CO2 z Bimbrowni, wahania ph
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Od 12 dni dozuję CO2 z bimbrowni.
Ph wody waha się od 7.6 rano do 7.0 wieczorem.
KH 11, GH 16 (ostatnio zmieniły się te wartości w kranówie, bo było 14GH i 7KH)
Z dna wydobywa się masa bąbelków, rośliny jednak rosną jeszcze bardzo powoli,ale się "rozkręcają"
Wahania ph w ciągu dnia są niezmienne od 10 dni, a co za tym idzie są duże skoki w stężeniu CO2.
Bimbrownia chodzi tak: na początku 2 bąbelki na sek potem 1b/s teraz 1b/2s
Liczone na końcówce wężyka przy dyfuzorze Hagena
W nocy chodzi ale wolniej (butelka stoi w wodzie w kubełku gdzie jest grzałka z termostatem)
Nie napowietrzam wogóle (kondycja rybek jest b.dobra)
Co powinienem w związku z tym dalej robić?
Czy z biegiem czasu CO2 obniży ph do stałego poziomu, a samo się unormuje ?
A teraz trochę z innej beczki.
Zawsze chciałem zmiękczać wodę (mam chyba trochę za twardą)nie tylko ze względu na rośliny ale i na rybki.
A co do zmiękczania, to najlepszym sposobem wydaje mi się dodawanie wody z filtra RO.
Tylko czy taki zakup jest konieczny, by mieć dobre wyniki w uprawie roślin?
O ile wiem twardość jaką mam w kranie nie jest raczej optymalna dla roślin, a dla ryb tym bardziej (kąsaczowate)
-
krzysiek032
●
Jeżeli chodzi o rośliny to nie widzę żadnych powodów dla których miałbyś zmiękczać wodę. No może gdyby GH wynosiło ponad 30 stopni. To że rośliny potrzebują miękkiej wody to mit.
Z tym pH to chyba ci się pomyliło, naprawdę masz wyższe rano niż wieczorem?
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
To samo mnie zastanowiło...  powinno być raczej odwrotnie... 
-
JakubikF
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Właśnie dlatego poruszyłem ten temat, bo sam byłem zdziwiony, że rano ph mam wysokie a wieczorem niskie.
Dzisiaj zbadałem wyjątkowo o godz. 15:00 i było już 7.0
Mnie w pytaniu chodziło głównie o to czy z biegiem czasu stężenie CO2 w wodzie będzie się stawało bardziej stabilne( bo w tej chwili wahania dzienne mam od 4mg/l do 33mg/l )?
A Niska Tww nie ma nic wspólnego z lepszym wchłanianiem CO2 ?
Bo w przypadku np zakwaszania torfem. lub np szyszkami olchy to latwiej zbic ph jak jest niska tww.
A chciałbym uzyskać ph ok. 6.8 stosując tylko CO2.
Więc by uzyskać stężenie CO2 mieszczące się w granicach 20-33mg/l musze mieć
twardość najwyżej 7 KH.
Marcinie twierdzisz że rosliny nie potrzebują miękkiej wody, to czemu ludzie pokazujacy swoje akwa roślinne w necie czy choćby ludzie z tego forum maja w wiekszosci miększą wodę niż ja?
W kranach im chyba taka nie płynie.
-
krzysiek032
●
Im wyższa KH tym więcej CO2 trzeba rozpuścić by uzyskać jego właściwy poziom. Dziwna sprawa z tym pH. Nie używasz w nocy jakiś dodatkowych napowietrzaczy itp.? A może bimbrownia produkuje w dzień o wiele więcej CO2 niż w nocy, może chodzi o jakieś wahania temperatury czy coś takiego?
Co do miękkiej wody to IMHO ludzie robią tak dlatego, bo często spotykają się z obiegową opinią iż w twardej wodzie nie da się uprawiać roślin. Myślą więc sobie skoro tyle osób ma miękką wodę to chyba tak trzeba. Pamiętaj jednak, że w USA woda zazwyczaj jest bardziej miękka niż u nas, nie ma się więc co sugerować ich akwariami. Ostatnio spotkałem się z twierdzeniem jednego Amerykanina, że GH=10 to "płynna skała"  Innym powodem może być to, że jak ktoś zaczął już zmiękczać wodę to obawia się przestać, bo jeszcze się weźmie i roślinom pogorszy. Skoro wszystko jest dobrze to lepiej nic nie ruszać. Do tej drugiej kategorii należę ja  Ale pomalutku przymierzam się do rezygnacji z destylatu, mam już dość cotygodniowego latania z baniaczkami do pracy. Na marginesie, smieszą mnie troszkę artykuły w których ludzie piszą, że taki a taki gatunek rośliny wymaga bardzo miękkiej wody. Albo że nie toleruje twardej itp. Wystarczyłoby troszkę poszukać w sieci żeby przekonać się że jest inaczej.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
Zgadza się w nocy CO2 jest podawany w mniejszych ilościach.
Bimbrownia stoi w kubełku z wodą w której jest termometr z termostatem i podłączony jest do tego samego timera co światło (o czym zresztą wspominałem)
Więc w nocy bąbelki CO2 lecą z bimbrowni jakieś 3 lub 4razy wolniej
Napowietrzania nie stosuję wcale.
Czyli da radę samym CO2 zbić ph do 6,8 jeśli kh wynosi 11 i po jakim mniej więcej czasie ????
Czy te wahania stężenia CO2 się unormują z biegiem czasu?
Odpowiedzi na te pytania najbardziej mnie interesują
Wy już to przechodziliście, a ja jeszcze nie i jestem poprostu ciekaw jak to z tym jest.
-
krzysiek032
●
Ok... jeśli w nocy jest inna ilość podawanego CO2 to logiczne są zmiany pH.
Takie pytanie do Ciebie z ciekawości. Po co podgrzewasz zaczyn? Zmniejszy to tylko czas działania bimbrowni, a po za tym może to właśnie powodować wahania ilości CO2 - i zarazem pH.
Nie jestem specjalistą, ale moim zdanie trudno jest utrzymać naprawdę stałe pH (przez dłuższy okres) (np 6.  tylko podając CO2, bo:
1. zmiany dziań-noc
2. zmniejszanie intenstywności działania
3. twardość wody
mogą stwarzać problemy.
-
JakubikF
●
Zaczyn podgrzewam po to by utrzymać w miarę stałą temperaturę w bimbrowni.
Wtedy jak np wietrzę pokuj to temp. zaczynu nadal jest taka jak zawsze.
Po zatym mogę np. gdy spada wydajność podkręcić temperaturę i wydusić jeszcze więcej z bimbrowni(narazie to teoria)
Bimbrownia chodzi mi już 14 dni i w tej chwili idzie 1 b/ 3sek.i dopiero dzisiaj postanowiłem podkręcić temp. do 30st.(zobacze jakie beda efekty jutro)
A tak ogólnie to chodzi dość stabilnie
Więc większość akwarystów ma niestabilne Ph ?
Bo CO2 na noc dużo osób wyłącza i puszcza napowietrzanie.
Przynajmniej robią to ci co bardziej boją się o zdrowie swoich podopiecznych.
Mam nadzieję że ktoś jeszcze wypowie się na temat zmiany ph za pomocą CO2
Czyżby to tak było jak pisze kolega Jakubikf?
Każdy ma takie wahania ph i CO2 ?
Tak też myślałem że przydało by się zmiękczać wodę, pozostałe dwa punkty chyba nie mają aż tak dużego wpływu.
-
krzysiek032
●
Ja oczywiście opisuje wzdględną niestabilność CO2 i pH na przykładzie swojego zbiornika (ok. 65L). Możliwe, że inni sobie jakoś z tym poradzili i mają naprawdę stabilne warunki.
Mówiąc szczerze, też kiedyś starałem się utrzymać stałe pH i CO2, jednak nigdy mi się to nie udało, bo jak mówiłem wcześniej, wydajność bimbrowni zawsze spadnie itd. Wiem tylko, że pH oscyluje u mnie w granicach 7 i wyżej (jeśli przestanę podawać CO2 to podnosi się do 7,4 lub 7,6 - taka jest w kranie). Przestałem mierzyć dokładnie, gdyż stwierdziłem, że ani roślinom, ani rybom takie małe wachania nie przeszkadzają, wszystko ma się dobrze. Do tego, podaje CO2 nawet w nocy i w ogóle nie napowietrzam akwa.
-
JakubikF
●
Wszystko ma swoje granice. Mysle, ze walka o kazdy 1 stopien twardosci i 0.2 pH mija sie z celem. Dla roslin najwazniejsze jest natezenie swiatla i nawozenie. Do reszty same sie przyzwyczaja kiedy zbiornik osiagnie stabilnosc a zwlaszcza kiedy Ty bedziesz stabilnie dozowal odpowiednio skaponowany nawoz i naswietlal je 12 h na dobe. Trzeba poprostu utrzymywac mozliwie stale warunki w zbiorniku.
-

Marcin Peczek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Łódź
Innymi słowy nie mam się co przejmować tak dużymi skokami CO2 ???
Ok poczekamy zobaczymy czy wreszcie rośliny zaczną rosnąć.
Jak zaczną to nie będę już wnikał.
Narazie ruszyły trochę ( jak zacząłem dozować z bimbrowni CO2),ale jakby znów stanęły (zdażyło mi się już tak kiedyś, ale w przypadku nowo zakupionego rogatka )
Na początku rósł przez kilka dni a potem stanął w miejscu.
-
krzysiek032
●
Powiązane tematy
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
bezco2.jpg
In this video I discuss the four most important criteria for success when managing low tech planted aquascapes.
1. Substrate: Aquasoils are the best option and superior to other substra...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Witam, zakładam akwarium 120L HT.
Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2
Akwarium - 80x35x50
Podłoże - Platinium Soil Normal
Zestaw Co2
Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...
Dzień dobry wszystkim!
Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...
Witam, czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek forumowiczów zna i mógłby podać "przepis szwagra" na ten modny ostatnio specyfik jakim jest węgiel w płynie ? Spodziewam się, że tak jak w przypadku in...
Witam, Dzisiaj na stronie sklepu natrafiłem na CO2 w płynie.
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tetra-plus-250ml-p-20913.html?osCsid=6df84e45f95e8
A teraz pytanie do was : Jak się sprawdza w waszych...
Witam , chce sie wziąć w końcu lepiej za akwarium i szukam odpowiedzi od osób , które miały nie jedno akwarium , żeby mieć pewność. Chce zamówić sole i sam nawozic bez testow, metoda EI, tylko bez co2...
Chciałbym założyć akwarium z trawnikiem, i mam pytanie czy trwanik będzie poprawnie rósł z co2 z bimbrowni plus węgiel w płynie.
|
|