Akwarystyka w programie Pytanie na śniadanie - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Akwarystyka w programie Pytanie na śniadanie

Liczba wyświetleń: 9424·Odpowiedzi: 15
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Wygląd listy:
Piotr Baszucki Nowa Ruda
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
maslo_82 Poznań
Jak tak jest prezentowana akwarystyka w mediach, to lepiej nie będzie.

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

mirek5566 okolice Lublina
Lekko żałosne :)
Dojrzewanie baniaka na kranówce w ciągu tygodnia. No tak, Pan ze sklepu zoologicznego wie najlepiej...
300 L - https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek

mirek5566

Miasto: okolice Lublina

maslo_82 Poznań
Wiadomo, że trema też zrobiła swoje. Tak czy inaczej widać, że postawa sprzedawcy wobec klienta jest całkowicie pasywna.

maslo_82

Miasto: Poznań

PKS_26 Bukowno/Sławków
maslo_82 napisał(a):Wiadomo, że trema też zrobiła swoje. Tak czy inaczej widać, że postawa sprzedawcy wobec klienta jest całkowicie pasywna.

Dokładnie widać że facet jest lekko zestresowany ale myślę że gdyby zaczął faktycznie mówić od A do Z jak powinno się zakładać akwarium a tym bardziej HT to zaczęli by patrzeć na niego jak na kosmitę a jak by dodał że ludzie płaca po 45zł za kg kamieni to już w ogóle :) dużo osób takie ma właśnie pojęcie i podejście wsypać żwirku nalać wody jakiś zamek trochę roślin niekończenie żywych i od razu ryby duużo ryb najlepiej wszystkie gatunki byle by kolorowo było ;) potem glony robi się brzydko ryby zdychają i akwa ląduje na strychu bądź w piwnicy

PKS_26
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Bukowno/Sławków

Cudem dotrwałem do końca... nigdy więcej takich programów!!! Ja wiem, że zaraz sezon na karpia ale bez przesady! Pan chyba tutaj nie zagląda?
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!

Prospero
Ranga: Znający temat

Zdarza mi się robić zakupy u pana Marka. Pojęcie o akwarystyce ma chociaż na filmie wypadł dość słabo.
7:24

szamot1
Ranga: Poznaje temat

dust Konin/Poznań
Ja widziałem to na żywo w TVP i też miałem takie odczucia jak WY.
Szkoda, że nie pokazano fajnych naturalnych zbiorników bo zaprezentowane wyglądały jak z poprzedniej epoki.

dust
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Konin/Poznań

Trochę dziwią mnie te wszystkie sceptyczne komentarze, może przez 6 minut Pan miał mówić o parametrach wody?

kolejarz
Ranga: Początkujący

Michał_R Kraków
Gość postawiony pod przysłowiowym ogniem pytań i się pląta, ale pytania miał takie, że ho ho :)

A rozmowa z prowadzącymi? Perełka :D
- (akwarysta)To są Pyszczaki
- (prowadząca) bo pyskują?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

- (prowadzący) Lubię te rybki, one lubią sobie podjeść inne rybki...
- (akwarysta) To są akurat roślinożercy, o dziwo
- (prowadzący) o dziwo?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

GuBiki też mi się spodobały :D

Dalej nie mogłem...
:lol: :lol: :lol:
182 l - 90x45x45 - 8mm FullOW

Michał_R
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Kraków

Człowiek strasznie skołowany i chyba stremowany albo sam nie wiedział jak odpowiedzieć na głupie pytania. Powinien być do takich pytań przyzwyczajony skoro prowadzi sklep? Przecież głównie to ludzie z ulicy tam wchodzą i mało kiedy wiedzą czego chcą to powinien mieć wprawę. W każdym razie Pan do mnie nie przemówił i ja bym tego na obecnym etapie nie kupił. Promocja akwarystyki kompletnie mu nie wyszła a szkoda. No i te zbiorniki... czas się zatrzymał niestety wiele, wiele lat temu (pomijając zestawy).
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!

Prospero

W Stanach Zjednoczonych jest chyba największy wysyp sklepów zoologicznych na świecie.
Większość z nich posiada bardzo mocno rozbudowaną część akwarystyczną.
Są to zarówno sklepy pojedyncze, prowadzone przez jednego właściciela, oraz duże sieciówki o zasięgu ogólnokrajowym.
W tych pierwszych z racji tego że są one najczęściej prowadzone przez osoby które wykorzystały swoje hobby by z niego żyć, można uzyskać fachowe porady oraz mieć większą pewność co do kompetencji sprzedającego.
Inaczej sytuacja ma się w odniesieniu do sieciówek, w których gro personelu stanowią przypadkowe osoby, które nawet po dłuższym czasie pracy w nich tą traktują czysto zarobkowo i nie przejawiają chęci szkolenia się.
Najczęściej troszkę "trudniejsze" pytania stanowią dla nich barierę nie do przejścia, a klient w tych sytuacjach pozostaje sam sobie.
Ten trend niestety przychodzi powoli do nas, bardzo często coraz trudniej w większych sklepach o fachową poradę sprzedawcy.
Oglądając wycinek programu mającego na celu promocję akwarystyki, oraz to jak do tego programu była przygotowana osoba z sklepu o mocno brzmiącej nazwie "Akwarysta", nasunęła mi się taka myśl że czasami cichy zbiornik w tle, w swym milczeniu, więcej powie o akwarystyce niż średnio przygotowany do tematu sprzedawca. Ewentualny stres w związku z wzięciem udziału w programie telewizyjnym jest tu bardzo niewielkim wytłumaczeniem.

aquamateo

dadors Iława
Będąc w sklepach zoologicznych staram się nigdy nie korzystać z porad sprzedającego z racji tego że w większości gó... wiedzą. Wystarczy posłuchać jakie kity walą kupującym.Chodzę obserwuję co jest jeśli czegoś nie wiem na temat danej rośliny lub rybki zawsze wchodzę w neta i mam wszystko opisane.I wtedy kupuje.

dadors

Miasto: Iława

Największą winę moim zdaniem ponoszą tutaj prowadzący. Wchodzą człowiekowi w słowo zachowują się jak dzieciaki na widok pierwszego akwarium...

Szkoda że akwarystyka jest postrzegana w takim sposób ( dla dziecka ).
Ciężko jest sensownie gadać jak Ci ludzie wchodzą w słowo i to w 5-6 minut.

Gdybym miał wystąpić w takim programie to musiałbym dostać zestaw pytań i czas na opowiedzenie o tym. Warto byłoby wspomnieć że akwarystyka ma różne poziomy, że są światowe konkursy, że to poważna dziedzina.

Z gier komputerowych też się kiedyś śmiano i mówiono że to dla dzieci, a co jest teraz ?
Ogromny rynek, poważni gracze, mistrzostwa świata, nagrody za grubą kasę, angażowanie aktorów do ścieżki dźwiękowej itd.

Tutaj mamy obraz akwarystyki sprzed 20 lat wpakowanej do odświeżonego designu zestawu akwariowego.

Rfck

szarlej Tarnów
Ale czego Wy oczekujecie po krótkiej migawce w programie śniadaniowym? I tak dobrze, że powiedzieli podstawy, takie jak to, że ryby mają pewne wymagania, że nie można wpuszcać od razu itp. Gdyby poprowadzone to było na bardziej profesjonalnym poziomie to po prostu większość odbiorców stwierdziłaby, że to pewnie dotyczy jakiś "zawodowych" akwarystów a nie kogoś kto kupił gupiki dla dzieciaka.

A tak to może chociaż kilka osób prowadzących akwarium w ten sposób, że co miesiąc ryby idą do garnka, żwir do piekarnika a zbiornik czyszczony jest domestosem ;) zastanowi się nad tym czy na pewno właściwie opiekują się swoim akwarium. :P

szarlej
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Tarnów

Jak tak jest prezentowana akwarystyka w mediach, to lepiej nie będzie.

anjexosdefrgos
Ranga: Początkujący

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_2930.jpeg

Testy - pytanie

pawel_s w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5473
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
IMG_20251026_200544.jpg

Eleocharis parvula pytanie

Diego228 w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1848
Witam serdecznie, w ostatnim czasie na eleocharis parvuli pojawia się coraz więcej wielokomórkowców, które wyglądają w zasadzie jak osad, co pozornie zmienia kolor. Może to wyższe stadium oedogonium...
unnamed.jpg

Larwy ważki czy jętki? Ubić czy zostawić, oto jest pytanie.

Amanita w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2926
Cześć! Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci) ...
20211014_110203286_iOS.jpg

Matrix czy Qualdrop oto jest pytanie

DamianS w Filtracja · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 18329
Witam szanowna akwa brać! Powiem krótko, dwa lata nie miałem zbiornika i teraz przyszedł czas na założenie. Baniak 240L + Skylight L + Biomaster 600. Wypadłem trochę z tematów i chciałbym się dowiedz...

Pytanie odnosnie Hypermaxa

Essa1987 w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3771
Witam, Mieszkam w Belgii i ostatnio kupiem okazyjnie uzywane akwarium 450L marki Aquatlantis z filtem biobox. Teraz okazyjnie kupuje nowego hypermaxa i mam pytanie jakie media do niego polecacie ??? ...

Pytanie o filtr RO.

przemx23 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3037
Witam. Planuję zakup filtra RO. Tym filtrem prawdopodobnie będzie INVITAL RO Advanced. Jedyną wątpliwość jaką mam to częstotliwość korzystania z tego filtra. Mianowicie czy częstotliwość korzystania z...

Pytanie o rośliny invitro (zwartki)

Jacek Pawłowski w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1510
Hej Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?

Bimbrownia CO2 pytanie

Robcio12 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6429
Witam mam pytanie czy na 2 litrowa bimbrownię invital co2 można samemu zrobić składniki do wytwarzania gazu? Słyszałem o sodzie oczyszczonej i kwasku cytrynowym + woda ale w jakiej proporcji to zmies...

Unimax 500 - pytanie do posiadaczy

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7356
Ponieważ na wiosnę zamierzam kupić akwarium Aquael Glossy 100, czyli pojemność 215 l wcześniej chcę zakupić filtr kubełkowy Unimax 500. Aktualnie mam Unimax 150, który filtruje akwarium 112 l, kolega ...

Pytanie o mineralizator

BATERIA w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2762
Cześć, obecnie korzystam z mineralizatora Aquaart Hydromineral i jestem zadowolony, ale chciałem rozdzielić mineralizację osobno na GH i KH żeby mieć nad tym trochę większą kontrolę. Zamierzam przejść...

Statystyki

Ten temat przegląda 376 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 376 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.