Prośba o pomoc rośliny nie rosną - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Prośba o pomoc rośliny nie rosną

Liczba wyświetleń: 1816·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam wszystkich .

Mam problem z roślinami , a mianowicie nie chcą mi rosnąć .Akwarium założone w sierpniu od tego czasu nie wiele się zmieniło . Na samym początku nawoziłem nawozem "Azoo NATURE GRO" PLANT PREMIUM + żelazo tej samej firmy+Carbo Aqua Art ,w grudniu kupiłem zestaw Blue-Line Gotowy płynny zestaw do Estimative Index EI stosowany według zaleceń producenta
Zasady EI zalecają nawozić tygodniowo:

20 mg/l - NO3
3 mg/l - PO4
30 mg/l - K
5-15 mg/l - Mg
0,6 mg/l - Fe

Przy czym należy pamiętać, że dawkowanie to dotyczy akwariów typowo roślinnych z mocnym oświetleniem. W praktyce zaleca się zaczynać od połowy tej dawki i ewentualnie zwiększać w miarę wzrostu zapotrzebowania roślin.
Jedno naciśnięcie dozownika butelki podnosi stężenia nawozów w akwarium 100L:

Blue-Line Azot - 1,5 mg/l NO3, 1,0 mg/l K
Blue-Line Fosfor - 0,2 mg/l PO4
Blue-Line Potas - 0,5 mg/l K
Blue-Line Magnez - 0,25 mg/l Mg
Blue-Line Żelazo - 0,04 mg/l Fe

Co oznacza, że wystarczy zaaplikować:

Blue-Line Azot - 1 naciśnięcie dziennie
Blue-Line Fosfor - 1 naciśnięcie dziennie
Blue-Line Potas - 2 naciśnięcia dziennie
Blue-Line Magnez - 3 naciśnięcia dziennie
Blue-Line Żelazo - 1 naciśnięcie dziennie

aby osiągnąć 1/2 zalecanej tygodniowej dawki.

* Blue-Line Azot
* Blue-Line Fosfor
* Blue-Line Potas
* Blue-Line Magnez
* Blue-Line Żelazo
* Blue-Line Micro
do tego wszystkiego doszła jeszcze bimbrownia . Po niecałych dwóch tygodniach rośliny ruszyły anubias zaczął wypuszczać nowe listki ,Alternanthera zaczęła rosnąć , a nawet rośliny zaczęły bomblować , ale to nie trwało długo już pod koniec
trzeciego tygodnia wszystko stanęło .
Podmiany wody raz w tygodniu około 50% kranówka odstana 24h

Moje pytanie do was , co Ja robię źle i co powinienem zmienić, by moje rośliny zaczęły w końcu rosnąć ??

1) Akwarium 60x30x30. jakieś 40 L netto
2) Światło HAGEN świetlówka AQUA-GLO 15W T8 + dorobione paski led o barwie światła według sprzedawcy 6000k nie pamiętam jakiej mocy 10h
3) Podłoże AQUA SUBSTRATE II
4) Co2 bimbrownia
5) Filtr kubełkowy hw 603 B
6) Temp wody 26 C
7)Moja obsada to
- Neon czerwony 7 szt
- rhodostomus 10 szt
- glonojoda małe czarne z białymi kropkami 2 szt
- kiryski 2 szt
- przeźroczki indyjskie 2 szt

8) Rośliny
- anubias
- Alternanthera
- posiadam również jakieś 2 trawy, ale niestety nazwy nie pamiętam

Jedyne testy jakie posiadam i mogę wykonać to testy JBL 6 in1 , na inne mnie puki co nie stać , a w okolicy w żadnym sklepie akwarystycznym nie robią testów

PH 6,8-7,2
KH 10
GH 14
N03 25-50
NO2 0
Cl2 0

Co byście mi doradzili ?
Z góry dziękuję za poświęcenie mi czasu

Pzd

tymon1705
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bez dokładnych (kropelkowych) testów trudno będzie komuś coś sensownie doradzić. To może być brak jakiegoś pierwiastka, roślin masz mało to może być nadmiar któregoś pierwiastka (co blokuje pobieranie innego). Testy paskowe dają często wyniki bardzo odległe od rzeczywistości, więc nie są zbyt pomocne.
PS. Co robiłeś ze zdjęciami?
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-75237.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej

astar
Ranga: Z dużym doświadczeniem

To chyba tło... ilość nawozów powala

krzysiek_knicz
Ranga: Poznaje temat

Zacząłem nawozić metodą EI ponieważ wszędzie gdzie czytałem piszą że przy tej metodzie nie trzeba stosować żadnych testów , po prostu utrzymuje się odpowiednie stężenie danych pierwiastków i po sprawie . Roślin zostało mało bo już część zgniła .
Co ja mam teraz zrobić ? restart ? będzie miało to jakiś sens ?

tymon1705
Ranga: Początkujący

mirek5566 okolice Lublina
tymon1705 napisał(a):Zacząłem nawozić metodą EI ponieważ wszędzie gdzie czytałem piszą że przy tej metodzie nie trzeba stosować żadnych testów , po prostu utrzymuje się odpowiednie stężenie danych pierwiastków i po sprawie . Roślin zostało mało bo już część zgniła .
Co ja mam teraz zrobić ? restart ? będzie miało to jakiś sens ?

Rozważ restart na ziemi, typowe LT, mało wymagające rośliny.
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek

mirek5566
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: okolice Lublina

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Bez tytułu.jpg

Pomoc w założeniu nowego akwarium

EmWuj w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 19885
Cześć, Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
IMG_20250518_061723.jpg

Pomoc w ocenie

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3153
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
17372184425522464533106344702769.jpg

Proszę o pomoc

Asykom15 w Nawożenie · Odpowiedzi: 125 · Wyświetlenia: 50846
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
IMG_7512.jpeg

Glony, nawożenie prośba o pomoc akwarium 750L

mateusz mateusz w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7834
Witajcie, Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi. Opiszę akwarium, parametry a później problem. Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024 Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
1a.jpg

Marniejące rośliny

Anonim 4156 w Nawożenie · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 35127
Pytałem o to w Dziale Rośliny, jako kontynuacja wątku, ale nie ma tam odważnego do podpowiedzi. A jak ktoś\poszuka dobrze, to ten sam problem mam od długiego czasu. I wracam z pytaniem, co robienie ta...
IMG_2760.jpg

Pomoc w prowadzeniu i nawożeniu akwarium Lizura.

Lizur97 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4241
Dzień dobry, w słowach wstępu chciałbym się przywitać i napisać kilka słów o mojej przygodzie z akwarystyką. Wspomnianym hobby zajmuję się od wielu lat, zawsze miałem w posiadaniu większe lub mniejsze...
Zrzut ekranu 2023-06-29 211616.png

Pomoc w identyfikacji nadmiarów lub niedoborów

lukaszcirut w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1988
Szukam pomocy w identyfikacji niedoborów lub nadmiarów w oparciu o zdjęcia. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć nic o parametrach w akwarium w tym momencie. Chciałbym poznać klucz oznaczeń niedobo...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15834
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6599
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1537
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Statystyki

Ten temat przegląda 292 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 292 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.