Jaki nawóz? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jaki nawóz?

Liczba wyświetleń: 3937·Odpowiedzi: 10
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

07 gru 2003, 14:30 Jaki nawóz?  (#1)  

W jakim nawozie znajde azot ,potas i fosfor? pomóżcie

maciu

enigma Wrocław

07 gru 2003, 15:49   (#2)  

Azot i potas to większość nawozów: PMDD, podrabiane TMG, TMG etc.

Ale nawozów z fosforem to jeszcze nie widziałem :)
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

Marcin Peczek Łódź

08 gru 2003, 19:27   (#3)  

A Bio florin :?: Pozatym fosfor jest w każdym ( no może w prawie każdym nawozie do roślin doniczkowych - Maciu poczytaj trochę dokładniej forum :idea: :!:

Enigma :shock: zaskoczyła mnie Twoja wypowiedz:
"...Ale nawozów z fosforem to jeszcze nie widziałem ..."

Marcin Peczek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Łódź

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Marcin Baranowski Białystok

09 gru 2003, 11:45   (#4)  

PMDD ani TMG nie zawiera azotu (podrabiane chyba odrobinę ma z mikrovitów ale to są ilości do pominięcia) ani fosforu. Te pierwiastki najlepiej dozować oddzielnie wedle potrzeb. Jest jeszcze nawóz zooleka ktory zawiera N i P ale nie pamiętam nazwy.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

09 gru 2003, 21:36   (#5)  

Marcin Baranowski napisał(a): Jest jeszcze nawóz zooleka ktory zawiera N i P ale nie pamiętam nazwy.

Witam
Jeżeli dobrze pamiętam to ten nawóz nazywa się AquaFlora.Jest jeszcze
Tropicala "AquaPlant" z azotem i fosforem.Nie mylić z AquaPlant "B",który nie zawiera azotu i fosforu.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

MaGik Ostaszewo

15 gru 2003, 21:26   (#6)  

Marcin Baranowski napisał(a):PMDD ani TMG nie zawiera azotu (podrabiane chyba odrobinę ma z mikrovitów ale to są ilości do pominięcia) ani fosforu. Te pierwiastki najlepiej dozować oddzielnie wedle potrzeb. Jest jeszcze nawóz zooleka ktory zawiera N i P ale nie pamiętam nazwy.

PMDD - nie wiem jak oryginalne ale podrabiane zawiera i to nie z mikrowitu a z KNO3. I chyba raczej nie sa to ilosci do pominiecia ;) Mimo ze w recepturze jest zaznaczone ze przed uzyciem nalezy sprawdzic poziom azotanow.
W innym watku czytalem ze ktos nie mogl kupic w spozywczym saletry (znaczy KNO3)
Chcialbym glosno powiedziec ze JEST ja kupilem 30 gram kosztowalo 0,5 zl.
W razie potrzeby sluze namiarami na producenta.
Przyznaje ze sie nie pytalem obslugi o azotan potasu a sam poszukalem saletry do miesa.
pozdrawiam MaGik

MaGik
Ranga: Początkujący

Miasto: Ostaszewo

16 gru 2003, 01:15   (#7)  

KNO3 nie jest składnikiem PMDD. Azotanów nie dodaje się do nawozów mikroelementowych ze względu na to, że ich dawka jest inna dla każdego zbiornika. Trzeba więc dozować KNO3 oddzielnie.

Marcin Baranowski

MaGik Ostaszewo

16 gru 2003, 12:04   (#8)  

Marcin Baranowski napisał(a):KNO3 nie jest składnikiem PMDD. Azotanów nie dodaje się do nawozów mikroelementowych ze względu na to, że ich dawka jest inna dla każdego zbiornika. Trzeba więc dozować KNO3 oddzielnie.

Nie chcialbym juz sie spierac ale czegos nie rozumiem skoro sklad oryginalnego pmdd ze strony The Krib (podaje za artykulem W.Wierdaka) to:
2 lyzeczki (okolo14g) K2SO4
1 lyzeczka (okolo 6g) KNO3 - z gwiazdka ze wczasniej nalezy zbadac no3 w akwarium
2,5 lyzeczki (okolo 33 g) MgSO4 *7H2O
1 lyzeczka (okolo 9g) mixu chelatow
dalej calosc rozpuscic .........

Dodam ze w sam raz na tej recepturze "jade" (wiec ze tak powiem jestem zainteresowany osobiscie) - i mieszam na bazie TEGO mixu chelatow :)

Zwracam na to uwage bo ostatnio na pl.rec.akwarium ktos uparcie sie dopytywal o jakim mixie chelatow pisze, a gdy po dluzszym czasie dalem rade wytlumaczyc to sie ciezko zdziwil ze pisze o mixie niedostepnym w Polsce.
A przeciez dostepnosc i niedostepnosc to raczej pojecia umowne ;)

W zwiazku z tym moje pytanie brzmi:
Czy azotan potasu (KNO3) jest z oryginalnym PMDD dostarczany opcjonalnie?
pozdrawiam MaGik

MaGik

16 gru 2003, 13:28   (#9)  

Rzeczywiście receptura zawiera KNO3. Jednak upieram się przy tym że lepiej spożądzić oddzielny roztwór dla KNO3, łatwiej wtedy dostosowac dawke azotanów. No chyba że akwarium jest już ustabilizowane pod względem dawek nawozów i wiemy dokładnie ile KNO3 trzeba podawać. W takim wypadku żeby uprościc sobie życie można IMHO dodać KNO3 do mikroelementów.

Marcin Baranowski

Grzegorz Guzik Kraków

16 gru 2003, 14:01   (#10)  

W oryginalnym artykule o PMDD z the Krib i w jego polskim tlumaczeniu jest wyraznie napisane, ze KNO3 jest dodawane do mieszaniny chelatow opcjonalnie, gdyz jego potrzebna ilosc scisle zalezy od zbiornika. Proponuje wiec przyznac racje Marcinowi Baranowskiemu i przestac sie spierac :wink:
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

MaGik Ostaszewo

16 gru 2003, 14:10   (#11)  

Grzegorz Guzik napisał(a):W oryginalnym artykule o PMDD z the Krib i w jego polskim tlumaczeniu jest wyraznie napisane, ze KNO3 jest dodawane do mieszaniny chelatow opcjonalnie, gdyz jego potrzebna ilosc scisle zalezy od zbiornika. Proponuje wiec przyznac racje Marcinowi Baranowskiemu i przestac sie spierac :wink:

Raczej nie chodzi o spieranie :oops: a chcialem uzyskac mozliwie pelna odpowiedz bo testuje to na wlasnym zbiorniku. :?:
Ale rozumiem za tego prawdziwie oryginalnego PMDD po prostu nikt z nas nie widzial i nie mozna ocenic czy dodaja KNO3 czy tez nie.
Mysle ze faktycznie na tym mozemy zakonczyc.
pozdrawiam MaGik

MaGik

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Dozownik nawozów jaki ?

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4123
Witam Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
GEN-X-1.jpg

Nowość Yokuchi GEN X - nawóz all in one

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3216
GEN-X-1.jpg Informacja od producenta: Gen X to nowatorski nawóz łączący kluczowe makro- i mikroelementy w jednej butelce, który znacząco ułatwia pielęgnację roślin akwariowych. Opracowany na bazie...
Rich-Solution-1200x630-px.jpg

Qualdrop Rich Solution - nowy nawóz ze stajni QualDrop

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1531
Rich-Solution-1200x630-px.jpg Do gamy nawozów QualDrop trafił preparat Rich Solution: ich Solution to preparat makroelementowy zawierający łatwo przyswajalne formy azotu i fosforu. Jest przeznaczo...
akwarium.jpg

Jaki mineralizator RO? Dobór nawożenia po mineralizacji.

MrKojiro w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 15021
Cześć, Po kilku dziwnych przygodach z glonami i niepewną kranówką postanowiłem kupić filtr RO. W związku z tym mam masę pytań, ale najpierw opis akwarium: 27l - kostka 30cm Oświetlenie led 5630 12W...
IMG_20230329_191619.jpg

Jaki nawóz do akwarium ze sporą obsadą ryb.

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8694
Witam. Mam akwarium 73L ze sporą obsadą ryb gdzie mam dość wysokie No3=25 i Po4=2. Podaje vimi all in one codziennie 7ml, ono jakos szczególnie nie zwieksza No3 i Po4 ale wydaje mi się ze powinienem z...

Jaki mineralizator?

_norbert_2 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2879
Witam jaki mineralizator byście polecili do akwarium 54l na wodzie ro, na podłożu jałowym bez podawania co2 z niewielką ilością niewymagających roślin ,żeby GH było w okolicach 8. I też żeby ph było w...

Jak dozować nawóz

wojtalkow w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7857
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie. W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...

Jaki mineralizator kupić

Piotrek190275 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5469
Witam wszystkich mam takie pytanko jaki mineralizator kupić. Chodzi o Qual Dropa: KH Bulder czy GH One Plant. Pytanie to zadaje ponieważ przechodzę z Kranówki na RO. A że jestem laikiem w tym temacie...

Jaki mineralizator ro

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2572
Dzień dobry Już od dawna walczę z glonem cladophora. Pisałem już o tym. To dziadostwo nie ustępuje od bardzo dawna. Pomyślałem, ze nie będę brać kranówki ani kranówki z ro tylko stworze sobie już na ...

Jaki mineralizator do 800l

wachcio w Nawożenie · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 10386
Witam Zastanawiam się nad przejściem w moim akwarium 800l (ok 700l wody) całkowicie na wodę RO gdyż do tej pory używałem RO/kranówka w stosunku 1/1 ale niestety kranówka ma żółtawe zabarwienie uwidac...

Statystyki

Ten temat przegląda 430 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570991
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 430 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.