|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam. Kolejnym testem, który sprawdziłem jest test ZOOLEK PO4 (data ważności 06.2018). Metodyka i sposób przeprowadzenia eksperymentów jest podobny do tych, które robiłem dla testu ZOOLEK NO3. Sprzęt taki sam, jak przy Zoolek NO3. Roztwór wzorcowy zrobiłem w sposób następujący. 3,3 mL roztworu KH2PO4 (6,5 g KH2PO4 rozpuszczone w 1500 mL roztworu) rozcieńczyłem do objętości 1 L. Tym sposobem otrzymałem roztwór podstawowy o stężeniu 9,982 ppm (czyli w przybliżeniu 10 ppm PO4). Metodą odpowiednich rozcieńczeń przygotowałem roztwory o stężeniach: 5,0; 3,0; 2,0; 1,5; 1,0; 0,5; 0,25; 0 ppm Test przeprowadzałem zgodnie z instrukcją producenta, a następnie porównywałem barwy roztworów w fiolkach z wzornikiem. Wnioski, które mi się nasuwają: 1. Barwy w roztworach badanych są ciemniejsze niż na wzorniku (fiolki umieszczone w statywie) 2. Intensywność barw zależy od tego, czy patrzymy na roztwory wstawione do dołączonego statywu, czy bez. 3. Zgodność barw wzornika i roztworów badanych jest bardzo dobra, gdy porównujemy te barwy bez użycia statywu. Poniżej przedstawiam zdjęcia z eksperymentu. Sorry za kiepską jakość, ale badania wykonywane były w piwnicy, przy sztucznym oświetleniu, a zdjęcia robione telefonem. uważam, że zgodność testu z rzeczywistymi stężeniami roztworów jest bardzo dobra, ale... pod warunkiem, że barwy obserwujemy bez wstawiania fiolek do dołączonego czarnego statywu. Ciekawy jestem, czy ktoś ma podobne obserwacje  Kolejny test, który sprawdzę to ZOOLEK Fe.
- Załączniki
-
-
- 5ppm statyw
-
-
- 5ppm
-
-
- 3ppm statyw
-
-
- 3ppm
-
-
- 2ppm statyw
-
-
- 2ppm
-
-
- 1,5ppm statyw
-
-
- 1,5ppm
-
-
- 1ppm statyw
-
-
- 1ppm
-
-
- 0,5ppm statyw
-
-
- 0,5ppm
-
-
- 0,25ppm statyw
-
-
- 0,25ppm
-
-
- 0ppm statyw
-
-
- 0ppm
-
-
-
-
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
PO4 w zooleku uważam za dokładniejsze niż NO3. Ja osobiście odczytuje buteleczki gdy leżą a nie stoją na załączonym szablonie. W leżących światło przechodzi przez mniejszą ilość cieczy i barwa jest jeszcze bardziej zbliżona do tego co powinien wskazywać.
Czekam na Fe.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-
gazownik
●
Sam test lepiej pomyślany niż ten poroniony NO3. Także skala barwna jest dość przyjazna i wystarczająca moim zdaniem. Za to duży plus dla Zooleka. Nie pamiętam jak to jest z dokładnością ale na 100% mogę powiedzieć, że konkurencyjny Salifert dla PO4 jest kompletnie do bani szczególnie przy niższych wartościach. Mimo to póki mam zapas renegatów do Hanki testy będę wykonywać właśnie na niej  Szacun za kolejny test i poświęcony czas.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No ja też zawsze się "nakombinuje"- ze statywem, bez statywu z drugą fiolką... I zawsze staram się robić testy w ciągu dnia żeby naturalne światło jeszcze było, bo przy sztucznym oświetleniu wydaje mi się że trochę ciężko kolor "złapać" a tobie Mirku całkiem dobrze to się udało i to w piwnicy;)
-

Biegronka
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kwidzyn
Testy kropelkowe niestety mają właśnie tę wadę, że powinny a raczej muszą być odczytywane przy naturalnym, dziennym świetle. Sztuczne często je przejaskrawia przez co wyniki wychodzą błędne. Niestety większość z nas ma czas na testy dopiero wieczorem więc o pomyłkę nie trudno.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Wspieram stronę kontem Premium
W moich eksperymentach oświetlam fiolki żarówką 6500 K żeby było to w miarę naturalne oświetlenie.
-

mirek5566
●
- Miasto: okolice Lublina
Narobiłem się swego czasu mnóstwo testów Zoolekiem. Nigdy nie robiłem z tym statywem  zawsze go wywalałem bo wydawał się zbędny. Teraz widać że u mnie trafiał zawsze w odpowiednie miejsce ;D.
-

Rfck
●
Cena, a jakość, jest bezkonkurencyjny, polecam
-

Hetmano09
●
- Ranga: Poznaje temat
Witam Witam rzadko robię testy ale dzisiaj znalazłem chwilę i zrobiłem test na fosfor w 300l akwarium z prawie rocznym Dark Soilem . W słupie wody wyszło 0 i aby nie marnować próbki pobrałem sobie 1ml strzykawką z igłą z podłoża i dolałem do już wykonanej próbki aby orientacyjnie zobaczyc ile go tam jest i wyszło około 5mg/l a ciekawe jaki poziom jest faktycznie  . Piszę o tym dlatego, bo za pomocą jednego testu możemy sobie sprawdzic poziom fosforu w slupie wody i orientacyjnie ile skumulowało się go w podłożu . Nawet jak w teście zawartosci fosforu w slupie wody wyjdzie wynik do 1mg/l to i tak można ją wykorzystać i dolać próbkę pobraną z podłoża w celu orientacyjnego sprawdzenia jego poziomu.
-

Bent423
●
- Miasto: Wałbrzych
Panowie czy ma ktos instrukcję obsługi do testu Zooleka na K. Postanowilem sobie pomierzyć poziomy K i zamowiłem test, okazało sie jednak ze niewiedziec czemu kliknąłem uzupełnienie ( pewnie z rozpędu bo zamawiałem uzupełnienia PO4, ph,no3 i Fe) no i dostałem jakies ustrojstwa, z którymi nie bardzo wiem co mam zrobic  . A jeszcze na marginesie nie uwaźacie, ze tarminy przydatności do użycia testów Zooleka sa jakies dziwnie krótkie. Przykładowo te, które w tym tygodniu kupiłem: fe- 05 2019, no3 -08.2019, ph - 09.2019. Czy to normalne? Moze macie doswiadczenia z testami innych producentów, jak u nich to wygląda?
per aspera ad astra
-
ArturTraffic
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Pruszcz Gdanski
Sorki użycie jednak ż- znowu ta cholerna dysgrafia:-/
per aspera ad astra
-
ArturTraffic
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Pruszcz Gdanski
Powiązane tematy
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
Witam Wszystkich.
Chyba od października ubiegłego roku jestem posiadaczem 200 litrowego akwarium, chciałem aby było było roślinne i jest. Akwarystą jestem od lat , ale zawsze było to malawi. Wszystko...
Witam forumowiczów,
Jestem początkujący akwarystą, założyłem akwarium 77 l,wymiary 60x35x35, na podłożu aktywnym yokuchi jiban soil w rogu piach. Start akwarium to 2.02.2023.Zastosowany filtr to Aquae...
Cześć,
Na wstępie nie mam możliwości założenia filtra RO, to właśnie przez to piszę tego posta. Gdybym mógł, to bym to zrobił.
Jednak do rzeczy. Parametry mojej wody to GH - 14, KH - 9. Chciałbym uzys...
Witam,
Ktoś z Was nawozi akwarium tytułowym nawozem?
Nie wiem jak dozować, na opakowaniu napisano jedynie, że "10 ml na 100L podnosi fosfor o 0,4ml/L". Ale jak często go stosować? Trzeba tes...
Cześć,
mam problem z określeniem PH na podstawie dwóch testów od firmy Zoolek.
Test pH w zakresie: 4,5-9,0 pokazuje wynik 7.5 - tu jestem pewny
Test pH w zakresie: 6,0-8,0 pokazuje wynik 8< - tutaj...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia.
W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...
|
|