Project "X" OptiWhite Aqua - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Project "X" OptiWhite Aqua

Liczba wyświetleń: 1966·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

12 lis 2016, 20:22 Project "X" OptiWhite Aqua  (#1)  

Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym wszystkich serdecznie powitać przez moderacje po użytkowników forum!

Z akwarystyką miałem do czynienia już ładnych parę lat temu przez około 2 lata. Można więc powiedzieć że aż takim laikiem to nie jestem lecz nadal w wielu sprawach jestem zielony. Dziś postanowiłem wrócić do tego wspaniałego hobby.

Zrodził się pomysł aby stworzyć na początek malutki zbiorniczek być może z samymi roślinkami lecz docelowo pewnie będzie jakieś stado krewetek.
Zacznijmy od początku co mam dokładnie w planach.

1. Akwarium: OptiWhite - 14L - wymiary (31x18x24).
2. Oświetlenie: Lampa LED 8W
3. Filtr: Kaskadowy Aquael
4. Podłoże: Tutaj prośba do Was o doradzenie mi konkretnego podłoża. Docelowo chciałbym mieć tylko jedną warstwę, bez nawozu na dole. Nie chciałbym też wydać na nie majątek.
5. Grzałka: Nie będzie, jest stała temperatura u mnie w domu
6. Flora:
- Monte Carlo (będzie na całym dnie - coś w rodzaju trawniczka)
- Flame Moss
- Hydrokotyla Japan
Jeśli chodzi o florę nic więcej jak na razie nie chcę.
7. Fauna:
- XXX - W przyszłości może krewetki Red Crystal
8. Nawożenie: Oczywiście technika CO2. W tej kwestii jestem zielony więc prośba do Was o polecenie mi jakiegoś konkretnego zestawu, który np znajdę na allegro. Nie chcę też wydać na to milion monet. Opcja DIY też odpada. Ważne jest też dla mnie określenie jak to kwotowo będzie wychodzić mi miesięcznie z tym całym CO2.

Myślę że to wszystko z takich ogólnych informacji. Jako że nie jestem doświadczony w zakładaniu takich małych "kosteczek" mam jeszcze kilka pytać do Was drodzy użytkownicy:

a) Jak często i ile wody podmieniać w takim małym zbiorniku?
b) Potrzebne będą jakieś nawozy typu potas? Nie chce też wysypu glonów, bo szlag mnie trafi Tongue

Dodaje wstępny rysunek poglądowy z planowanym ułożeniem wszystkiego.
http://files.tinypic.pl/i/00839/hoxpw7thkmiy.png

Zapraszam wszystkich do aktywnego brania udziału w moim temacie. Mile widziane uwagi, propozycję, krytyka. Za każdą pomoc z góry dziękuję!
Pozdrawiam
Załączniki
szkic.png
szkic.png (245.92 KiB) Przeglądane 1584 razy

Szkodziu
Ranga: Początkujący

12 lis 2016, 23:38 Re: Project "X" OptiWhite Aqua  (#2)  

Co2 i crystale nie idą w parze bo przy kh0 ciężko utrzymać odpowiedni poziom co2. Jezeli juz to dzwon i bimbrownia
Do tego do crystali potrzebujesz osmoze ~100zł,mineralizator ~25zl,minerały ~25zł
Odnośnie podłoża każdy substat aktywny będzie dobry ,a potrzebujesz 1-2l ~30zł

dhanyy
Ranga: Stały bywalec

12 lis 2016, 23:46 Re: Project "X" OptiWhite Aqua  (#3)  

Dziękuję za opinie. Raczej faktycznie zdecyduje się na bimbrownie. Z tego co patrzyłem nie jest ciężko zrobić. Tylko pytanie w jakim stosunku składniki dać? Jaki dyfuzor? Co to dzwon ;)?

Szkodziu
Ranga: Początkujący

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

telefon-1000020337.jpg

Sonda PH Aqua Trend

akwaAmator w Technika CO2 · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 818
Witam Czy to możliwe że sonda PH padła po 6 miesiącach ( nie całych ) użytkowania ? Mam problem ze sterownikiem PH BOT ,ale tylko w godzinach porannych 7-8 rano sterownik co chwilę załacza i wyłącza ...
YouTube

Galeria Green Aqua - przegląd lato 2026

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 532
14_1_3825.jpg

Nowe reduktory CO2 Aqua-Art v2 - jeden lub dwa manometry

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2739
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
YouTube

Film Warsztaty z Yusuke Homma w Green Aqua.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1645
Hej Ciekawy film jak zrobić aranż. Yusuke Homma podaje dużo trików, ponadto przedstawia jego relację jako ucznia z Takashi Amano. ?si=Cm013vYTzV8H1Lxu
YouTube

Film Mały zbiornik - aranż Green Aqua.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1596
Hej Film pokazuję jak fajnie można zaaranżować mały zbiornik. ?si=etqQaJl7TxK7jGQU
YouTube

Film Ciekawy aranż made in Green Aqua

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1758
Hej Miłego oglądania - są napisy po polsku. ?si=WCc-WQrjpP1ilWgp
NCO2-3MULTIDIRECTION.jpg

Multi reaktor NCO2-3 Aqua nova MONTAŻ

Przemo80 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6022
Witam drodzy forumowicze. Zakupiłem właśnie multi reaktor NCO2-3 Prosty jak budowa cepa. Problem polega na tym że ani w opakowaniu ani na stronie producenta, ani w głębinach internetów nie znalazłem ...
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Chihiros Aqua Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5683
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...

VIV a OptiWhite

Dutton w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2852
Cześć, po przejrzeniu całkiej sporej części internetu nadal mam dylemat dotyczący wyboru pomiędzy akwarium OptiWhite (FULL 80x45x50 8mm) a VIV (100x45x45 10 mm). Dodam, że obie oferty znajdują się na...

Ziemia aqua soil termin ważności??

klosiu2 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4113
Witam. Posiadam 30l ziemi aqua soil i chciałbym jej użyć do baniaka. Jedyne pytanie, które mnie nurtuje to czy mogę ją jeszcze użyć. Ziemia była zakupiona chyba z 4 lata temu i nie wiem czy ma jakiś ...

Statystyki

Ten temat przegląda 666 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570993
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 666 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.