Kiedy przycinać? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kiedy przycinać?

Liczba wyświetleń: 2026·Odpowiedzi: 1
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok

12 lis 2016, 19:26 Re: Kiedy przycinać?  (#1)  

Moje akwo ma 6 dzień wiem to bardzo wcześnie ale tak z ciekawości pytam kiedy przyciąć rośliny jak muszą wyglądać tak by tego potrzebowały Pozdrawiam :)

Martin1
Ranga: Początkujący

13 lis 2016, 14:05 Re: Kiedy przycinać?  (#2)  

Tu nie ma sztywnego terminu. Na początku trzeba zadbać o zdrowy wzrost roślin. Następnie wybierasz niektóre tylko pędy które mocno wyskoczyły do góry i obserwujesz jak roślina się rozkrzewia.
Niektórzy tną wszystko jak leci, niektórzy wybiórczo niektóre rośliny co jakiś czas.
U ciebie poczekaj jeszcze co najmniej tydzień lub dwa, w zależności od tego jak szybko Ci urosną roślinki.

hodochwast
Ranga: Stały bywalec

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

YouTube

ProTip - jak przycinać rozłogi roslin akwariowych

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3164
Zapraszam do pooglądania.

Kiedy dolewacie "uzdatniacze" do wody

trabant w Sprzątanie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 8737
Zastanawiam się kiedy dolewać "uzdatniacz" do podmienianej wody. Mam tu na myśli środek do usuwania chloru np.: Aquasafe, Aquaguard itp. - czy do świeżo wlanej wody kranowej do wiadra i zost...

Healthosan Tropical kiedy wlać?

gierek w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4200
Hej Kiedy wlewa się healthosan na przeciw pleśnieniu ikry do akwarium tarliskowego? Przed wpuszczeniem ryb do tego akwarium czy już gdy zauważę ikrę? Pozdrawiam.

Eusteralis stellata jak przycinać i rozsadzać?

zibzib w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2224
Witam, powiedzcie mi proszę jak ją przycinać (w którym miejscu) żeby później to co odciąłem można było posadzić w podłożu. Jakoś udało mi się ją wyhodować i nie chciałbym żeby się zmarnowała. Widzia...

Jak przycinać nurzańca

marcin_akwarysta w Sprzątanie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2031
Rozrósł mi się na całą taflę i robi się już zdecydowanie za gęsto. Czytałem sporo różnych informacji w necie, że należy ciąć u samego podłoża, albo jak się chce, np - w połowie. Ale są też opinie żeby...

Eleocharis parvula - jak przycinać?

dariuszmachander w Sprzątanie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5277
Witam mam pytanie odnośnie wyżej wymienionej trawki. Od zasadzenia minął juz tydzień. Byl to duży kubek z in vitro. Jak widac roslina się przyjęła. Wczesniej miałem henka okolo 3 miesiace i ciężko ...

Sagittaria subulata - jak przycinać liście ?

Anonim 35279 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3135
Mam pytanie odnośnie przycinania liści Sagittaria subulata (var.subulata - Strzałka skrzydlasta). Rośnie u mnie prawie na całej powierzchni akwarium, lecz kilka sztuk zaczęło "za bardzo" się...

Oznaki uzupełnienia niedoborów kiedy?

girzol w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1196
Witam Zastanawia mnie jedna rzecz czy jezeli na roslinie pojawią się blade liście wynikające z braku np. potasu, zelaza itp to czy po uzupełnieniu tych braków liść znów zrobi sie zielony czy trzeba c...

Rotala wallichii- jak przycinać?

mati1408 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1250
Witam Jak ją ciąć? CZy to prawda że rotala gubi "igiełki" "pod" miejscem cięcia?

czy przycinać eleocharisa parvulę?

OjGeN w Sprzątanie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 2459
Witam jak w temacie, nie wiem czy mam go przycinać czy nie? jeśli przycinać to do jakiego stopnia

Statystyki

Ten temat przegląda 97 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570985
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36931

•  Najnowszy użytkownik: grzegorz_gąsior

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 97 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.