Rotala Bonsai inne twarze - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rotala Bonsai inne twarze

Liczba wyświetleń: 1806·Odpowiedzi: 2
Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Wygląd listy:
Dr Balanga Warszawa

08 gru 2016, 16:22 Rotala Bonsai inne twarze  (#1)  

Witam kolegów i koleżanki

Od dawna chciałem uruchomić wątek o różnych twarzach znanych roślin akwariowych. Wynika to z faktu, że te same gatunki zachowują się odmiennie w moich akwariach. Co więcej, poszukiwałem na forach roślin, które idealnie wpiszą się w wymyśloną przez mnie kompozycję a po fakcie okazywało się, że przychodziło zdziwienie, rozgoryczenie lub miłe zaskoczenie.

Podzielę się pierwszym dużym zdziwieniem. Rotala Bonsai.

Na różnych forach widać tę roślinę prostą, ciemnozieloną i strzelistą. Bonsai jest też bardzo uporządkowana, rośnie w równych rzędach na pojedynczych łodygach.

U mnie Rotala Bonsai wygląda jak na zdjęciach. Roślina rośnie bezpośrednio pod silnym źródłem światła (LED 30W), dostaje CO2 i jak widać krzewi się jak szalona, puszcza gąszcz korzeni w wodzie, oraz ma kolor od jasnozielonego do pomarańczowego. Z pojedynczej łodygi wyrasta do 10 silnych i zdrowych odrostów, które tworzą koronę jak w przypadku drzew.

Hmmm... a może to nie Rotala Bonsai tylko jakiś podobny twór?

Dr Balanga
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

08 gru 2016, 19:10 Re: Rotala Bonsai inne twarze  (#2)  

Chyba są różne odmiany. Ja mam jedną własnie taką pojedynczą, a druga z in vitro krzewi się i wyrasta parę łodyg na raz.

Bonasai, jak Bonsai, wysepka śliczna. Gdyby dookoła było czarne, to już w ogóle bajka:-)

Ensa
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Dr Balanga Warszawa

09 gru 2016, 11:53 Re: Rotala Bonsai inne twarze  (#3)  

Bardzo dziękuję za słowa uznania.

Za Twoją radą, podkleję tylną szybę czarnym kolorem, który od kilku miesięcy czeka na swój debiut.

Dr Balanga
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

Powrót do Rośliny

Powiązane tematy

Zrzut ekranu 2024-04-11 o 16.09.02-min.png

Nesea Gold & Bucephalandra a krasnorosty i inne dziadostwo

wilkwcieniu w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3706
Cześć. Nie mogę sobie poradzić z krasno. Najbardziej żal mi Nesei. Przy Bucephalandrze poradzę sobie ze strzykawką, igłą i carbo. Woda RO. Podmiany 40% raz w tygodniu. 5% praktycznie codziennie (z ...
20220429_193803.jpg

Rotala vietnam

Hiporafa w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2333
Cześć, kupiłem do swojego pierwszego roslinnego akwarium rotale vietnam, po dwóch tygodniach widać że kondycja rośliny spadła może być to spowodowane tym że jest świeżo w zbiorniku czy są to jakieś br...

Bonsai Wood - korzenie na drzewko w akwarium

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-bonsai-wood-news2-ba868db9dbf3801f26cfd3a57558ccd1.jpg Zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty korzeni do akwarium. Nowością są kor...

Rotala h'ra

DmRO w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2508
Witajcie, po tym gdy pękło mi akwarium, przymierzam się do zakładania nowego. Więc chodzi mi o rotale h'ra w poprzednim akwarium udawało mi się utrzymywać wodę na poziomie pH 6.8, W nowym akwarium będ...

Parvula na caaałej powierzchni plus inne rośliny

kipero w Rośliny · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4884
Hej, mam szybkie pytanie. Chciałbym obsadzić parvulą cały baniak, a później między nią wstawiać inne rośliny. Czy to dobry pomysł? Czy też za bardzo by się rozrosła?

Rotala H`ra - brak wybarwienia przy lampie Chihiros A

ALEKS_D_RAVEN w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5954
Witam Posiadam Akwarium 31L (40x26x30) i Lampe Chihiros a301 18W świecąca na maksa. Ale nawet przy zastosowaniu nawozu ogólnego z mniejszą zawartością azotu ( Vimi all in RED 1ml dziennie ) i zastosow...

Rotala colorata - raz czerwona, raz zielona

komanch w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4957
Pytanie o Rotale colorata, raz rośnie u mnie czerwona, a za chwile zielona, nawożę solami i możliwe że czasem czegoś mniej dodam, czy ktoś mi podpowie której soli może brakować że zamiast czerwieni wi...

Rotala colorata oklapnieta

Adam1476 w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1370
Hej, Podpowiecie mi dlaczego rotala colorata po nocy jest oklapnieta? Czy to normalne? Oczywiście później się podnosi:)

Rotala h'ra, okrągłe liście

asdrubal w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2148
Hej, kupiłem rotale h'ra w koszyczku. Roślina miała okrągłe liście. Teraz po zakorzenienu widzę że nowe listki są dłuższe i wąskie. Czego tu może potencjalnie brakować?

Obumierająca Ammania sp. Bonsai i inne rośliny

Maskot w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1708
Ammania sp. Bonsai całkowicie obumiera. Czy jest jeszcze dla niej szansa i co może być powodem tak drastycznej reakcji? Czemu obumiera od łodygi? W lawie są kulki nawozowe. Jeden Anubias się rozpadł (...

Statystyki

Ten temat przegląda 191 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 191 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.