Filtr EHEIM Classic 2215, nowy cieknie
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Cześć, właśnie zakupiłem Eheima Classic 2215. Pracuje drugi dzień, dziś rano zobaczyłem pod nim małą kałużę. Cieknie z dolnego wlotu. Po wytarciu, uszczelka natychmiast się poci. Czy w waszych filtrach działo się podobnie? Nie mam czasu odsyłać na gwarancję. Jeśli jest możliwość, wolałbym samodzielnie to naprawić. Czy powinienem wymienić tą uszczelkę czy może silikon akwarystyczny załatwi sprawę? Czy można tą uszczelkę spryskać olejem silikonowym dla konserwacji? Może są jeszcze inne sposoby?
-

Muncher
●
- Ranga: Początkujący
Jeżeli to nowy filtr to nie wierzę w to, że to jakaś wada. Coś źle jest podłączone. Sprawdź tą uszczelkę czy dobrze siedzi. Mam dwa używane Eheimy i jeszcze nigdy do uszczelek nie zaglądałem...
-

mihow1979
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
-

MałyHeniek
●
- Miasto: Kraków/Wrocław
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
MałyHeniek napisał(a):Dokręć kolanko mocniej
Dokładnie tak, trzeba je dokręcić delikatnie.
-
raszej
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
Dokładnie, dokręć kolanko. W środku masz mała nakrętkę. Może ruszałeś nim i się trochę obluzowało.
-

WIEKO
●
- Ranga: Poznaje temat
Faktycznie. Kolanko było luźne, najpierw naiwnie pomyślałem że to taka regulacja. Kilka obrotów w prawo i złapało opór zatrzymując się w pionie do góry. W środku nie ma nakrętki, chociaż gwint kolanka po wkręceniu wystawał trochę dalej i może da się taką wstawić. Na zapas dałem od zewnątrz trochę silikonu akwarystycznego do wnęki, wokół kolanka.
-

Muncher
●
W wrześniu kupiłem też taki model i było to samo, jeden obrót załatwił sprawę. W środku jest dobra uszczelka wiec ten sylikon jest zbędny. Nie wiem czy producent robi to celowo, że nie dokręcają tych kolanek do końca. Być może chińskie rączki były już zmęczone po 16 godzinach pracy.
-
raszej
●
Możesz dodatkowo posmarować samą uszczelkę smarem silikonowym. Co do dzisiejszych Eheim'ów, to niestety ich jakość jest dość średnia, szczególnie zaworów na wężach. Wystarczy kilka razy zamknąć/otworzyć i zaczynają cieknąć przez obudowę. Wg mnie jest to element, który z założenia miał ułatwiać obsługę filtra. Niestety tak nie jest, bo co nam po zaworze, którego używanie grozi rozszczelnieniem układu i odpukać zalaniem mieszkania/domu.
-
wololow
●
Tych zaworów nawet nie zakładałem, zapobiegawczo, przy większej ilości połączeń mogło by gdzieś przeciekać albo stawiać niepotrzebny opór. Może i trochę upraszczałyby robotę ale nie są niezbędne. Tzn. u mnie filtr nie jest zamknięty w szafce tylko jest do niego swobodny dostęp, więc biorę wszystko do łazienki w całości.
-

Muncher
●
Te zawory są rozbieralne, wystarczy użyć co jakiś czas wazeliny i będzie ok. Oczywiście częstotliwość smarowania zależy od kręcenia tymi zaworami. Z tymi zaworami się nie popisali, maja dobrą uszczelkę tylko, że jest na zaworze kulowym tylko z jednej strony.
-
raszej
●
raszej napisał(a):Te zawory są rozbieralne, wystarczy użyć co jakiś czas wazeliny i będzie ok. Oczywiście częstotliwość smarowania zależy od kręcenia tymi zaworami. Z tymi zaworami się nie popisali, maja dobrą uszczelkę tylko, że jest na zaworze kulowym tylko z jednej strony.
Sam pojedynczy zawór, w którym jest "pokrętło" rozbierałeś? Mógłbyś kiedyś przy okazji takiej operacji zrobić zdjęcia i wrzucić?
-
wololow
●
Powiązane tematy
Hej
Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael. ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg
Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
eheim5.jpg
Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
Potrzebuję jakiś filtr do akwarium 40l. Od jakiegoś czasu mam problem z glonami z testu wychodzą podwyższone azotyny. Obsada krewetki i bojownik.
Witam
Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam.
Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ?
Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ?
W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
|