Pielęgnacja roślin - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pielęgnacja roślin

Liczba wyświetleń: 1531·Odpowiedzi: 1
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Wygląd listy:

01 gru 2016, 13:01 Pielęgnacja roślin  (#1)  

Witam,

mam pytanie odnośnie pielęgnacji młodych sadzonek roślin.

Posiadam w swoim akwarium roślinki takie jak:

Hemianthus micranthemoides -> młode sadzonki około 20 sztuk na drugim planie. Chciałbym uzyskać efekt "góry" przed korzeniem i teraz pytanie czy już przycinać i sadzić części przycięte w podłożu czy czekać aż będzie na takiej wysokości jaka mnie interesuje i ciąć pod kątem? Chciałbym aby utworzył mi gęstą szatę.

Hygrophila polysperma -> także młode sadzonki i chciałbym uzyskać taki sam efekt jak wyżej. Na razie podciąłem łodygi i to co odciąłem zasadziłem w podłożu aby było gęsciej. Dobrze robię?

Sagittaria subulata var. subulata -> na pierwszym planie gęste kępki. Tutaj przycinanie polega na ukośnym cięciu brzydkich liści a rozsadzanie przez nowe rozłogi tak?

Limnophila sessiliflora -> 3 plan i chcę uzyskać gęsty lasek razem z polyspermą. Cięcie tak samo jak polysperma tak? Są to bardzo młode sadzonki mają po 5 - 7 cm i nie wiem czy czekać aż urosną na tą wysokość którą chcę czy już ciąć?

Microsorum pteropus -> pędy z 2 - 3 liściami. Przeczytałem że należy uciąć brązowe/czarne korzenie i odciąć wszystkie liście. Prawda?

Bacopa monnieri -> także bardzo młode sadzonki 5-7 cm i chcę uzyskać kształt gęstej kuli. Ciąć jak polysperme?

I teraz mam pytanie. Czy warto je poprzycinać i powsadzać nowe sadzonki w piasek i w miejscach cięcia te roślinki się zagęszczą czy poczekać aż urosną kilka tygodni?

Jak by co oglądałem ten film o pielęgnacji na tej stronie.

Tylko że tam są już wyrośnięte roślinki tylko nie wiem jak jest z sadzonkami. Ogólnie chciałbym mieć gęste laski z tych roślinek. Dzięki za pomoc

Valdor
Ranga: Początkujący

01 gru 2016, 22:20 Re: Pielęgnacja roślin  (#2)  

Daj trochę czasu roślinom, żeby się zadomowiły. Jak zobaczysz, że jest świeży przyrost i kondycja rośliny jest w dobrym stanie to wtedy bierz za nożyczki, przycinaj i zagęszczaj aranżację.

SingleUnitBox
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

YouTube

Film - Dwie ważne porady przy przycinaniu roślin

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2621
Hej Film po niemiecku. Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L
IMG_20240907_152757.jpg

Słaby wzrost roślin

Grzegorzm w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 7466
Cześć, mam takie wyzwanie. Zacząłem rok temu akwarium bez ryb, nie miałem czasu i słabo o nie dbałem, żyło swoim życiem, dolewałem wody. 3 miesiące temu zrobiłem restart, ale zostawiłem stary filtr,...
YouTube

Pielęgnacja nano akwarium

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4683
Zapraszam do obejrzenia, może kogoś zainspiruje do postawienia takiego baniaczka.
maxresdefault.jpg

Pielęgnacja akwarium [GreenAqua]

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 5511
Zapraszam do obejrzenia, może coś podpatrzycie.
1.jpg

Przycinanie roślin

brunonatura w Sprzątanie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 21691
Witam wszystkich miłośników akwarium :) Po regularnym podawaniu nawozów i CO2 rośliny zaczęły rosnąć jak szalone. Chciałbym je trochę wymodelować poprzez przycinkę, ale nie mam pomysłu jaką przyjąć ...
YouTube

Pielęgnacja akwarium roślinnego - wideoporadnik Green Aqua

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3922
Zapraszam do obejrzenia, każdy znajdzie coś dla siebie.
YouTube

Pielęgnacja akwarium - film z polskim omówieniem

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 4801
Zapraszam do obejrzenia filmu Łukasza.
YouTube

Metody przycinania roślin

Witold Sławiński w Sprzątanie · Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 221485
Chciałbym poznać jakie stosujecie metody na przycinanie roślin, gdy już zbytnio się rozrosną. W swoim akwarium obecnie stosuję dosyć brutalną metodę, ale jak sądzę chyba nie wszyscy tak robią. Metoda...
YouTube

Pielęgnacja akwarium 180l

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 6014
YouTube

Pielęgnacja akwarium roślinnego - tutorial Green Aqua

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3829
Zapraszam do obejrzenia. Tradycyjne - dla osób nie znających j.ang. zachęcam do włączenia tłumaczenia napisów.

Statystyki

Ten temat przegląda 200 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 200 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.