Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Mimo dozowania sporej ilości CO2 woda w moim akwarium ma tendencję do podwyższania pH. Są to zmiany bardzo powolne, ale stałe. Przeczytałem kiedyś, że istnieją nawozy fizjologicznie kwaśne np. zawierające jon amonowy (roślina pobierając go oddaje do środowiska jon wodorowy) oraz nawozy fizjologicznie zasadowe np zawierające jon azotanowy. Poza tym rozwory soli nie są zawsze obojętne (sól słabego kwasu i mocnej zasady) i rośliny w różnym stopniu pobierają różne kationy i aniony. Podmiana wody spowalnia ten proces, ale go nie zatrzymuje. Jestem ciekawy, czy inni akwaryści stosujący saletrę potasową i kwaśny węglan potasu też obserwują stopniowe zwiekszanie się pH wody i czy można wobec tego bezkrytycznie obliczać CO2 z twardości węglanowej i pH. Jest to też pytanie do chemików.
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Sole fizjologicznie kwaśne to takie z których rośliny pobierają w większych ilościach kationy (wymieniane na jon H+) niż aniony, jest to np. KCl. Natomiast sole fizjologicznie zasadowe to takie z których rośliny pobierają w większych ilościach aniony (wymieniane na OH- lub HCO3-)np. NaNO3. Występują również sole fizjologicznie obojętne, gdy rośliny pobierają z równą intensywnością kationy i aniony. Wydaje mi się że KNO3 będzie należał właśnie do tej kategorii. Nie wiem czy zjawisko to ma wpływ na alkalizację wody akwariowej (nigdy o czymś takim nie słyszłem), spotkałem się raczej z informacjami o postępującym wraz z wiekiem zbiornika zakwaszeniu wody. Napewno procesy wydzielania jonów H+ i OH- częściowo się znoszą, regularne i znaczne podmiany wody powinny zapobiec jakimś większym zmianom pH. Czy stosujesz KHCO3?
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
Tak stosuję KHCO3 i przypuszczam, że to on jest przede wszystkim odpowiedzialny za alkalizację wody. Niemniej w jakiejś fizjologi mineralnego odżywiania się roślin (nie mam już tej książki) spotkałem się ze stwierdzeniem, że azotany powodują podniesienie się pH gleby i są pobierane przez rośliny na zasadzie wymianyna jony OH-. Nie chciałbym zmieniać KHCO3, bo mam go prawie cały kilogram i odkąd go stosuję znikły mi dziury na rotali macrandra wywołane zbyt dużą ilością siarczanów. Gdy stosowałem siarczany pH raczej się nie zmieniało. Myślę, że powinienem trochę ograniczyć nawożenie potasem, lub podawać go jednocześnie w kilku różnych formach (kwaśny węglan, chlorek i siarczan). W tym ostatnim przypadku braknie mi już miejsca w szafce na nawozy.
Wydaje mi się, że z podmianami wody to jest tak, że spawalniają one procesy zachodzące w akwarium, ale ich nie powstrzymują. Podam przykład. Kiedyś miałem dwa akwaria nastawione na ryby. W jednym z nich podmieniałem 25% wody tygodniowo w drugim praktycznie tylko dolewałem wodę. Po roku czasu w akwarium z podmienianą wodą twardość wynosiła 25 stopni, a z dolewaną wodą 33 stopnie twardości.Woda w kranie ma natomiast 19 stopni twardości. Podobnie może być nie tylko z Ca i Mg, ale też z innymi pierwiastkami, które nie nadążają pobierać rośliny oraz innymi procesami zachodzącymi w wodzie. Dlatego być może nie jest możliwe stosowanie tego samego składu nawozu przez szereg lat i co jakiś czas trzeba zmieniać nawóz, lub nasila się wzrost jednych roślin kosztem innych (którym warunki w akwarium coraz mniej odpowiadają)
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Powiązane tematy
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Witam.
Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...
|
|