Zamiennik nawozów Ferka. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zamiennik nawozów Ferka.

Liczba wyświetleń: 3037·Odpowiedzi: 9
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

19 sty 2017, 02:51 Zamiennik nawozów Ferka.  (#1)  

Od pewnego czasu stosuje całą linię nawozów Ferka.Niestety coraz trudniej z dostępnością tych nawozów. Jakimi nawozami można zastąpić tą markę? Zastanawiam się nad nawozami CAL, ponieważ posiadam podłoże tej marki. Zbiornik to typowy high-tech z mocnym oświetleniem oraz co2.

FrankieSayRelax
Ranga: Początkujący

Kamil Sobala ----------

19 sty 2017, 10:14 Re: Zamiennik nawozów Ferka.  (#2)  

Właśnie coś ostatnio dostępność tych nawozów znacznie sie pogorszyła. Sam używam Ferki i powiem że nawożenie jest proste nie mam problemów z glonami.

Kamil Sobala
Ranga: Stały bywalec

Miasto: ----------

Piotr Baszucki Nowa Ruda

19 sty 2017, 10:18 Re: Zamiennik nawozów Ferka.  (#3)  

Polecam poniższe, dobrze sprawdzają się w akwarium roślinnym, szczególnie Tropica, która jest nawozem przygotowanym przez wyspecjalizowaną firmę w hodowli roślin.

Tropica:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawoze ... lter_id=55

VIMI:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawoze ... ter_id=195

CAL:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawoze ... lter_id=79
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

19 sty 2017, 11:13 Re: Zamiennik nawozów Ferka.  (#4)  

Także stanąłem przed tym dylematem i u mnie wybór padł na... CAL.

O zamiennikach tutaj ciężko mówić ponieważ nie są to identyczne nawozy. CAL w swojej ofercie nie ma chociażby niczego z Fosforem. Warto więc tutaj albo coś samemu z prochów dorobić albo posilić się czymś gotowym od innego producenta.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!

Prospero
Ranga: Znający temat

19 sty 2017, 13:41 Re: Zamiennik nawozów Ferka.  (#5)  

Zdaje sobie sprawę, że CAL nie zawiera fosforu. Oferta vimi wygląda ciekawie, tylko bardziej opłaca się wybrać zestaw kompleksowy, czy ten all-in w płynie? Tak w ogóle wiadomo,czy ferka powróci na nasz rynek? Nawet Polska strona Ferki padła. Tropica na pewno cenowo atrakcyjna, tylko jak sprawuje się w praktyce nawożenie takim nawozem, który ma wszystko w sobie? Czy ten nawóz zawiera potas?

FrankieSayRelax

19 sty 2017, 13:54 Re: Zamiennik nawozów Ferka.  (#6)  

Polska strona Ferki nie działa od dość dawna już niestety. Nie ma oficjalnych informacji na ten temat więc raczej tutaj można zgadywać, że jednak nie wróci. Podobno znajdują się tam jakieś substancje średnio dozwolone ale jakie i co? Tego nie wie nikt a przynajmniej nikt się nie pochwalił o co dokładnie chodzi.

Nie jestem zwolennikiem nawozów AllinOne ale zapewne byłyby dość wygodne w użyciu ja jednak wolę mieć ciut większą kontrolę nad tym co leję. Oczywiście do pełni szczęścia można zrobić sobie prochy i wtedy masz już kontrolkę na tip-top. Osobiście wybrałem sprawdzone gotowe rozwiązanie. Z informacji systemu wiedzę, że nawozy te w zależności od dawek powinny mi wystarczyć nawet na 250 dni a Red to nawet i na 1000 dni przy obecnych dawkach.

Można przyjąć, że dzienne utrzymanie mojego baniaczka wynosi nie więcej jak 75 gr jeżeli chodzi o nawozy CAL oraz 1.68 zł jeżeli chodzi o Carbo. Tanio nie jest ale tragedii nie ma :)
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!

Prospero

Piotr Baszucki Nowa Ruda

19 sty 2017, 14:12 Re: Zamiennik nawozów Ferka.  (#7)  

FrankieSayRelax napisał(a):Zdaje sobie sprawę, że CAL nie zawiera fosforu. Oferta vimi wygląda ciekawie, tylko bardziej opłaca się wybrać zestaw kompleksowy, czy ten all-in w płynie? Tak w ogóle wiadomo,czy ferka powróci na nasz rynek? Nawet Polska strona Ferki padła. Tropica na pewno cenowo atrakcyjna, tylko jak sprawuje się w praktyce nawożenie takim nawozem, który ma wszystko w sobie? Czy ten nawóz zawiera potas?

Warto wspomnieć, że na bazie nawozów Tropica ustalono +/- skład PMDD, a na jego podstawie powstało większość samoróbek krążących potem pod różnymi nazwami.
Czy trzeba dodawać coś więcej? :)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Akwaria

19 sty 2017, 14:19 Re: Zamiennik nawozów Ferka.  (#8)  

Jakieś właśnie doświadczenia na temat nawożenia Tropica oraz VIMI?

FrankieSayRelax

19 sty 2017, 14:23 Re: Zamiennik nawozów Ferka.  (#9)  

Z tych dwóch wybrał bym komplet Tropica (Zielony i Pomarańczowy).

Prospero

mirek5566 okolice Lublina

19 sty 2017, 14:41 Re: Zamiennik nawozów Ferka.  (#10)  

FrankieSayRelax napisał(a):Jakieś właśnie doświadczenia na temat nawożenia Tropica oraz VIMI?

Całej linii Vimi używam w iwagumi (all in one, micro, solo N, K, P, Fe i reminamin) i mam bardzo pozytywne zdanie o tych nawozach, ale... to iwagumi i tylko 3 gatunki mało wymagających roślin (monte carlo, parvula i Cryptocoryne parva). Nie wiem jak się zachowują w holendrach :)
300 L - https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek

mirek5566
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: okolice Lublina

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Dozownik nawozów jaki ?

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4077
Witam Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
IMG-7725.JPG

Dozownik nawozów - powietrze w wężykach

piotrale w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6310
Witam, Mam pewien problem z zapowietrzaniem się wężyków w dozowniku Jebao. System zapowietrza się w jakiś tajemniczy sposób. Przy instalacji wężyki były odpowietrzone ( żadnych bąbli). Po powrocie z ...
HTB10uzBaOnrK1RjS.png

Dozownik nawozów AquaNova / Jebao a zaworek przeciwzwrotny

Oman w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3610
Cześć. Posiadam dozownik nawozów jak z tytułu wraz z zamontowany na wezunwlotowym do akwarium zaworkiem przeciwzwrotny. Odnoszę jednak wrażenie, że albo nawóz jest tak gęsty (w co wątpię) albo jakiś...
tropica.jpg

Trwałość nawozów

Totik w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3608
Mam nawozy Tropiki, które dość długo stały w zamkniętej szafce. Kupiłem ich kilka, później używałem innego nawozu i one sobie tak stały. Teraz mocno pociemniały. Jak były nowe to były jasnozielone i j...
p.jpg

Twardość wody a przyswajalność nawozów i kondycja roślin

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 21629
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
1news-40123.jpeg

Dozownik nawozów Chihiros

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2395
1news-40123.jpeg Z przyjemnością przedstawiamy nowość w naszej ofercie - dozownik płynów Chihiros. Dzięki niemu łatwo i wygodnie możesz rozwiązać kwestię regularnego podawania nawozów i... Czytaj wi...
IMG_20220914_163122.jpg

Nawozy Ferka (Balance-N - azot) czy mogę tylko tym nawozić?

pezet40 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4885
Dzień dobry. Proszę o pomoc doświadczonych akwarystów: Stan obecny: Akwarium 125l od 18 miesięcy. Podłoże z ziemi oraz na to źwir czarny. Obsada ryb duża, roślin mało. Nie nawożę niczym. Bardzo dob...

Dozownik nawozów 4 kanały - podział nawozów

BB w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5332
Dotychczas stosowałem gotowe mieszanki soli mikro + makro. Składam dozownik, który ze względu na elektronikę i gabaryty chciałbym ograniczyć do czterech kanałów. Tu pojawia się pytanie, jak najlepiej ...

Linia nawozów Growise

Cinek_m w Nawożenie · Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 20397
Witam Mam pytanie odnośnie nawozów Growise. Czy ktoś używa może ich i jaką ma ewentualnie opinie o nich.

Czas reakcji na podawanie nawozów

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2185
Jakie macie doświadczenia z czasem reakcji odbudowy chlorofilu od rozpoczęcia podawania nawozów? Zapewne jest to zależne od gatunku, warunków itd. Czy można ogólnie powiedzieć jak to się w akwarysty...

Statystyki

Ten temat przegląda 383 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 383 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.