H.E.L.P. Advanced Soil - Jaka wodą zalać ?
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam niedlugo stawiam baniak 60x30x35 na H.E.L.P. Advanced Soil PLANT i stad moje pytanie : Jaka wodą zalać zbiornik ? Kran, czy zmineralizowane RO ? Pytam ponieważ według tabelki załączonej do postu wynika że jezeli zaleje akwarium woda kranową to zejdzie do około 6,3 PH. Wiec jeżeli zaleje ja RO np 6.8 PH to zejdzie poniżej 6 ? Czego bym nie chciał...
-

mizzy898
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Bydgoszcz
mizzy898 napisał(a):Witam niedlugo stawiam baniak 60x30x35 na H.E.L.P. Advanced Soil PLANT i stad moje pytanie : Jaka wodą zalać zbiornik ? Kran, czy zmineralizowane RO ? Pytam ponieważ według tabelki załączonej do postu wynika że jezeli zaleje akwarium woda kranową to zejdzie do około 6,3 PH. Wiec jeżeli zaleje ja RO np 6.8 PH to zejdzie poniżej 6 ? Czego bym nie chciał...
A w czym Ci przeszkadza, że zejdzie poniżej 6? Z tej tabeli wynika, że spadek pH po 10h wynosi 0,5 jednostki pH. Jeżeli chcesz, żeby podłoże działało Ci jak najdłużej i zachowało zdolności buforujące, to proponuję zalać RO + mineralizator.
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
mirek5566 napisał(a):mizzy898 napisał(a):Witam niedlugo stawiam baniak 60x30x35 na H.E.L.P. Advanced Soil PLANT i stad moje pytanie : Jaka wodą zalać zbiornik ? Kran, czy zmineralizowane RO ? Pytam ponieważ według tabelki załączonej do postu wynika że jezeli zaleje akwarium woda kranową to zejdzie do około 6,3 PH. Wiec jeżeli zaleje ja RO np 6.8 PH to zejdzie poniżej 6 ? Czego bym nie chciał...
A w czym Ci przeszkadza, że zejdzie poniżej 6? Z tej tabeli wynika, że spadek pH po 10h wynosi 0,5 jednostki pH. Jeżeli chcesz, żeby podłoże działało Ci jak najdłużej i zachowało zdolności buforujące, to proponuję zalać RO + mineralizator.
Prawidłowa porada i świetne wytłumaczenie dla wszystkich podłoży jonowymiennych.
-

piksel123
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ok, tak właśnie zamierzałem zrobić woda RO3 z minerałami . Mam nadzieje, ze ustabilizuje się w okolicach 6,5 pH.
-

mizzy898
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Bydgoszcz
mizzy898 napisał(a):Ok, tak właśnie zamierzałem zrobić woda RO3 z minerałami . Mam nadzieje, ze ustabilizuje się w okolicach 6,5 pH.
Zależy jakie będziesz miał kH i ile CO2 podasz do baniaka 
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
Powiązane tematy
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
Cześć,
Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
jbl-proscape-plant-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże...
podloze-oase-scaperline-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane po...
podloze-dennerle-scapers-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane p...
podloze-yokuchi-jiban-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Witam,
stoję właśnie przed wyborem podłoża do akwarium 112l, a jako że w planach mam wpuścić Kiryski Pstre, więc najlepiej będzie wybrać piasek na podłoże i tutaj właśnie mam do was pytanie, jakiej gr...
Witam.
Posiadam 30l ziemi aqua soil i chciałbym jej użyć do baniaka. Jedyne pytanie, które mnie nurtuje to czy mogę ją jeszcze użyć. Ziemia była zakupiona chyba z 4 lata temu i nie wiem czy ma jakiś ...
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
|