H.E.L.P. Advanced Soil - Jaka wodą zalać ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

H.E.L.P. Advanced Soil - Jaka wodą zalać ?

Liczba wyświetleń: 1756·Odpowiedzi: 4
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
mizzy898 Bydgoszcz
Witam niedlugo stawiam baniak 60x30x35 na H.E.L.P. Advanced Soil PLANT i stad moje pytanie : Jaka wodą zalać zbiornik ? Kran, czy zmineralizowane RO ?
Pytam ponieważ według tabelki załączonej do postu wynika że jezeli zaleje akwarium woda kranową to zejdzie do około 6,3 PH. Wiec jeżeli zaleje ja RO np 6.8 PH to zejdzie poniżej 6 ? Czego bym nie chciał...

mizzy898
Ranga: Początkujący

Miasto: Bydgoszcz

mirek5566 okolice Lublina
mizzy898 napisał(a):Witam niedlugo stawiam baniak 60x30x35 na H.E.L.P. Advanced Soil PLANT i stad moje pytanie : Jaka wodą zalać zbiornik ? Kran, czy zmineralizowane RO ?
Pytam ponieważ według tabelki załączonej do postu wynika że jezeli zaleje akwarium woda kranową to zejdzie do około 6,3 PH. Wiec jeżeli zaleje ja RO np 6.8 PH to zejdzie poniżej 6 ? Czego bym nie chciał...

A w czym Ci przeszkadza, że zejdzie poniżej 6?
Z tej tabeli wynika, że spadek pH po 10h wynosi 0,5 jednostki pH.
Jeżeli chcesz, żeby podłoże działało Ci jak najdłużej i zachowało zdolności buforujące, to proponuję zalać RO + mineralizator.
300 L - https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek

mirek5566
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: okolice Lublina

mirek5566 napisał(a):
mizzy898 napisał(a):Witam niedlugo stawiam baniak 60x30x35 na H.E.L.P. Advanced Soil PLANT i stad moje pytanie : Jaka wodą zalać zbiornik ? Kran, czy zmineralizowane RO ?

A w czym Ci przeszkadza, że zejdzie poniżej 6?
Z tej tabeli wynika, że spadek pH po 10h wynosi 0,5 jednostki pH.
Jeżeli chcesz, żeby podłoże działało Ci jak najdłużej i zachowało zdolności buforujące, to proponuję zalać RO + mineralizator.

Prawidłowa porada i świetne wytłumaczenie dla wszystkich podłoży jonowymiennych.

piksel123
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mizzy898 Bydgoszcz
Ok, tak właśnie zamierzałem zrobić woda RO3 z minerałami . Mam nadzieje, ze ustabilizuje się w okolicach 6,5 pH.

mizzy898
Ranga: Początkujący

Miasto: Bydgoszcz

mirek5566 okolice Lublina
mizzy898 napisał(a):Ok, tak właśnie zamierzałem zrobić woda RO3 z minerałami . Mam nadzieje, ze ustabilizuje się w okolicach 6,5 pH.

Zależy jakie będziesz miał kH i ile CO2 podasz do baniaka :)
300 L - https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek

mirek5566
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: okolice Lublina

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

podloze-chihiros-aqua-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Chihiros Aqua Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5682
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
YouTube

Jak wymienić piasek na aktywne podłoże (Advanced Soil) w akw

tomasz bracki w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5110
Cześć, Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
jbl-proscape-plant-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - JBL ProScape Plant Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2940
jbl-proscape-plant-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże...
podloze-oase-scaperline-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Oase ScaperLine Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2940
podloze-oase-scaperline-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane po...
podloze-dennerle-scapers-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Dennerle Scapers Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3082
podloze-dennerle-scapers-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane p...
podloze-yokuchi-jiban-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - YOKUCHI Ishiko Jiban Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3032
podloze-yokuchi-jiban-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...

Podłoże aktywne i twarda woda

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9159
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...

Jaka frakcja dla Kirysków

Bonz w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4363
Witam, stoję właśnie przed wyborem podłoża do akwarium 112l, a jako że w planach mam wpuścić Kiryski Pstre, więc najlepiej będzie wybrać piasek na podłoże i tutaj właśnie mam do was pytanie, jakiej gr...

Ziemia aqua soil termin ważności??

klosiu2 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4111
Witam. Posiadam 30l ziemi aqua soil i chciałbym jej użyć do baniaka. Jedyne pytanie, które mnie nurtuje to czy mogę ją jeszcze użyć. Ziemia była zakupiona chyba z 4 lata temu i nie wiem czy ma jakiś ...

Jaka woda do podłoża aktywnego?

Hultaj w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6636
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę : Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian? Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...

Statystyki

Ten temat przegląda 310 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570984
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 310 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.