Węgiel aktywny w akwarium roślinnym.
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Czy jest sens stosować węgiel aktywny w akwarium roślinnym?
Czy nie pochłania on potrzebnych dla roślin makro i mikro elementów z nawozów?
Chciałbym sie pozbyć lekkiego zabarwienia wody powodowanego przez korzenie z torfowisk i podobno idzie to zrobić przez węgiel aktywny.
Pozdrawiam
Luk
-
Luk
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Brzesko
Niestety wegiel pochlania takze pozyteczne substancje. Jego jedyne (i to kontrowersyjne) zastosowanie w akwariach roslinnych jest mozliwe na poczatku rozruchu, o ile filtr nie byl wczesniej aktywny biologicznie. Zabarwienia z korzeni najlepiej sie pozbywac poprzez czesta i spora podmiane wody. Nie sadze, ponadto, aby wegiel zlikwidowal takie zabarwienie.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
...No właśnie, z chwilą zaprzestania filtracji przez węgiel, korzenie znowu zabarwią wodę, taki już ich urok. Z czasem stracą tą właściwość.
-

Paweł
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kiepski korzeń kupiłeś. Nie wiem z czego to wynika, ale niektóre korzenie są w bardzo dobry sposób zpreparowane, natomiast inne barwią, jeszcze inne trzeba długo gotować zanim przestaną barwić, a niektóre właśnie, w ogóle nie barwią wody.
-
JakubikF
●
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Cześć . Odkąd przesiadłem się z 60 do 190 L ciągle borykam się z problemami . Generalnie kupiłem trochę testów i wiem , że mam poważne braki mikro . Wrzucam dane akwarium z innego postu z update .Ze w...
|
|