Powiększająca się ekipa red cherry - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Powiększająca się ekipa red cherry

Liczba wyświetleń: 7048·Odpowiedzi: 7
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Cześć,

Przez długi czas starałem się bezskutecznie dogadzać krewetkom chcąc aby się zaczeły mnożyć. Udało się ale nie wiem czy się cieszyć czy martwić. Pierwszy rzut ok 20 sztuk był jako upominek pod choinkę. Ledwie te świąteczne odrosły mam następny rzut. Póki co nie wiem ile bo się jeszcze chowają, ale mam dylemat do ilu sztuk może wytrzymać ekipa w 60l. baniaku. Ani tego zjeść, a znajomi już mają po jednej parce lub kilka parek. Jak ograniczyć inwazję krewetek?

Mam plan aby przerzucić je do większego baniaka ale nie wiem jak im zrobić zbiórkę w jednym miejscu i jak je w bezpieczny sposób przeprowadzić do nowego akwarium. Jakieś rady? z marchewką już próbowałem-brak zainteresowania :shock:

Pozdrawiam,

panflotek
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kolego, tylko się cieszyć! Nadwyżki zawsze możesz odsprzedawać niech krewecie zarabiają sobą na np. żarcie :) Wystawiaj tutaj na forum albo też na innych OLxach :)
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!

Prospero
Ranga: Znający temat

Wspieram stronę kontem Premium

Przy takim przyroście naturalnym to niedługo będę musiał regularny sklep założyć :D

Jakieś pomysły na zbiórkę krewetek aby wyjąć wszystkie z aktualnego akwarium?

panflotek

Wężyk i odsysanie :D Taka darmowy roller coaster dla krewetek :D Nie wiele poradzisz na to ich rozmnażanie. Dobrze im to i się mnożą. Tylko się cieszyć. Wystaw ogłoszenie na OLX i niech wisi. Zawsze też możesz wywalić do kibla ale moim zdaniem szkoda. Lepiej już rozdawać za darmo skoro to aż tak wielka plaga urodzaju. Gdybym był bliżej to sam bym odkupił troszkę.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!

Prospero

Wspieram stronę kontem Premium

No to teraz druga część pytania. Ile odczekać w nowym akwarium zanim wpuszcze krewcie? Czy zalanie wodą ze starego akwarium (np. 1 do 3) w jakiś proporcjach przyśpieszy okres karencji akwa?

panflotek

Co do rozmnażania tych krewetek to panflotek musisz się przygotować na "armagedon".
U mnie w 54 l jest już ok.300 i sprzedałem w ostatnim czasie ok.150szt.
"stara woda" na pewno pomoże, ale ile czekać to najlepiej pokażą testy.Zwykle to ok.2-3 tygodnie.

BOROTom

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Utul Marklowice
panflotek napisał(a): Jak ograniczyć inwazję krewetek?

No wykastrować :mrgreen:

panflotek napisał(a):Mam plan aby przerzucić je do większego baniaka ale nie wiem jak im zrobić zbiórkę w jednym miejscu i jak je w bezpieczny sposób przeprowadzić do nowego akwarium. Jakieś rady? z marchewką już próbowałem-brak zainteresowania :shock:

Kumpel parę dni nie karmi. Potem wkłada większą siatkę do odłowu na dno aqwa, i wsypuje na siatkę trochę pokarmu, czeka aż się zjadą na żer i siup do góry :D
I mamy krewetki na kolację :mrgreen:
Pozdrawiam
Artur

Utul

Miasto: Marklowice

Dzięki za informacje. Czy sprawy nie załatwiłby odpowiedni gatunek ryb, lub inne "życie" które gustowałby w małych krewetkach?

panflotek

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_20251227_132541.jpg

Choroba u skalarów Manacapuru Red back

Kusztyk2 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5525
Witam. U swoich skalarów zauważyłem małe białe kropki . u jednego ze skalarów znajdują się w okolicy pyszczka a drugiego na tylnej płetwie . Są małe i ciężko widoczne dlatego ciężko zrobić zdjęcie ,te...
IMG_20250805_143746.jpg

Co się dzieje z bojownikiem...?

Valeska w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5796
Witam wszystkich, od 3 tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką bojownika hmkp gigant. Od tygodnia mniej szczęśliwą, bo zaczęła go toczyć jakaś choroba, której nie za bardzo jestem w stanie zidentyfikowa...
Messenger_creation_b70d4c21-1ce0-48b5-aed1-a18fbbc8dfb8.jpeg

Red Cherry, problem z wodą? Różnica pH dzień/noc?

ToPiLoPiX w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4737
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
IMG20240707202908.jpg

Mordercze Red Cherry

Adip w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5964
Witam, od trzech tygodni mam problem ze zgonami krewetek, czasem jeden zgon na dobę, czasem więcej. Parametry wody poprawiłem, nie leję za dużo chemii, napowietrzanie poprawiłem za pomocą deszczownicy...
image.jpg

Czemu brzanki chowaja sie za roslinami?

igor123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3162
Brznaki chowjaa sie za roslinami prawie wcale nie plywaja po akwairum jaka jest tego przyczyna?
IMG_20220226_185012.jpg

Ryby się podiadają

krystian bilawa w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5998
Witam od niedawna widzę że ryby się podjadają w akwarium wysyłam też zdjecie i proszę powiedzieć co mam zrobić i jaka ryby może to być nie pamiętam jak one się nazywają.

Zebry zrobiły się płochliwe

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4735
Witam, przepraszam z góry że zakładam kolejny wątek ale jest on o innym problemie, Otóż mam 300 litrowe akwarium a w nim stadko pielęgnic zebra. Jako światło miałem do tej pory belke led 46 watt. Obe...

Czy krewetki red cherry mogą żyć z rybkami danio

rybykrewetki_i_inne w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10150
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry. Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio. Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...

Ginące krewetki red cherry

niks2 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2619
Po wymienieniu podłoża na żwirek i kupieniu 2 ślimaków helenek, nagle zaczęły zdychać krewetki. Przed wpuszczeniem krewetek do akwarium, dolewałem im minimalnie wody z akwarium, żeby do niej się przy...

Znam przyczyne śmierci ryb. Jednak zostały kiryski ale się s

pewien_akwarysta w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2553
Witam. Dzisiaj domyśliłam się czemu padły mi ryby. Jednak kirysy zostały, ale z nerwów ich nie zauważyłam, pochowały się. Myślałam że ryb niema. Wyrwałam rośliny które mączył krasnal i zaniedbałam pod...

Statystyki

Ten temat przegląda 496 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 496 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.