Pierwsze akwarium 112 litrow - jak zaczać? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pierwsze akwarium 112 litrow - jak zaczać?

Liczba wyświetleń: 1243·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam,
zakładam pierwsze akwarium i chciałbym prosić o kilka porad doświadczonych akwarystów. Chciałbym, żeby chociaż trochę przypominało klimat Amazonki. Posiadam standardowy baniak 80x35x40, filtr Aquael Unimax 250, grzałkę 100 W, pokrywę z oświetleniem Aquael Leddy Retro Fit 2x16 W (2 x 1650 lumenów). Mam 20 kg żwiru (6 kg 3 mm i 14 kg 2 mm), pod który kupiłem Tetra Complete Substrat. Jako obsadę planuje dać mniejszą ławice neonek lub gupików (około 12 sztuk), kilka kirysów na dno oraz jakiś gatunek pływający pod powierzchnią. Jako elementy wystroju posłużą dwa spore korzenie mangrowca, trzy red moor oraz standardowy kokos. Kamieni raczej nie planuje (ewentualnie żeby dociążyć korzenie). Nie mam doświadczenia więc na początek chciałbym trzymać raczej mało, lub średnio wymagające rośliny oraz kilka mchów na kokosie i korzeniach. Z tego co wyczytałem na forum powinienem kupić rośliny, które szybko rosną, żeby mogły pobierać substancje z podłoża nim zrobią to glony. Akwarium będę zalewał za około tydzień, bo czekam na mebel. Chciałbym prosić o radę odnośnie gatunków i ilości roślin na początek do takiego zbiornika oraz czy nawozić. A jeśli tak, to od kiedy i jakimi nawozami oraz czy stosować CO2.
Z góry dziękuję za pomoc i rady.

yaruviel
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
cytrusek Jaworzno
Hejka,
Mam takie samo akwarium jak Ty (112), oświetlenie również (2 x 16 W Aquael retro fit) jedna plant druga sunny. Pod żwirkiem też mam substrat tetry.
Zaczynałam od dużej ilości roślin (zerknij na moje posty). Nie jestem jakimś wyrafinowanym akwarystą z ogromna wiedzą, ale jakoś idzie. Konieczność to od startu co2 + potas (tylko). Nie zapomnij od startu zapodać jakieś bakterie. Ja na start na wkłady z filtra dałam całą buteleczkę JBL FilterStart. Startowałam 21.10.2016 i od prawie początku dodawałam Microbe-Lift Bacterial Aquarium Balancer przy podmianie, którą robię w ilości 30 l tygodniowo (25 L RO + 5 L kran). Nie świeć od raz 10 godzin. Zacznij od 6 i stopniowo zwiększaj co tydzień o godzinę.
Jeżeli chodzi o nawożenie makro i mikro to musisz obserwować rośliny. Jeżeli będziesz widział niedobory (roślinki zaczną marnieć) to trzeba zacząć nawozić.
Jak zaczynałam w 2010 roku z akwarystyką to wszyscy rzucili się na potas, pisali że musi być dużo, że nie można przedawkować. Niestety jest inaczej, mamy inne oświetlenie, radzę poczytać posty Lali75. Ona dużo pisze na temat potasu (lepiej mniej jak więcej), ale na start podawaj potas razem z co2 (ja podawałam z roztwór z suchych soli K2SO4 - 1 ppm dziennie).
Ja chciałam od razu posadzić dużo roślin trudnych w utrzymaniu, niestety to nie jest dobre na start. Dobrze jest posadzić (nawet nie posadzić tylko żeby pływały w wodzie jak nie chcesz) rośliny takie jak rogatek czy moczarka. One pomogą w ustabilizowaniu zbiornika. potem możesz je wyrzucić lub oddać komuś i wsadzić sobie docelowe roślinki.
> KASIA A. :D <

cytrusek

Miasto: Jaworzno

Dzięki za rady. Wybiorę kilka roślin, które szybko rosną na start oraz kupię Tetra Safe Start. Mam jeszcze pytanie o substrat, który trzeba przykryć 2 cm warstwą żwiru, a ja chciałbym dać go nieco więcej. Czy można zrobić tak, że dam żwir, potem substrat i znów około 2 cm żwiru, tak żeby rośliny do niego sięgnęły korzeniami? Co do CO2, to czy może być z bimbrowni?

yaruviel

cytrusek Jaworzno
Nie bój, korzonki dadzą sobie rady. U mnie jest 7,5 kg tej tetry na spodzie i na to jakieś 22 kg żwirku i rośnie.
Na zdjęciu widać jak dużo jest z przodu, z tyłu jest jeszcze więcej żwirku.
J również startowałam z bimbrownią, właściwie to z kwaskiem cytrynowym i sodą (parę lat temu). Dawało radę, ale ciężkie do regulacji. Po kilku miesiącach kupiłam butlę z elektrozaworem, wygoda i stabilny poziom co2 w wodzie.
Załączniki
15174610_850684921741472_48753772_n.jpg
> KASIA A. :D <

cytrusek

Miasto: Jaworzno

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 116
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198262
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1816
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20112
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
2ca65c14-81d2-402e-99b7-1d1b8935f59e.jpg

112 l - krewetkowy iwagum

bsin w Akwaria · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 1538
IMG_0154 1.jpg Akwarium : 112l 80x35x40 OptiTank 80 Aquaela Oświetlenie : Twinstar 750E V Pro Podłoże : QualDrop Master Soil Filtracja : Ultramax 1000 Ogrzewanie : Aquael Flow Heater 2.0 (300W...
IMG_0700.jpg

45 litrów na aktywnym podłożu

Rom_27 w Akwaria · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 9372
Akwarium zalane w tłusty czwartek ;) Woda użyta - to woda taka zwykła od picia z marketu. Akwarium ma wymiary 50x30x30 Filtr Aquael FNZ 700 PRO Oświetlenie: Jeneca Belka Akwariowa 20W 50cm SZ-50D Co2 ...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1186
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 632
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 320
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Statystyki

Ten temat przegląda 623 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 622 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.