Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam Do podmian wody używam RO w 100%, założeniem było zejście z wartościami KH i GH. Niestety coś podbija mi twardości, wydaje mi się że to podłoże ( choć sprzedawca zapewniał że jest obojętne:)) Podłoże to keramzyt, substrat Tropicy, na to warstwa ciemnego bazaltu i na wierzch drobny kwarc. Po podmianie KH-5, GH-7, w niedzielę przed podmianą KH-8, GH-10...
-

zwolins
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Głogów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Prawdopodobnie keramzyt za to odpowiada.
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
mirek5566 napisał(a):Prawdopodobnie keramzyt za to odpowiada.
Hmm zaciekawiło mnie to, ponieważ ja w swoim zbiorniku również mam problem ze zejściem z KH i GH do jakiś normalnych poziomów. Zawsze uważałem że moja kranówa robi swoje bo mam naprawdę bardzo twardą (na poziomie KH/GH 13/22) ale teraz kiedy używam już RO cały czas mi coś podbija te wartości. A jednak w podłożu jako wznios jak i również jeden kosz we filtrze mam użyty keramzyt - mirek5566 uważasz że to może być przyczyna?
-

Matrial
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Poznań
Teoretycznie wszystko jest możliwe. Jeżeli wyeliminuje się pozostałe składniki podłoża to zostaje keramzyt. Trzeba wrzucić trochę do wody RO i po dobie sprawdzić kH i gH.
-

mirek5566
●
Dziękuję za odpowiedź. Zapytam jeszcze czy po jakimś czasie podmian na same RO, keramzyt straci swoją "ciemną moc"?
Irytuje mnie to strasznei, podmieniając wodę na RO i ostro gazując wartości KH i GH równają się, zastanawiam się nawet nad zmianą podłoża...
-

zwolins
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Głogów
zwolins napisał(a):Irytuje mnie to strasznei, podmieniając wodę na RO i ostro gazując wartości KH i GH równają się, zastanawiam się nawet nad zmianą podłoża...
Sprawdź ten keramzyt. Jest jeszcze możliwość że pan w sklepie Ci kit wcisnął.
-

mirek5566
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dlatego najlepiej podłoże przed zalaniem przetestować przez tydzień w wiaderku i po sprawdzić wodę jak to wygląda na testach.
-

weder
●
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Powiązane tematy
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Cześć
Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab.
Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Cześć, pomoże ktoś zidentyfikować co mi podnosi pH?
Woda kranowa pH 7,4
Woda w akwarium w ciągu dnia dobija pH 8,5
Akwarium 45l
Podłoże to jbl manado dark z substratem jbl aquabasic plus i mała ilość ...
Witam Was, mam do Was kilka pytań
1. Czy istnieje kalkulator ktory uwzględni stosowanie soli w stosunku do twardości wody? Aby mniej wiecej wiedzieć jak nawozic azotem z KNO3 czy innymi solami pr...
|
|