Seachem Iron - rozbieżności - kalkulator a opis
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Mam problem polegający na tym że wg opisu na Seachem Iron: na stronie sklepu RA (tak samo jak na stronie polskiego dystrybutora) Sposób użycia: Jedna nakrętka (5ml) na każde 200 litrów wody w zbiorniku, co pozwala na utrzymanie zawartości żelaza na poziomie 0,1 czyli na akwarium które ma 400l wody w obiegu 10 ml daje 0,1 zaś wg. kalkulatora seachem http://www.seachem.com/calculators.php4,2 ml na 400L wody daje 0,1 Różnica w rozbieżnościach jest ponad x2.
-

nyos
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Lublin
W opisie produktu na stronie Seachema: Use 1 capful (5 mL) for each 200 L (50 gallons) or as required to maintain about 0.10 mg/L iron. For smaller doses please note that each cap thread is about 1 mL. Use MultiTest®: Iron test kit to monitor iron concentrations. Due to rapid utilization, test within 30 minutes. Use as needed to combat signs of iron deficiency (usually seen in new growth) which include: chlorosis (yellowing) of tissue between veins and short and slender stems.
Czyli wygląda na to, że ich kalkulator źle liczy. Może napisz do nich i zwróć uwagę na błąd - zobaczymy co odpiszą.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Nie chce mi się  Może Ty napiszesz. Chyba kiedyś pisałeś już do nich. Raczej błąd jest w kalkulatorze a nie na etykietach. Drogo wychodzi to żelazo wg mnie (ale to fajne Fe2+) bo codziennie podaję 30 ml aby w 400L wody było 0,3, które i tak rośliny wchłaniają po 2h. 365 x 30 ml = 10 950 ml, czyli 11 litrów rocznie. A to koszt ok. 1200 zł rocznie, dlatego za chwile przesiądę się na żelazo Aqua Rebell też Fe2+ gdzie koszt roczny to ok. 200 zł
-

nyos
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Tylko jak to podpiąć do dozownika Jebao 
-

nyos
●
nyos napisał(a):Tylko jak to podpiąć do dozownika Jebao 
Rozpuścić w wodzie destylowanej  Dodatkowo możesz ją zagotować aby była sterylna i nie kwitły Ci tam bakterie i pleśnie.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Jakoś tego nie widzę  Wolę proste rozwiązania, czyli przelać nawóz do przezroczystej belki 0,5L i ustawić na dozowniku dzienne podawanie, raz na jakiś czas uzupełnić 
-

nyos
●
Powiązane tematy
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Cześć, pojawiły mi takie czarne "paprochy" na dnie seachem prime, czy preparat dalej jest zdatny do użycia?
Witam
Mikołaj (na spółkę ze mną) w tym roku był bardzo łaskawy dla mnie i mam nową "zabawkę" fotometr Zoolek Exaqua Pro3 z zestawem testów pod rośliny. Jako, że od jakiegoś czasu robię sobi...
Cześć wszystkim,
po filmie Filipe Oliveira:
zacząłem się rozglądać za produktami z których korzysta Filip. Używa on Seachem Tabs. Jednak jakie było moje zdziwienie gdy spojrzałem na skład tych table...
Witam Was, mam do Was kilka pytań
1. Czy istnieje kalkulator ktory uwzględni stosowanie soli w stosunku do twardości wody? Aby mniej wiecej wiedzieć jak nawozic azotem z KNO3 czy innymi solami pr...
Czym różni się Seachem Flourish Excel od węgli innych producentów . są jakieś różnice czy tylko cena ?
Witam szanownych kolegów i koleżanki.
Przymierzam się do startu zbiornika i zastanawiam się jak używać potasu od Seachem.
Używał ktoś z was może tego na starcie? Czy dozować trzeba codziennie czy co d...
Mam dwa zbiorniki:
kostka 27l, żwirek kwarc. barwiony i zwykły piasek. Trochę kulek gt i kapsułek w podłożu (głęboko!) - https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/027l-green-oasis-derag...
http://calc.petalphile.com/
Bardzo ciekawa sprawa, uwzględnia również gotowe nawozy (łącznie z ADA na podstawie analizy Toma Barra). Chyba najlepszy kalkulator do tej pory, a już na pewno najfajnie...
Dobry wieczór! Czy tam dzień dobry :D
Kupiłem nawozy Qualdrop i na ich stronie znajduje się taki prosty kalkulator pomagający w ustaleniu dawek poszczególnych preparatów.
Z mojego dotychczasowego r...
|
|