|
|
co powoduje nadmiar miedzi
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
ostatnio przedawkowalem w moim akwa miedź. co się może stać z rybami jezeli bedzie za duzo tego pierwiastka przez dluzszy okres  czy moze to spowodowac jakis dłuższy uraz 
wojna-to życie, które nie może istnieć bez śmierci
-

Łukasz (incognito)
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Żuromin
czy naprawdę nikt nie moze mi pomóc  ulał mi sie chelat miedzi do akwarium i chce wiedziec co spowoduje u moich roślin i rybek 
-

Łukasz (incognito)
●
Trzeba było szybko podmienić dużą część wody. Miedź jest najbardziej szkodliwa dla bezkręgowców. Dla ryb również ale w wyższych stężeniach. Toksyczność miedzi (oraz innych metali ciężkich) zależy od zawartości wapnia. Im więcej Ca w wodzie tym mniejsza toksyczność. Także obecność substancji humusowych oraz związków chelatujących obniża szkodliwość miedzi. Tak więc z racji na to że do akwarium dostał się chelat miedzi niebezpieczeństwo jest znacznie mniejsze. Niemniej IMHO i tak powinieneś podmienić szybko wodę. Miedź będzie się bowiem systematycznie uwalniać z połączeń chelatowych. Ze wszystkich mikroelementów potrzebnych roślinom najłatwiej jest przedawkować właśnie ten pierwiastek.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
czyli jak np. wymieniłem dużą ilość wody (bo to zrobilem) to czy po jakimś czesie miedź bedzie uwalniac sie z połączeń chelatowych i wszystko zacznie sie od początku  I nie powiedzialeś jakie mogą być konsekwencje dla roślin. Czy gubiki i mieczyki wyjdą z zatrucia, ponieważ teraz te pierwsze pływają bardzo szybko po powierzchni wody, a mieczyki leżą na dnie  I jeszcze, w baniaku mam nurzańca i microsorium. Jeszcze ostatnie pytanie, a mianowicie czy filter kubłowy np. FLUWAL 204 może wyfiltrować nadmiar miedzi  Wkłady w filtrze to : węgiel (czy to jest aktywowany  ), jakieś białe rurki (wiesz co to  ) , i oczywiscie gombka.
pozdrawiam:
Łukasz
-

Łukasz (incognito)
●
Podmieniając wodę zmniejszasz stężenie miedzi i tym samym zagrożenie z jej strony. Co do roślin to wg strony triamonda nadmiar miedzi powoduje spowolnienie wzrostu i uszkodzenie korzeni, może się on objawiać także niedoborem Fe. Węgiel aktywowany jest w takich wypadkach pomocny, jednak jeżeli siedzi w filtrze od paru miesięcy to jego skuteczność jest już znikoma. Radzę ci podmienić jeszcze ze dwa razy po 50% wody, ale nie wiem czy ryby da się uratować.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
Powiązane tematy
1. 120x50x50- 300 litrów
2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia
3. Co2 butla z elektrozaworem
4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance
5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
Cześć, tydzień temu pojawił się w moim akwarium problem z żelazem. Testy aktualnie wskazują na ok. 1,25 mg/l, co jest bardzo dziwną sytuacją, bo praktycznie na nawożę żelaza, a już nie w ostatnich 2 t...
Witam :) Od jakiegoś czasu mam problem z roślinami. Nawożę serią Growplant Makro oraz Mikro i z roślinami jest coś nie tak. Hygrophila polysperma oraz Rotala rotundifolia mają bardzo poważny problem z...
Od tygodnia w moim akwa 25l zagościły nowe rośliny
-Staurogyne repens
-Rotala rotundifolia 'red'
-Rotala sp. 'vietnam'
-Eleocharis parvula
-Ludwigia repens
Wtedy także przeszedłem z nawozów ...
Używam mineralizatora Seachem Equalibrium do GH i AquaVitro do KH, problem polega na tym że oba z nich zawierają dużo potasu. Chcąc mieć wartość GH=8 KH=4 mam już potas wg. testu JBLa na poziomie ok. ...
Rozmawiając ze starymi akwarystami zasygnalizowano mi takie rozwiązanie. Jeden z produktów antyglonowych pewnej firmy ma podejrzanie niebieską barwę - wniskuję z tego że przynajmniej jeden ze skłądnik...
Witam wszystkich. Jestem Piotrek
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość :)
Dane mojego zbiornika:
Akwarium 112L
Oświetlenie: Aquael Leddy Tube Retro Profit 16W T5 Plant + Sunny 16W T5,Świec...
Witam
załączam fotkę i jeśli ktoś miał podobny problem to proszę o jakiekolwiek informacje
Żelazo (Fe)
Objawy nadmiarów:- na liściach pojawiają się żółte i żółto-brązowe plamki przechodzące w dziur...
Cześć,
Mam 25 litrowe akwarium ze standardową pokrywą i wstawioną 20 W żarówką. Trochę roślin typu rogatek, microsorium, anubias, kilka kryptokoryn większych i mniejszych. Do tego podaję CO2 (i dzięki...
Witam ,od pewnego czasu mam problem z roslinami
A mianiwicie borykam sie z brakiem kwitnienia ,malym stożkiem u roslin łodygowych
Parametry wody
No3 20-15
Po4 2-1,5
K 25
Mg 9
Ca 40
Gh (wychodzi)9
Kh...
|
|