Witam Mam problem z Rotala rotundifolia mianowicie tak jak by czernieją mi liście dolnej parit rośliny nie wiem czy to obiawy braku potasu czy możne innego składnika ale według testu na potas nie wygląda to na braki ale mogę się mylić Dodam ze od tyg zaczął mi się pokazywać pył na szybie i kamieniach ale z tego co wiem przy twardej wodzie jest to nie nieuniknione i to jakoś przeżyje Akwarium 112L Start 15.Paź 2016 Oświetlenie Power Led 34 led 1w 6500k 8500k Full Spectrum Świece 10h Filtr Hw-302 Rosliny: *Eleocharis parvula *Micranthemum Monte Carlo *Eleocharis acicularis *Rotala rotundifolia Podłorze Ziemia Ogrodowa Torf Co2 Butla Parametry wody PH Test 4.5-9.0=7 PH Test 6.0-8.0=7.2 PO4=0.5 podaje 0.3 ml/l dawke dzienna co daje mi 0,7 ml/l Gdzie 0,35 ml/l Podnosi w 100l NO3=20 No2=0 Fe=0,1 K=10 GH=20 Stopni Niemieckich KH-11 Nawozy
Jak dla mnie 34W w 112l dla Rotali szczególnie rotundifolia może być "ciut" mało. Im roślina będzie wyższa tym efekt dolnych partii liści będzie się powiększał.
Mam podobny problem z Rotala mimo, że oświetlenie jest wystarczające 6W LED na 25l akwarium. Rośliny są ładnie oswietlone, daje makro i mikro. Podłoże to substrat z ADA. Na domiar wszystkiego rośliny rosną jak oszalałe w 2-3 tyg zarasta mi całe akwarium. Więc jak ktoś ma jakąś inną koncepcję to jestem otwarty na pomysly.
Miałem podobne objawy gdy przez kilka dni "zapomniałem" podawać potasu. Po powrocie do normalnego dawkowania sytuacja się ustabilizowała ale rośliny obumierających liści nie zregenerowały Nowe liście rosną już ładne i silne.
p.s. czy możliwe jest że masz skoki Potasu, lub innych makroelementów?
VooDoo w Sprzątanie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 8903
Cześć!
Mam moje pierwsze w życiu akwarium 112l. Działa ono od około pół roku, ale mam problem z roślinami. Brązowieją mi i odpadają stare liście w zdecydowanej większości roślin. Na liściach pojawiaj...
falko1221 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 60 · Wyświetlenia: 21836
Witam
Piszę tutaj, ponieważ brak mi sił by samemu zaradzić problemowi.
Posiadam akwarium w akwarium tzn w mniejszym jest mój pc a w drugim rybki i roślinki (taki mój mały odchył i chęć zrobienia czego...
GOLUMN w Sprzątanie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2544
Zamówiłem w jednym sklepie przez internet trochę roślin.Na kilku z nich są jakieś ciemne ,czarne narośla a na innych końcówki liści czarnieją.Akwarium trzeci dzień od założenia.Na trzeci dzień dodałem...
Rafvi w Sprzątanie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5544
Witam jutro planuje podmianę wody i przycięcie roślin. Zauważyłem, że moja rotala puszcza dużo takich korzeni co z nią zrobić jak podciąć a może zostawić tak narazie?
Zbyszek577 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 51 · Wyświetlenia: 32133
Witam kolegów!
Jestem po raz pierwszy na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Problem z moim akwarium polega na tym, ze od około dwóch m-cy moje rośliny przestały rosnąć i mają mocno zniekształcone li...
Hassoz w Sprzątanie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5145
Cześć wszystkim,
mam w moim zbiorniku problem, mianowicie liście roślin mi marnieją :cry: (tak, jak na zdjęciach).
Akwarium 60L
Oświetlenie 22W power led (6500K,4500K,Fullspectrum) świeci 9h
Filtr Fan...
loolekk w Sprzątanie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2828
Witam
Mam problem z rotalą green która od startu akwarium rosła najszybciej,
mianowicie liscie zaczynają ciemnieć i rozpadają się, najlepiej zobrazuje to zdjęcie sadzonki, która rośnie najbliżej wlotu...
jusko w Sprzątanie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3991
Witam serdecznie
Mam problem z którym jak zajmuję sie akwarystyką jescze się nie spotkałem i proszę o radę.
Od jakiegoś czasu walczę z krasnorostami i muszę przyznać, że wychodzi to kiepsko - powoli...
ostek w Sprzątanie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3209
Proszę o podpowiedzi czego może brakować mojej Rotali?? Końcówki liści marnieją, sytuacja dotyczy pojedynczych sztuk - najstarszych pędów. Rosliny sadzone z in-vitro, młode pędy, które wyrosły już moi...
Statystyki
Ten temat przegląda 89 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571020
• Liczba wątków: 48815
• Użytkownicy: 36937
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 89 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej