Restart-tylko jak? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Restart-tylko jak?

Liczba wyświetleń: 726·Brak odpowiedzi
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

03 lut 2017, 15:30 Restart-tylko jak?  (#1)  

Witam,
Zabieram sie do restartu mojego zbiornika, mam na to tydzien takze troche czasu jest aby zrobic to bez pospiechu i porzadnie. W chwili obecnej w akwarium mam substrat i rosliny ktore chce uratowac i wykorzystac po restarcie. Sprawa nie jest jednak taka prosta(przynajmniej dla mnie).
Akwarium postawione jest na substracie Tropica Soil ( ok 15L) z warstwa Tropica Plant Growth Substrate( 1L). Poprzednio akwarium bylo dosc mocno obsadzone roslinami, duzo trawnika(80% akwarium). Jakies 2 tyg temu wszystko zostalo usuniete z akwarium oprocz substratu. Niestety do dzis znajduje w nim korzenie z obumarlych roslin i utworzyla sie warstwa takiego jakby pylu, ktory osiada na roslinach, szybach i osprzecie. I tu pytanie(po dosc dlugim wstepie)- jak sie teraz zabrac do restartu. Nie chce wyciagac substratu z akwa z dwoch wzgledow: 1na dnie mam warstwe Plant Growth wiec jak wyciagne substrat wszytsko sie wymiesza, 2 jak zakladalem zbiornik przez pomylke kupilem dwa rozne rodzaje substratu zwykly i powder(zwykly mam na dnie plus warstwa powder) i teraz jak wyciagne substrat wszytsko sie wymiesza...
Jak sie do tego zabrac. Chce sie pozbyc tego pylu ktory jest straszny- wystarczy zze pomacham reka w wodzie a juz sie wzbija i zakrywa wszystko plus te resztki korzeni mnei martwia. Czy da rade zrobic restart na starym substracie? Jesli tak to jak?
Z gory dziekuje za pomoc.
Ps. Nie mam polskich znakow :(
Zwyczajowo pozdrawiam

TexasPete
Ranga: Początkujący

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 413
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
YouTube

Jak zaprezentować swoje akwarium w profilu użytkownika

Piotr Baszucki w Akwaria · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1892
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum. Bezpośredni link: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1012
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
YouTube

Film- Jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1728
Hej Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
PXL_20260106_123037076.jpg

Jak zachować wzniesienia ?

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5954
Podłoże wierzchnie to żwirek kwarcowy 2-3 mm. Co chwila muszę formować, przenosić żwirek z przodu do tyły ? Jakieś metody ?
YouTube

Jak karmicie pokarmem mrożonym?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5784
Hej Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
YouTube

Film Jak dbać o " starą aranżacje".

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1582
Hej Film Liquid nature. ?si=sgfPHclIDXHl4pLq
YouTube

Film Czym i jak sklejać aranżacje.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1813
Hej Film po niemiecku. Stefan z Liquid nature omawia i pokazuję czym i jak sklejać aranżacje. ?si=d04rmcLbowIe36gq

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1829
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Fosfor - jak zacząć bezpiecznie podawać

przemogasior w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4339
Cześć, Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html Poziom poszczególnych pierwiast...

Statystyki

Ten temat przegląda 517 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570989
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 517 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.