Witam, jestem laikiem w dziedzinie akwarystyki jednak uległem namowom syna by kupić mu pierwsze małe akwarium. Posiadamy zestaw aquael skompletowany osobno: - akwarium 60x30x30 - grzałka z termostatem 75W - filtr wewnętrzny Fan Mini Plus 260/h - pokrywa z oświetleniem led 6W
Czy przy takim doborze możliwa jest aranżacja podana w przykładzie, czy wymagany jest inny sprzęt ?
Witam, skoro jesteś laikiem to taka kompozycja może okazać się zbyt wymagająca na początek, ponieważ będzie wymagała zmiany oświetlenia na mocniejsze, zestawu z butlą co2, regularnego nawożenia, zagłębienia sporej wiedzy. Niepowodzenia mogą Cię zniechęcić do akwarystyki. Na początek proponowałbym akwarium obsadzone niewymagajacymi roślinami przynajmniej 50 procent dna, dodanie mimo wszystko jeszcze jednego światełka 6w Led. Przypuszczam, że wodę będziesz lał z kranu, więc warto wejść na stronę wodociągów i poczytać o jej ph, twardości i uwzględnić to w doborze ryb. Jeśli to pierwsze akwarium to poszukalbym łatwych i niewielkich ryb na początek. Nie przesadzaj z ich ilością. Najważniejsze to sporo czytać.
Lubię wyzwania, może na dno lepiej posadzić mech (będzie łatwiej) głównie chodzi mi o to super drzewko, oczywiście wszystko w granicach rozsądku - ja laik
Czy filtr, grzałka i oświetlenie 6w do mchów wystarczy? Jakie najlepiej mchy na drzewko i na podłoże no i oczywiście jaka obsada do 54l
Może nakierowałbyś mnie jak uzyskać efekt podany w przykładzie (może krok po kroku he), przy zestawie który posiadam - prezent dla dzieciaka, moja wiedza mniej niż zero, ale jego zadowolenie bezcenne
Mchy można przyklejać do elementów dekoracji: kamienie/korzenie za pomocą kleju cyjano-akrylowego np. kropelka w żelu. lub używając cienkiej żyłki/nitki.
Można też kupić mchy na siatce którą możesz sobie formować
Na moim drzewku mam Phoenix moss ( bardzo wolno rosnie ) nawciskalem go w bonsai .. i oplatalem czarna nitka .. gdy sie juz przyjmie mozna smialo uciac nitke i ja powyciagac . Lub jak ja zostawic i niech bedzie co ma byc
Oczywiscie sadzac rosliny ... trzeba je miej wiecej dobrac podobnymi wymaganiami ( swiatla ... twardosci wody , co2 .. nawozenia ) .. i wtedy starac sie spelnic wymgania .. jest to bardzo trudne dla kogos kto zaczyna ( jak i ja .. ) sam wiem juz sporo a nadal jestem zielony bardziej jak moje roslinki , z glonami walczyc nie musze ale za to mam okrzemki .. jedyne co chyba mam zle w akwarium takto wydaje sie rosnac moze nie najszybciej ale napewno nie marnieje ...
Podloze jakie zastosowalem to ( na dno : ziemia , ( jedna z lepszych do hodowli roslin zielonych : biobizz all mix /po kwiatku.. wiec byla lekko nawozona , wymieszana z odrobina gliny z przed domu / podobno glina czysci wode i tez ma dobre wlasciwosci dla roslinek ) a na gore dalem zwirek kwarcowy ( nie najlepszy przy sadzeniu roslinek gdyz jest gruby i ciezki , trudno wsadzic np trawnik ( paravula w moim przypadku )
Co2 mam z bimbrowni a nie profesionalnej butli .. ( 14g drozdzy / litr wody / 450g cukru )
A takto dodaje co( 2gi )dzien MACRO .. dawke ktora powinno sie dawac codzien .. co daje szanse ze nie przerobrzymy .. jesli nie mamy jak sprawdzac parametrow wody
Mysle ze na start najwazniejsze utrzymac podstawowe parametry jak ph / no2 no3 /co2 ... a dalej sie uczyc na bledach pozdro !
Po przeczytaniu tego wszystkiego lepiej zmienić koncepcję na skalną z odrobiną mchów tak będzie łatwiej jak dla mnie a i efekt powinien być zadowalający he
Przemek1979 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1790
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Zbigniew w Oświetlenie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1793
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Qwasir w Oświetlenie· Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 48588
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
taraszek5 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1586
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
bpjl w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1778
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Hagar w Oświetlenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4708
Witam serdecznie, na wstępie proszę o wybaczenie za popełnione błędy (np. nie ten dział, głupie pytania itp.). Jest to mój pierwszy post.
Posiadałem akwarium 126 litrów, rośliny anubiasy (różne odmian...
klosiu2 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4409
Witam. Po długiej przerwie planuje odpalić baniak od nowa. Zastanawiam się nad kupnem nowego oświetlenia. Posiadam 2 lampy Chichiros a1200 120 cm jak dobrze pamiętam. Chciałbym kupić teraz sinkor LED ...
craze121 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3028
Witam właśnie jestem w fazie kompletowania sprzętu i szukam lampy odpowiedniej do akwarium 70x50x45 wysokie.
Myślę o lampie Chihiros RGB Vivid II 130W
Czy to jest dobry pomysł a może macie lepszy pomy...
Anonim 62143 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3282
Witam.
Zastanawiam się czy lampa Chihiros wrgb II pro 90cm będzie wystarczająca do zbiornika 120x50x50. Czy lepiej 120cm? Interesuje mnie lampa w sumie bez późniejszych już ograniczeń jeśli chciałbym...
Statystyki
Ten temat przegląda 302 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
• Liczba postów: 571610
• Liczba wątków: 49481
• Użytkownicy: 36915
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 302 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej