|
|
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam. Stoję przed wyborem podłoża do nowego akwarium 240l. Które z poniższych 3 rodzajów podłoża polecacie? - dark soil normal - cal black normal - H.E.L.P. advanced soil Proszę o opinie osób, które miały doświadczenie z którymś lub ze wszystkimi rodzajami podłoża. Jak długo zachowują swoje właściwości i czy są problemy przy starcie zbiornika z barwieniem wody, pyleniem lub inne. Z góry dzięki za odpowiedź.
-
Spartan
●
- Ranga: Poznaje temat
Witaj. H.E.L.P. advanced soil. Zasypalem swój zbiornik tym podłożem. Jest ok. Nie pyli nie pływa. Cena vs jakość. Ok. 1 do 1. Sadzenie roslinek bez problemowe. Ułożenie aranżacji na tym podłożu, ok. Zmentnienie wody po zalaniu stosunkowo małe ( na start miałem słaby filtr Eheim Ecco 2234 zastąpiony 2226). Wszystko zależy od Twojej obsady oraz nasilenia światła i stopnia stężenia CO2 na starcie. Moja sugestia jeżeli pozwolisz , żadnego mikro czy makro na start. Co potasu i Carbo sam zdecydujesz. Pozdrawiam. I 3mam kciuki.
-

TonyMade
●
Z dark i help nie miałem styczności, ale śmiało mogę polecić cal normal. Sam używam tego podłoża, za 4 miechy będzie dwa lata od zalania. Myślę, że jeszcze roczek lub dwa pociągnie bez rozpadania i mulenia, jak to mają renomowane podłoża typu ada. Można z powodzeniem trzymać ryby denne. Na clarias jest promocja do 6 stycznia za 109 za worek, potrzeba trzech worków na akwa 240l. Czytałem o problemach na tym podłożu, u siebie nie zaobserwowałem. Parametrów nie podam, bo nigdy nie mierzyłem na tym podłożu.
-
pit333
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
CAL jest bardziej napakowany składnikami odżywczymi w skutek czego najdłużej wytrzyma w baniaku. Zaletą jego jest to, że nie uwalnia amoniaku oraz to, że się nie rozpada. Warto też zwrócić uwagę na znaczną ilość potasu w tym podłożu. Niektóre rośliny mogą nie tolerować takich wartości szczególnie gdy przesadzimy z jego podawaniem na stracie (może się dość mocno skumulować i palić stożki). Wówczas warto wziąć to pod uwagę i odpowiednio skorygować nawożenie od samego startu.
DarkSoil jest także super ale jest znacznie uboższy w składniki oraz ma tendencje do kruszenia się, gdy działamy na niego ze znaczną siłą. Tutaj bym polecił podłoże osobom, które chcą mieć pełną kontrolę na tym co i jak będą lać do baniaka. Na tym podłożu start baniaczka także nie będzie nastręczać problemu. Trzeba tylko pamiętać aby nawet już po 3 miesiącach odpowiednio dobrać nawożenie gdyż same składniki raczej dość szybko się "skończą". Trzeba pamiętać, że to jest zaleta a nie wada tego podłoża.
Z H.E.L.P'em nie miałem styczności.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
- Wspieram stronę kontem Premium
Mam zbiornik na CAL Black już prawie dwa lata. Faktem jest że się nie rozpada, nie muli i nie pyli po zalaniu. Jednak z tym potasem jest na prawdę ciężko. Spróbuj znaleźć gotowe nawozy bez potasu, to jest na prawdę trudne. Miałem popalone stożki nawet po podaniu żelaza z EasyLife bo jest w nim również sporo potasu. Obecnie leje osobno azot i fosfor z aquarebel ale i tak potas jest stosunkowo wysoki. Myślę że przy restarcie wybiorę inne podłoże.
-
Jarek101
●
- Ranga: Początkujący
Dzięki za Wasze opinie. Nie sądziłem, że przy podłożu Cal może być taki problem z nadmiarem potasu. W sumie to podłoże było moim faworytem a teraz zaczynam się wahać.
-
Spartan
●
Mam helpa i na razie jest ok. To moje pierwsze podłoże aktywne.
-

danioo
●
- Miasto: Jaworzno
- Wspieram stronę kontem Premium
Powiązane tematy
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Hej
Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
Cześć,
Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
Zapraszam na film.
Uprzedzam, po niemiecku ;-)
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...
Cześć, mam małe krewetkarium na podłożu aqua art shrimp sand założone miesiąc temu. Po miesiącu kh zbija mi ciągle do 0. A chce trzymać na nim neocaridina więc KH chce na poziomie 3. Jak długo takie p...
Mam 10kg podloża Yokuchi Jiban soil. Czy tego typu podłoże nadaje się do paludarium? A może trzymać się typowo akwarystycznych zastosowań?
Cześć, czy wedlug was zastosowanie żwirku i pod niego jakiegoś rodzaju kapsułek nawozowych może dać podobny efekt jak podłoże aktywne? Pytanie takie dlatego ze chce wystartować akwarium ale bez co2 i ...
|
|