 15ppm.
-

grzesio764
●
- Ranga: Stały bywalec
Ok, postaram się zmniejszyć NO3 ale co do mikro to mam tylko test na żelazo które muszę uzupełniać bo szybko występują niedobory a że stosuje mikro w jednym nawozie to nie wiem czy pozostałe mikroelementy nie są w nadmiarze
-
Mortimer
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przede wszystkim masz bardzo dużo światła. Ile czasu świecisz? 2x24+18+20 = 86 W na akwa 92 L brutto (netto pewnie jest sporo mniej), czyli ok. 1W/L. To sporo. Ja bym zaczął od ograniczenia świecenia (np. wyłączenia jednej z T8).
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
W sumie masz racje . Myślałem że jak będę miał dużo światła + dobre nawożenie to bardzo ładnie mi się wybarwią rośliny czerwone co jak widać na obrazkach nie zbyt się sprawdziło... Dobra to ograniczę NO3 i wyłączę jedną T8 . Świecę 8-9 h .
-
Mortimer
●
Wyłączyłem jedną świetlówkę i próbuje ograniczyć NO3 , tylko dzieje się coś dziwnego . Otóż od 5 dni nie nawożę makro a mimo początkowej podmiany wody i braku nawożenia NO3 ciągle utrzymuje się na poziomie ok 25 mg/l a PO4 na poziomie 1 mg/l . Czy to możliwe że rośliny mi tak słabo zużywają azot i fosfor albo testy mam walnięte ?
Codziennie nawożę Co2 i widzę ze rośliny bąbelkują to chyba pochłaniają NO3 i PO4 . To by w takim razie wychodziło że azot i fosfor sam się produkuje ( czy te nadmiary moga pochodzić od mułu i innych gnijących zanieczyszczeń leżących na dnie ?? ).
Dodam jeszcze że 3 miesiące temu kupiłem taki preparat , odmulacz w płynie który zawiera jakieś szczepy bakterii które rozkładają zanieczyszczenia . Tylko że po jego użyciu przez 2 tygodnie walczyłem z zielonym zakwitem wody , praktycznie co 2 dzień podmiana wody... i od tego czasu to się go boje użyć żeby nie mieć znowu takiej apokalipsy.
-
Mortimer
●
Podaj nazwę tego odmulacza w płynie.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-
gazownik
●
Fluval Biological Cleaner
-
Mortimer
●
A tak w ogóle to mam pytanie.
Czy jak wyeliminuje przyczynę która powoduje porastanie glonami liści roślin to te glony zaczną schodzić z zaatakowanych liści ???
Czy tylko zahamuje ich ekspansje na zdrowe liście ??
-
Mortimer
●
Powinny zejść same z czasem, można przyspieszyć pozbywając się ich ręcznie gdzie się da.
Nie znam się, więc się wypowiem.
-

zmijka85
●
- Miasto: Rzeszów
Glony na liściach tak jakby powoli schodzą ale dzieje się to bardzo powoli ( głównie schodzą na dolnych liściach , ale nie wiem czy to przez to że wyeliminowałem przyczynę czy przez to że górne liście ograniczają dolnym dostęp światła i te glony na dolnych liściach przez to padają ) . Nie mam testu na N02 ale czy jego zwiększona obecność w wodzie może wpływać na rozrost zielenic na liściach roślin ??
W najbliższym czasie kupie test na potas ( mam nadzieje że test z zooleksa starczy ) bo może mam podwyższony poziom potasu i jego duża ilość zahamowuje wchłanianie innych związków i przez to mam problemy z nadmiarami a na roślinach jest glon .
-
Mortimer
●
Zielenice jednak nie chcą schodzić zbytnio a z liści nie da się ich ręcznie ściągnąć bo się dziury w liściach robią . W sumie to nie wiem co te glony powoduje , zielenice to mi w sumie chcą obrastać wszystko . Zielenice w formie pyłu na szybie to mi się odnawiają w miejscu starcia już po paru godzinach nawet . Jednym słowem niby akwarium działa normalnie rośliny pięknie bąbelkują( choć zauważyłem spowolnienie wzrostu) a glony też pięknie rosną...
A mógłby się ktoś wypowiedzieć czy patent z woda utleniona jest skuteczny na wszystkie rodzaje glonów czy tylko na krasnorosty ???
-
Mortimer
●
Mortimer napisał(a):3. Nawożenie Co2 butlą . Nawożenie 8 h razem z oświetleniem
Czy CO2 włącza się razem ze światłem i wyłącza jak gaśnie światło? Patent z wodą działa,ale nie wiem na jakie glony-mój kolega to stosował. Co z tego ,że usuniesz troche glonów jak zaraz wyrosną nowe ;xd
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe"
A. Einstein
-

gogi509
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Międzyrzecz/Dublin
Tak . Jak włączam/wyłączam oświetlenie to włączam/wyłączam też nawożenie Co2 .
-
Mortimer
●
Dzisiaj zmierzyłem parametry wody w akwarium :
NO3- 10 mg/l PO4-1 mg/l K - 25 mg/l Fe - bliskie zeru ponieważ nie podaje mikro ze względu na zielenice ale nie widzę efektów PH- 6 GH- 4 KH- 2 Wiem że twardość węglanowa i ph powinno być nieco wyższe ale podłoże mi to tak stabilizuje.
-
Mortimer
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Z tego co pisałeś masz podłoże aktywne (HELP?), a skoro tak, to po kiego grzyba dajesz tyle fosforu i utrzymujesz stosunek N:P 10:1 ? Twoje problemy z glonami wynikają prawdopodobnie z nadmiaru fosforanów. Podłoże nie pochłania Ci fosforu? Twardości i pH są ok. Sam takie mam w baniaku i nie obserwuję żadnych problemów.
-

mirek5566
●
Mój nawóz makro to " Nawóz Planta Gainer Macro RED" Myślałem że stosunek N:P 10:1 jest prawidłowy . Z tym pochłanianiem to nie wiem ale generalnie w akwarium zdarzają się nadmiary choć dawkuje wg. wykazań na opakowaniu ( teraz w sumie nie leje makro codziennie tylko co dwa dni ) . Tak moje podłoże to HELP Advanced Soil Plants
-
Mortimer
●
Na podłożach aktywnych stosunek N/P 10/1 się nie sprawdza. Mierz azot i obniż fosfor. Powinno być lepiej. Azotanów wystarczy 10-15 ppm/tydzień.
-

mirek5566
●
Ok , spróbuje fosfor zbić tak do 0,5 . Tylko trochę ciężko będzie jak się ma całe makro w jednej butelce . Chyba będę się musiał kiedyś przerzucić na sole .
-
Mortimer
●
Minął miesiąc i mam parę wniosków. Pierwszy wniosek jest taki że mój test na fosfor z sery był wadliwy i pokazywał za małe wartości . Kupiłem z jbl i jak sera pokazywała wartości 0,5 -1 to jbl grubo ponad 2 ppm . Kolejną ciekawostką jest to , że przez ten miesiąc było zero nawożenia a pomimo co tygodniowych podmian wody fosfor ciągle utrzymywał się wysoko (<2 ppm) . Ostatnio zrobiłem taki eksperyment i codziennie podmieniałem 50 % wody przez 3 dni . Po podmianie fosfor spadał do ok 0,8 ppm ale na drugi dzień mierze i patrze a tu już 1,8 -2 ppm fosforu w wodzie ( dodam że odnawia się tylko fosfor bo azot jest po tych trzech podmianach na poziomie zero ) . Przez ten czas stosowałem wodę utlenioną na liście zainfekowanych roślin . Krasnorosty wybiłem a przyrost zielenic został mocno ograniczony ale do końca nie chcą odpuścić ( raczej przez ten wysoki fosfor) . Ostatecznie trzeba było usunąć mocno zainfekowane liście i zostawić zdrowe ale widzie że na zdrowych znowu zaczyna pojawiać się począwszy od czubków liści "zielona wysypka". W związku z tym mam taką koncepcje i pytania do nich . 1. Fosfor powoduje mi gnijąca materia organiczna która jest w moim trawniku . Jak najlepiej usunąć ten "muł" z trawnika ? 2. Podłoże aktywne które na początku pochłaniało nadmiary zaczęło mi teraz oddawać fosfor do wody . Czy jest to możliwe ??
-
Mortimer
●
Powiązane tematy
Cześć,
Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu.
Parę danych z...
Witam, od niedawna mam akwarium po totalnym restarcie zaczynając od szafki, szkła po całą aranżacje. Akwarium to 72 l, oświetlenie 20W od Aquael Leddy Slim, podłoże to drobny żwirek kwarcowy1-2mm pod ...
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
Cześć. Szwagier zastanawia się nad restartem akwarium, bo nie mogą zwalczyć glonów. Chciałem im pomóc i zbadać parametry wody, aby było wiadomo czego może brakować (nie nawożą - jedynie CO2) i aby po ...
Dzień dobry, witam.
Mam problem ze zrownoważeniem niektórych mikro i makro jeśli chodzi o oedogonium, chodzi o mało widoczne nitkowce na eleocharis parvuli, podłączyłem bimbrownię ale ciągle meczą -cz...
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
Witam szanowne grono,
jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie.
Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|