Problem z robakami, jak zrobic restart - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problem z robakami, jak zrobic restart

Liczba wyświetleń: 2042·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,

Od 4 miesiecy mam krewetkarium 30x30x30 i zmagam sie z glonami prawie od początku (tak nieudanego akwarium to jeszcze nie mialem :P). Cały czas w akwarium utrzymuje się wysokie steżenie fosforanów tj >5mg/l, a maksymalnie udalo mi sie zbić do 1,5mg/l ale szybko rośnie. Wydaje mi sie że winowajcą są nicienie których jest pełno w podłożu, tak samo po szybach łażą takie male 1mm robaczki, chyba wypławki. Co niektóre ktrewetki mają na główkach jeszcze przywry do tego. Nie rozmnażają sie, a przyczyna tez pewnie lezy w tych robakach. Akwarium jest na ziemi ogrodowej, wiec może i to jest przyczyną tego robactwa czy duzej ilosci fosforanów.
Do rzeczy... chce sie tego robactwa pozbyć restarując akwarium, pomagając sobie drugim akwa. Zastanawiam się jak uratować krewetki (8szt red cherry) i pare slimaków helena, tak żeby nie przeniesc tej zarazy do kolejnego akwarium? Może zrobic jakąś kwarantanne w drugim akwa?

Spirrxd
Ranga: Początkujący

Możesz sprobowac wytruć wyplawki środkiem no planaria

dhanyy
Ranga: Stały bywalec

Ale ja chce zrobić restart to juz postanowione bo to jedyna skuteczna metoda, tylko jak uratować zwierzaki.

Spirrxd

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Utul Marklowice
Daj foto tych co łażą po szybie.
A mi to nie wygląda na nicienie, chyba coś się zaplęgło razem z ziemią
A nicienie nie mają tam jakiegoś destrukcyjnego wpływu w aqwa.
Pozdrawiam
Artur

Utul
Ranga: Znający temat

Miasto: Marklowice

Przeniesie się tak czy siak. Moim zdaniem przekarmiasz to co masz w akwarium, a po restarcie problem wróci.
Spróbuj zrobić tydzień bez karmienia i zobacz czy liczba "nicieni" się zmniejsza.
Mógłbyś zrobić jeszcze zdjęcie tych przywr i wypławek?

macius

Spróbuje dzisiaj po pracy zrobic zdjecie krewetki choć bedzie pewnie cieżko uchwycic ale sie postaram. A te robaczki na szybie są tak małe, że raczej ciezko bedzie zrobic zdjecie.
A czy to możliwe że krewetki nie rozmnażają sie przez te pasożyty?

Spirrxd

mirek5566 okolice Lublina
A te małe robaczki na szybie to nie są przypadkiem oczliki?
Wypławki z tego co się orientuję są jednak sporo większe niż 1 mm.
300 L - https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek

mirek5566
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: okolice Lublina

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 233
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
YouTube

Jak zaprezentować swoje akwarium w profilu użytkownika

Piotr Baszucki w Akwaria · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1674
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum. Bezpośredni link: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 959
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
YouTube

Film- Jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1652
Hej Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
IMG_0554.jpeg

POMOCY! Mam problem z roslina

akwagucio w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3837
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach. Pozdrawiam
PXL_20260106_123037076.jpg

Jak zachować wzniesienia ?

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5905
Podłoże wierzchnie to żwirek kwarcowy 2-3 mm. Co chwila muszę formować, przenosić żwirek z przodu do tyły ? Jakieś metody ?
459105417_523573163587761_8334099609413252757_n.jpg

Skylight problem

Sigi w Oświetlenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 13713
Witajcie, dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje. Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie... Co mogę zrobić by np. manua...
20251126_192705.jpg

Problem z roślinami po zmianie lampy.

Danecki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3067
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1781
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Fosfor - jak zacząć bezpiecznie podawać

przemogasior w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4262
Cześć, Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html Poziom poszczególnych pierwiast...

Statystyki

Ten temat przegląda 915 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570932
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 914 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.