Moja limnofilia - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Moja limnofilia

Liczba wyświetleń: 2060·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

07 gru 2003, 16:57 Moja limnofilia  (#1)  

Pomżcie mi! Kupiłem piękna duża limnofilie i po paru dniach jej soczyście zielone liscie zaczęły robić się brązowe... ph 7.8 TwW3-4 TwO10 Co212. Jako nawóz stosuje "uzdatniacz wody" zooleku. To samo dzieje się z wywłócznikami. POMOCY!

Zenek

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

07 gru 2003, 21:46 Re: Moja limnofilia  (#2)  

Zenek napisał(a):Pomżcie mi! Kupiłem piękna duża limnofilie i po paru dniach jej soczyście zielone liscie zaczęły robić się brązowe... ph 7.8 TwW3-4 TwO10 Co212. Jako nawóz stosuje "uzdatniacz wody" zooleku. To samo dzieje się z wywłócznikami. POMOCY!

Witam
Masz na pewno za duże ph do tych roślin.Czym nawozisz ?
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Marcin Baranowski Białystok

07 gru 2003, 22:15   (#3)  

Czy liście oprócz koloru, wyglądają normalnie? Podobna barwa często się pojawia gdy roślina dorasta do powierzchni wody. Jeżeli przeprowadzone przez ciebie pomiary KH i pH są wiarygodne to zawartość CO2 nie wynosi 12 tylko 2 mg/l, czyli 10x za mało.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Marcin Peczek Łódź

08 gru 2003, 19:13   (#4)  

Uzdatniacz jako nawóz opowiec o tym więcej :?:

Marcin Peczek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Łódź

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Moja woda kranowa, a akwarium roślinne

roman1889 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1230
Nie wiem czy to dobry dział. Jeżeli źle zamieściłem wątek proszę o przeniesienie. Witam, poniżej złącze wyniki badań mojej wody kranowej, co o nich myślicie i czy istnieje możliwość wykorzystania je...

Moja kranoweczka...prosba o porade!

forman2 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2045
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Z gory chce przeprosic, jesli pytanie zadaje w nie wlasciwym dziale. J estem tu nowym, poczatkujacym akwary s ta. Na prawie wszystkie swoje pytania juz znalazlem o...

Pomocy z moją wodą

Peluspel w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 2356
Witam posiadam akwarium już 3 miesiące i cały czas nie mogę sobie poradzić z wodą cały czas coś się dzieje najpierw miałem zakwit glonów pokonałem nowym filtrem jbl e901. i mniej karmie ryby w drugim ...

co jest z moją cryptocoryną wendtii?

stas1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1157
nie wiem co się z tą rośliną dzieje część rośnie dobrze bez problemów a część zaczyna gnić od łodygi czym to jest spowodowane?

Moja woda czy dobra jest ?

Damian92 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1120
Witam ja do podmian wodę leje prosto z kranu co sądzicie tu podaje parametry Szukałem tego składu tydzień :P Bardzo ważna jest wasz wypowiedzi nadaję się czy trzeba ro albo uzdatniacz ?

KALKULATOR EI a moja kranowka ... POMOCY !

lipagol w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1231
mam prosbe niech mi ktos pomoze z kalkulatorem.... mianowicie chodzi o to ze mam takie parametry mojej kranowki: Mętność (mgSiO2/dm3) <0,5 Barwa (mgPt/dm3) <2 Temperatura (oC) 9,7 Odc...

Moja glosia pnie się do góry jak szalona !!!!

age uke w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1371
Moja glosia rośnie bardzo szybko w szerz jak i wzwyż. Mam pytanie czy to jest tylko kwestia za małego światła (0,7 w / litr - 50cm wysokości akwa) czy może być również wynikiem czegoś niepoprawnego w ...

spojrzcie na moją glosję - czego jej brakuje

age uke w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 1869
akwarium 200 litrów światło 0,7 w / litr co2 daję kh-6 gh-7 woda RO i kran 1:1 dawkowanie kno3 - 30 mg/l tygodniowo w dawkach dziennych po4 - 3 mg/l tygodniowo K2so4 - 20 mg / tygodniowo...

Co sie dziej z moja roslinka??

[PL]Grzes w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 956
oto foto.co jej brakuje wedlug was reszta roslinek jest spoko moje parametry w akwa to: ph 6.4\6.6 twardosc calkowita 15 azotyny 0.15 mg\l zelazo 0.3 mg\l oswietlenie 2x 30 w leuci aqarium light...

Co się dzieje z moją Heteranterą??

Zaknafein w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1502
Po dodaniu wanowzów Aqua-art myślałem, zę oszaleje ta roślina....tak szybko rosła. W przeciągu 3 tyg z malutkeij roślinki zarosła pół akwarium 240l. Niestety od poprzedniej niedzieli nei wymieniałem w...

Statystyki

Ten temat przegląda 298 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 297 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.