Witam,
Jestem nowym na forum, więc kultura wymaga by powiedzieć parę słów o sobie

. Mam na imię Mariusz obecnie na karku mam 26 lat z czego od jakiś 8 posiadam akwarium, pisze posiadam ponieważ przez pierwsze 5 lata akwarium spełniało rolę czysto dekoracyjną, dopiero od jakiś 3 lat zacząłem interesować się akwarystyką jako hobby, przez ostatni rok troszkę mniej ze względu na dość duże zmiany w życiu i nawał pracy

Parę tygodni temu postanowiłem na nowo postawić baniaczek, nowy start, nowy początek

Do ostatniej niedzieli posiadałem zalany baniaczek 240l (120*40*50) towarzyski; stadko tęczanek (jakieś 10szt) glonojady (pełno tego było) dodatkowo kilka Piskorków i dwie bocje (były w przetrzymaniu dla znajomego) oraz akwarium 40*40*30 jako kotnik i
krewetkarium (także zlikwidowane, z przyczyn technicznych). Na chwilę obecną pozostał pusty baniak 240 z którym chce ponownie wystartować. kilka informacji na temat planowanego akwa:
1)Oświetlenie 3x 54W t5 świecone było przez 9-10h dziennie. W belce oświetleniowej którą posiadam jest możliwość włączenia światła w sposób 2x54W oraz 1x54W. Więc czas oświetlenia ulegnie zmianie prawdopodobnie na 2x54 przez 10h i 1x54 przez 8h
2)Poprzednie akwarium miałem posadzone na Aqua Art Substrate II+, jednak mam mieszane uczucia co do tego
podłoża, rośliny rosły a po jakiś 6mc przystopowały. Zostało mi tego substratu 9l, fajnie by było go wykorzystać. Dodatkowo posiadam jeszcze 6l FILTUS AQUAGRUNT który też mogę wykorzystać. Było nie było to co mam nie starczy na 240l akwa. Koniecznie będę musiał coś dokupić, tylko pytanie co? Aqua Art Substrate II+ nie che dokupywać, myślałem o Dark Soil NORMAL 2-3x 9l lub Benibachi Black Soil NORMAL 3x 6l... powinno wystarczyć. za tymi podłożami przemawia fakt że stabilizują parametry wody i są odpowiednie dla krewetek. Co myślicie? jakieś podpowiedzi?
3)Nie posiadam systemu CO2 do akwarium, radzę sobie jakoś dodając węgiel w płynie, może jednak uda mi się dokupić cały zestaw na początku 2017r.
4)Posiadam filtr Aquael Unimax 500 z trzema koszyczkami na media filtracyjne, które mam zapełnione (licząc od wlotu do filtra) gąbką, zeolitem i biobalami. W filtrze jest możliwość zamontowania lampy UV, mam nawet taki zestaw, nie zdecydowałem jednak czy będę chciał z tego korzystać... Tu bym prosił o poradę doświadczonych forumowiczów

. Filtr oczywiście pracuje przez 24h na dobę siedem dni w tygodniu
5)Temperatura wody, bez mojej ingerencji w jakikolwiek sposób, tzn. brak
grzałki czy chłodzenia, waha się pomiędzy 20-22 w okresie zimowym do około 26-27 w lecie. Nie wiem co z tym zrobić, jak do tą nie widziałem żeby to jakoś wpływało na akwarium ale... Co o tym myślicie?
6)Akwarium zalane było wodą kranową uzdatnioną jakimś specyfikiem... jakim? Nie pamiętam

Wiem że woda kranowa u mnie w miejscowości jest bardzo twarda, ale to BARDZO. Woda do nowego baniaczka będzie pochodziła z filtra RO, mam nadzieję że da radę doprowadzić kranówkę do akwarystycznego stanu

Może znacie jakieś sposoby na uzdatnianie wody kranowej do celów akwarystycznych? Dodam że mieszkam w domu jednorodzinnym na wsi więc miejsce na różne wynalazki i rytuały mam

7)Nie mam bladego pojęcia o nawożeniu w formie bardziej zaawansowanej niż dodawanie ogólnego nawozu dla roślin akwariowych w płynie raz na miesiąc i CO2 w płynie według dawki na etykiecie.

Wodę przez ostatni rok podmieniałem dość spontanicznie i sporadycznie, bywało 2 razy w miesiącu, bywało raz na 2-3 miesiące.... wcześniej miałem robione regularne podmianki co 2-3 tygodnie. podmianka u mnie to zawsze 15-20% wody.
Ze starego akwarium pozostał mi ładny korzeń który chce wykorzystać na nowo, ilość kamieni będę próbował ograniczyć do minimum.
9)Moje ingerowanie w życie akwarium ograniczało się do karmienia ryb (rano, po pracy i wieczorem 1 dzień w tyg miały głodówkę) oraz czyszczenia w czasie podmian wody.
10)W przednim akwa pływało stadko tęczanek (mieszanka 10szt) glonojady, 2x bocja wspaniała(były na przechowaniu dla znajomego) i Piskorki.
11)W nowym akwa zaplanowałem obsadę dla biotopu Azji (płd.-wsch.) a mianowicie:
sumik szklisty x 10-15
bocja pręgowana x 6-10
razbora klinowa x 10-20
Piskorek x 10
Zależało by mi także na krewetkach, jednak nie jestem pewien czy przy takiej obsadzie będzie to miało sens...? Co o tym myślicie? Obsada nie jest zaklepana chętnie się dowiem co o tym sądzicie

Ba... będę wdzięczny za wszystkie porady od bardziej doświadczonych forumowiczów:D Liczby na pewno ulegną zmianie, przy gatunkach też nie będę się upierał, choć sumiki szkliste chciałbym zachować. Sugerowałem się proponowanymi obsadami z forum akwarium.net Nie jestem pewny czy link nie naruszy regulaminu, więc go nie wkleję.
No i rzecz najważniejsza, biorąc pod uwagę to co napisałem oraz wszystkie moje pytania, proszę o pomoc w podjęciu decyzji: akwarium biotopowe Azji (płd.-wsch.) czy może akwarium roślinne oparte na roślinach stamtąd pochodzących? Jaka decyzja by nie była biotop czy roślina, będzie to moje pierwsze akwarium tego typu więc będę też was prosił o pomoc przy doborze roślin, nie konkretnych gatunków, te postaram się sam znaleźć (wujek Google) i przedstawić do wglądu czy coś ze sobą nie koliduje, miejsce sadzenia jest odpowiednie, lub parametry są jednakowe. Nigdy nie brałem takich informacji pod uwagę

To chyba tyle.... ufff... sporo pisania
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.