|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Cześć. Chciałbym się przywitać z wszystkimi jak nowy członek forum. No i oczywiście poprosić o radę. Po wielu latach bez akwarium wreszcie zdecydowałem się założyć nowe, Sp;rzęt jako taki mam wybrany : Akwarium 150x50x60 Filtr kubełkowy Eheim Proffesionel 4+600 2275 Grzałka EHEIM JAGER 300W STERYLIZATOR UV AS-11W JBL MANADO JBL AQUABASIS PLUS No i teraz pytania: 1. Mam duży problem z oświetleniem pomimo że dużo czytam przerasta mnie ten temat, czy kupić już gotową pokrywę z jarzeniówkami ( i jakimi t5 czy t8) czy zrobić belkę led a jak belkę to jakie światło aby ryby były zadowolone a przede wszystkim rośliny.Akwarium ma być różnorodne bez specjalnego biotopu . 2 No i czy o czymś nie zapomniałem w wyposażeniu? No i proszę o wyrozumiałość wobec mojej niewiedzy. Robert
-
Robert Banach
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Chorzów
Jeżeli masz dostateczną wiedzę oraz smykałkę to majsterkowania oraz sama lampa będzie zrobiona tak aby nie szpeciła Tobie samego pomieszczenia to oczywiście zrobić możesz ją sam.
Technologia? LED? T5? T8? Jedyne, które brałbym pod uwagę to T5 albo LED. Jeżeli nie czujesz się na siłach aby coś samemu zmajstrować to pozostaje zakup gotowych rozwiązań. Czasami jest to lepsze wyjście bo to jednak gotowiec i na gwarancji a wybór jest dość duży na rynku.
Jeżeli chodzi o T5 to min. co będziesz potrzebować to T5 4x54W lub nawet 4x80W patrząc na wielkość zbiornika (150cm).
LED, cóż. Tutaj może być bardzo drogo jeżeli chodzi o gotowe rozwiązania a i najtańsze chinole mogą nie być dla Ciebie wystarczająco zadowalające.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
- Wspieram stronę kontem Premium
-

pietach
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wschowa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przy wysokości zbiornika 60cm światło, które dotrze do podłoża będzie już znikome. Zarówno z T5 jak i z LED. Zastanów się nad HQI.
-

LOOCASH_wro
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wrocław
Przy wysokości zbiornika 60cm światło, które dotrze do podłoża będzie już znikome. Zarówno z T5 jak i z LED
Przy LEDach masz możliwość stosowania soczewek skupiający. Dla przykładu soczewka 60st przy pomiarach luxomierzem daje około 6-krotnie większe natężenie światła niż bez soczewki. I nie oświetlasz podłogi na około zbiornika.
-

pietach
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wschowa
Manado mam, jest beznadziejne. To zwykły jałowy żwir. Duże rośliny wypływają, kiepsko się sadzi, do tego 10 płukanie bo jest pełno pyłu. A jak z grzałką? Ja przy 24stopniach w pokoju nie jestem w stanie bez chłodzenia zejść poniżej 27 stopni.
-
krzysiek_knicz
●
Też chcę użyć manado i dać pod spodem florapol.
-
aquatank
●
Ok, jestem  JBL pozostanie bo po prostu jak pisałem miałem wory zakupione i nie zmienię z powodu kosztów  . Mam nadzieję że będzie ok. HQI odpada z powodów finansowych, pogadałem z kolegą Pietachem i myślę ,że zainstaluję diody COB 50W szt. 4 lub 5 muszę dobrać zasilacz i sterownik chce aby można było je w dowolny sposób rozjaśniać i ściemniać. Do tego diody niebieskie i czerwone dla roślinek ale tu nie wiem ile na takie akwarium. Robert
-
Robert Banach
●
- Miasto: Chorzów
Mam takie samo akwa mam t5 4x80w jak ci się barwa nie podoba to sobie możesz zmieniać świetlówki , obecnie świece 3x80w
-

arekarek
●
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-aquael-neo-set-nowe-zestawy-akwariowe-125-130-i-240-litrow_1-6cca71918bfbee8ada3d0d47583f93a8.jpg
Nowe zestawy Aquael Neo Set w ofercie. Do...
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
|
|